Новини

По време на виртуална церемония за Европейските филмови награди в Берлин, в събота бяха обявени филмите финалисти за наградата на публиката LUX: „Още едно”, „Тяло Христово” и „Колектив”.

Зрителите могат да гласуват от 13 декември 2020 г. до 11 април 2021 г.

„Още едно“ (Druk) на режисьора Томас Винтерберг (Дания), „Тяло Христово“ (Boże Ciało) на режисьора Ян Комаса (Полша) и „Колектив“ (Colective) на режисьора Александър Нанау (Румъния) са филмите, които ще се състезават за наградата на публиката LUX. Зрителите от ЕС вече могат да бъдат част от журито и да помогнат за определянето на победителя, като оценяват филмите чрез платформата luxaward.eu, която е активна от 13 декември. Гласуването ще приключи на 11 април 2021 г.

За трите номинирани филма ще бъдат осигурени субтитри на 24-те официални езика на ЕС. Прожекциите им в кината в ЕС ще бъдат насърчавани, доколкото позволяват настоящите здравни условия, като филмите ще бъдат допълнително подпомагани за увеличаване на видимостта им във всички държави членки и във Великобритания.

От 1 март 2021 г. евродепутатите също ще започнат да гласуват за своя фаворит чрез специална вътрешна платформа. Победителят ще бъде обявен на пленарното заседание на Европейския парламент на 28 април 2021 г.

Представяне на филмите

„Още едно“ (Druk), копродукция на Дания, Швеция и Холандия с режисьор Томас Винтерберг, представя историята на група гимназиални учители, които решават да следват теорията, вдъхновена от норвежкия психолог Фин Скердеруд, който вярва, че хората се раждат с 0.05% алкохолен дефицит в кръвта. Те решават да експериментират, за да намерят обяснение на тази загадка.

„Тяло Христово“ (Boże Ciało), копродукция на Полша и Франция с режисьор Ян Комаса, описва историята на двайсетгодишен мъж, който, докато е задържан в младежки център, преживява духовна трансформация и иска да стане свещеник. Поради криминалното си досие той не може да заема духовен сан. Той обаче случайно поема местна енория и предлага на местната общност нов подход към живота и религията.

„Колектив“ (Colective), копродукция на Румъния и Люксембург с режисьор Александър Нанау, представя завладяващата история за съвместните усилия на лекари, държавни служители и най-вече на разследващи журналисти, които се сблъскват с корупционни практики, докато разкриват огромна здравна измама в Букурещ, след пожар в нощен клуб „Colectiv“.

Контекст

Носителят на наградата LUX на публиката, която се присъжда съвместно от Европейския парламент и Европейската филмова академия, в партньорство с Европейската комисия и мрежата от киносалони Europa Cinemas, ще бъде избран от евродепутатите и публиката, като двете групи ще имат еднаква тежест от 50%.

Номинираните филми ще бъдат прожектирани в целия ЕС по време на Филмовите дни „LUX“ или в рамките на Седмицата на публиката „LUX“ до 11 април 2021 г. Поради променящата се ситуация с COVID-19, кинопрожекциите са отложени за пролетта.

Наградата цели да насърчава творчеството и разнообразието в европейското кино, като подкрепя филми, произведени в Европа като подпомага преодоляването на езиковите бариери и трудностите при разпространението.

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 90355169 233826561090752 4566392577518993408 n

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news