Новини

Бюрото на Европейския парламент в България организира два уебинара за учителите (старши посланици), изпълняващи Програмата за училища посланици, посветени на новостите в Програмата и актуални теми от дневния ред на Европейския парламент.

 Във виртуалните събития взеха участие представители на МОН, Представителството на ЕК в България, обучителните специалисти по Програмата и евродепутати от двете най-големи политически групи в ЕП ‒ Андрей Ковачев (ЕНП) и Петър Витанов (С&Д).

Първата среща имаше за цел да запознае новите старши посланици с целите, обхвата и начина на действие на Програмата и да им даде „пътна карта“ за нейното изпълнение. Обучителните специалисти по Програмата ‒ проф. Ингрид Шикова, катедра „Европеистика“ на Софийски университет „Св. Климент Охридски“,  и д-р Красимира Василева, председател на НАБЕК, представиха полезни образователни ресурси и добри практики от предишни издания на Програмата.

Вторият уебинар беше отворен за всички старши посланици по Програмата и на него бяха представени само новите елементи в Програмата. Бойко Благоев, ръководител отдел Информация и комуникация към Представителството на Европейската комисия в България, запозна присъстващите с интерактивните видеа в платформата Уча.се, разработени съвместно със Софийска платформа в помощ на обучението по гражданско образование за 11 и 12 клас. След това проф. Шикова увлекателно представи редица актуални европейски теми като Многогодишната финансова рамка (МФР), Плана за възстановяване „Следващо поколение ЕС“, Европейския зелен пакт, Цифрова и устойчива Европа, както и Конференцията за бъдещето на Европа.

Евродепутатите Андрей Ковачев и Петър Витанов приветстваха старши посланиците и поздравиха новите училища за включването им в Програмата. Те представиха гледната точка на Европейския парламент по ключови актуални теми и останаха на разположение за въпросите на учителите. В дискусията по време на втория уебинар г-н Ковачев се спря и на темите за присъединяването на Северна Македония, ваксината срещу COVID-19 и необходимостта от въвеждането на инструмента за върховенството на закона, а г-н Витанов коментира Зеления пакт и неговата важност за европейското бъдещо развитие във всички индустриални сектори.

Програмата за училища посланици на ЕП се разширява с 10 нови училища

Видео: Встъпителен уебинар за старши посланици по Програмата за училища посланици на ЕП

 

 

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 90355169 233826561090752 4566392577518993408 n

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news