Новини

Европейската комисия изпрати официално уведомително писмо на Обединеното кралство за нарушаване на неговите задължения по силата на Споразумението за оттегляне. Това бележи началото на официално производство за установяване на нарушение срещу Обединеното кралство. Държавата разполага с един месец, за да отговори на днешното писмо.

 В член 5 от Споразумението за оттегляне се посочва, че Европейският съюз и Обединеното кралство трябва да предприемат всички подходящи мерки, за да гарантират изпълнението на задълженията, произтичащи от Споразумението за оттегляне, и че те трябва да се въздържат от всякакви мерки, които биха могли да застрашат постигането на тези цели. Двете страни са обвързани от задължението за добросъвестно сътрудничество при изпълнението на задачите, произтичащи от Споразумението за оттегляне.

На 9 септември 2020 г. правителството на Обединеното кралство внесе законопроект („Закон за вътрешния пазар на Обединеното кралство“), който, ако бъде приет, очевидно ще наруши Протокола за Ирландия/Северна Ирландия, тъй като ще позволи на органите на Обединеното кралство да не вземат под внимание правните последици от материалноправните разпоредби на Протокола съгласно Споразумението за оттегляне. Представители на правителството на Обединеното кралство признаха това нарушение, като заявиха, че целта му е била да позволи на Обединеното кралство трайно да се отклони от задълженията, произтичащи от Протокола. Правителството на Обединеното кралство не оттегли спорните части от законопроекта, въпреки многобройните искания от страна на Европейския съюз.

С това Обединеното кралство е нарушило задължението си да действа добросъвестно, както е посочено в член 5 от Споразумението за оттегляне. Освен това то стартира процес, който — ако законопроектът бъде приет — ще възпрепятства изпълнението на Споразумението за оттегляне. В резултат на това Комисията започна днес процедура за нарушение в съответствие с разпоредбите на Споразумението за оттегляне.

По-нататъшни стъпки

До края на този месец Обединеното кралство трябва да представи своето становище във връзка с официалното уведомително писмо. След като разгледа тези съображения или ако не бъдат представени коментари, Комисията може, ако е целесъобразно, да издаде мотивирано становище.

Контекст

Споразумението за оттегляне бе ратифицирано както от ЕС, така и от Обединеното кралство. То влезе в сила на 1 февруари 2020 г. и има правни последици съгласно международното право.

След като на 9 септември 2020 г. правителството на Обединеното кралство публикува законопроект за вътрешния пазар на Обединеното кралство, заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович призова за свикването на извънредно заседание на Съвместния комитет ЕС — Обединено кралство, за да се поиска от правителството на Обединеното кралство да изясни намеренията си и да отговори на сериозните опасения на ЕС. Заседанието се проведе на 10 септември в Лондон между Майкъл Гоув, канцлер на херцогство Ланкастър, и заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович.

По време на заседанието заместник-председателят Марош Шефчович заяви, че ако законопроектът бъде приет, това ще представлява изключително тежко нарушение на Споразумението за оттегляне и на международното право. Той призова правителството на Обединеното кралство да оттегли тези мерки от законопроекта във възможно най-кратък срок и във всеки случай до края на месец септември.

По време на редовното заседание на Съвместния комитет в понеделник, 28 септември 2020 г., заместник-председателят Марош Шефчович отново призова правителството на Обединеното кралство да оттегли спорните мерки от закона. По този повод правителството на Обединеното кралство потвърди намерението си да продължи работата по проекта за законодателен акт.

В Споразумението за оттегляне се предвижда, че по време на преходния период Съдът на Европейския съюз е компетентен, а Комисията разполага с правомощията, предоставени ѝ съгласно правото на Съюза по отношение на Обединеното кралство, също така по отношение на тълкуването и прилагането на това споразумение. 

За повече информация

Изявление на Европейската комисия и писмо на заместник-председателя Марош Шефчович след извънредното заседание на Съвместния комитет ЕС — Обединено кралство

Изявление за медиите на заместник-председателя Марош Шефчович след третото редовно заседание на Съвместния комитет ЕС — Обединено кралство

Повече информация относно процедурата за нарушение

Изявление на Председателя Урсула фон дер Лайен 

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 90355169 233826561090752 4566392577518993408 n

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news