Новини

•Александър Лукашенко няма да бъде признат от Европейския парламент за президент на Беларус след изтичането на мандата му на 5 ноември

•Парламентът осъжда беларуските власти за проявата на насилие срещу мирните протести

•Евродепутатите призовават за незабавно започване на международно разследване на случая Навални

Евродепутатите призовават за нови президентски избори в Беларус и призовават за санкции срещу президента Лукашенко и лицата, които стоят зад отравянето на Алексей Навални.

Ситуацията в Беларус


В резолюция, приета в четвъртък с 574 гласа „за „, 37 гласа „против„ и 82 гласа „въздържал се“, Европейският парламент отхвърля официалните резултати от „така наречените президентски избори“ в Беларус, проведени на 9 август тази година, тъй като тези избори са били проведени в „явно нарушение на всички международно признати стандарти“. След изтичането на мандата на сегашния авторитарен лидер Александър Лукашенко на 5 ноември, Парламентът вече няма да го признава за президент на страната.


Междувременно евродепутатите приветстват създадения неотдавна Координационен съвет като „временно представителство на хората, настояващи за демократични промени“ в Беларус, отворено за всички политически и социални заинтересовани страни. Те също припомнят множеството призиви за провеждане на нови свободни и честни избори във възможно най-кратък срок под международен надзор.


Санкции на ЕС срещу бруталния режим и неговите лидери


Евродепутатите призовават за санкции на ЕС срещу групата лица, отговорни за фалшифицирането на изборните резултати, насилието и репресиите в Беларус, включително президента Лукашенко, и призовават държавите членки на ЕС да приложат незабавно тези ограничителни мерки в тясно сътрудничество с международните партньори.


Евродепутатите също остро осъждат масовите арести и продължаващите жестоки репресии срещу мирни демонстранти, лидери на демонстрации и журналисти в страната, на фона на множеството сведения за изтезания, сексуално насилие и малтретиране в центровете за задържане и затворите.


Важният принос на жените от Беларус


В резолюцията накрая се подчертава важният принос на видни жени членове на опозицията, под ръководството на Светлана Тихановская, Вероника Цепкало и Мария Колесникова по време на протестите. В нея се изисква незабавното освобождаване на арестуваните членове на Координационния съвет и всички произволно задържани по политически причини лица.


Текстът отбелязва, че много граждани на Беларус считат Светлана Тихановская за победител в президентските избори и за новоизбрания президент на Беларус.


Ситуацията в Русия и отравянето на Алексей Навални


В отделна резолюция, приета и в четвъртък с 532 гласа „за „, 84 „против „и 72 гласа „въздържал се“, Парламентът категорично осъжда опита за убийство на видния руски опозиционен политик и активист в борбата срещу корупцията Алексей Навални с нервнопаралитично вещество.


В текста се отбелязва, че използваната отрова, принадлежаща на вещества от групата „Новичок“, може да бъде разработена само в държавни военни лаборатории и не може да бъде придобита от частни лица. Това силно предполага, че руските органи са били в основата на нападението. Ако все пак някой друг бъде намерен за отговорен, това също би представлявало явно нарушение на международните правни ангажименти от страна на Русия, гласи текстът.


Евродепутатите подчертават, че опитът за убийство на Навални е част от системни усилия за заглушаване на дисидентските гласове в Русия, по-специално с цел оказване на влияние на местните и регионалните избори в Русия, които се проведоха в периода 11-13 септември. Този случай е само един от елементите на по-широка руска политика, съсредоточена върху репресивни вътрешни политики и агресивни действия в световен мащаб, отбелязва текстът.


Международно разследване и санкции от ЕС

 

В резолюцията се отправя искане за незабавно започване на международно разследване по случая Навални и предполагаемото нарушение на международните ангажименти на Русия в областта на химическите оръжия, като същевременно се настоява руските власти да сътрудничат изцяло на такова разследване и да се потърси отговорност от лицата, които стоят зад престъплението срещу Алексей Навални.


Резолюцията също така призовава държавите членки на ЕС да заемат активна позиция по въпроса, като например бързо въведат амбициозни ограничителни мерки на ЕС по отношение на Русия и укрепят вече съществуващите санкции. В текста се призовава за въвеждане на механизми за налагане на санкции, които да позволят изземането и замразяването на европейските активи на корумпирани лица, в съответствие със заключенията на фондацията на Алексей Навални за борба с корупцията.


За допълните детайли, двете резолюции ще бъдат скоро достъпни тук (17.9.2020г.).

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 90355169 233826561090752 4566392577518993408 n

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news