Новини

Наградата „Сахаров“ за 2020 г. за свобода на мисълта беше приета от Координационния съвет - инициатива на смели жени и лица от политиката и гражданското общество.

 По време на церемонията в Брюксел председателят Сасоли се обърна към опозиционните лидери: „Целият свят е наясно с това, което се случва в Беларус. Виждаме вашия кураж. Виждаме куража на жените. Виждаме вашите страдания. Виждаме неизразимите злоупотреби. Виждаме насилието. Вашият стремеж и решимост да живеете в демократична страна ни вдъхновява“.

„Бих искал да изразя специална почит на нашите лауреати за силата, която показахте“, добави той.

Светлана Тихановска, която бе основен опозиционен кандидат на президентските избори през август, прие наградата с думите: „Хората в Беларус демонстрират всяка седмица от изборите на 9 август. Те демонстрират за бъдещето си и бъдещето на онези, които не могат да присъстват. Те демонстрират за свободата и достойнството на хората в Беларус, на европейците, на вас и нас. Без свободна Беларус и Европа няма да бъде напълно свободна (...) Имам само едно желание тази година. Бих желала всеки човек в Беларус, който е в затвора или е принуден да живее в изгнание, да се завърне у дома“.

Лауреатът на наградата за 2020 г.

На 22 октомври политическите лидери в Парламента обявиха демократичната опозиция в Беларус, представлявана от Координационния съвет, за носител на наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2020 г.

Координационният съвет е инициатива на жени като Светлана Тихановска, Нобеловият лауреат за литература Светлана Алексиевич, музикантът Мария Колесникова, политическите активисти Олга Ковалкова и Вероника Цепкало, както и на лица от политиката и гражданското общество - видеоблогърът и политически затворник Сергей Тихановски, основателят на беларуската организация за права на човека „Viasna“ Алес Беляцки, представителят на комитета за стачни действия MTW Сергей Дилевски, основателят на канала Telegram NEXTA Степан Путило и политическият затворник и кандидат за президент през 2010 г. Микола Статкевич.

Парламентът осъди в резолюция от септември 2020 г. репресиите на властите в Беларус спрямо мирните протести за справедливост.

В съответствие с друга резолюция от 26 ноември 2020 г. евродепутатите подготвят мисия за установяване на фактите относно Беларус на 18-21 декември, за да решат как да окажат допълнителна подкрепа на опозицията в страната.

Другите финалисти за наградата

Освен опозицията в Беларус, финалисти за наградата „Сахаров“ тази година бяха монсиньор Наджиб Михаел, архиепископ на Мосул, Ирак, и Берта Касерес и други екологични активисти от Гуапинол, Хондурас.

Научете повече за финалистите.

Наградата „Сахаров“

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта носи името на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров и се връчва всяка година от Европейския парламент. Тя е основана през 1988 г. и отличава личности и организации, защитаващи правата на човека и основните свободи.

Миналата година тя бе присъдена на Илхам Тохти - икономист, борещ се за правата на уйгурското малцинство в Китай.

Наградата се състои от диплома и парична премия от 50 000 евро.

Научете как се избира лауреатът от нашата инфографика.

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 90355169 233826561090752 4566392577518993408 n

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news