Новини

Вера Йоурова, заместник председател на Европейската комисия с ресор ценности и прозрачност, ще представи пред комисията на ЕП по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) състоянието на механизма за сътрудничество и проверка.

На живо: заседание на LIBE, 10 септември, 9:30 ч.

Още акценти от програмата:

7 – 13 септември 2020 г.

Заседания на парламентарни комисии и политически групи, Брюксел

Дългосрочен ибюджет и инструмент за възстановяване на ЕС. Продължават преговорите за дългосрочния бюджет и инструмента за възстановяване на ЕС с тристранни срещи между Парламента, Комисията и Съвета в понеделник и петък. Контактната група на ЕП за многогодишната финансова рамка и собствените ресурси, ще заседава във вторник, за да обсъди прогреса на преговорите, като заседанието ще бъде председателствано от Д. Сасоли. На 2 септември комисията по бюджети на ЕП (BUDG) одобри решението за собствените ресурси, осигурявайки по този начин възможност за бързо прилагане на Европейския план за възстановяване.

Закон за климата на ЕС. Комисията на ЕП по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните (ENVI) ще проведе окончателното гласуване на проектодоклад за законодателство в сферата на климата, с което прави правно обвързваща целта на ЕС да стане неутрален по отношение на климата до 2050 г. и определя междинна цел за напредък до 2030 г. (петък).
На живо: заседание на ENVI, 11 септември, 11:00 ч. COVID-19 / REACT-EU. Комисията на ЕП за регионално развитие (REGI) ще проведе окончателно гласуване по пакета REACT-EU, включващ 55 милиарда евро допълнителни средства, които ще бъдат отпуснати на страните от ЕС за предоставяне на помощ за насърчаване на възстановяването от кризата и подготовка за зелено, цифрово и устойчиво възстановяване на икономиката (понеделник). На живо: заседание на ENVI, 7 септември, 17:45 ч.

Ваксини срещу COVID-19. Европейската комисия ще докладва пред комисията на ЕП по околна среда и обществено здраве (ENVI) за постигнатия прогрес по отношение на изработката на ваксини срещу COVID-19, като след това ще обсъди с евродепутатите как да бъде осигурен равен достъп до безопасни ваксини, на достъпни цени, навсякъде, за всички, които се нуждаят от тях (понеделник). На живо: заседание на ENVI, 7 септември, 17:45 ч.

Беларус. Подкомисията по правата на човека (DROI) ще обсъди положението с правата на човека в Беларус след президентските избори на 9 август (понеделник). На живо: заседание на DROI, 7 септември, 12:30 ч.

 Подготовка за пленарната сесия на 14 - 17 септември. Политическите групи ще съсредоточат подготовката си върху годишния дебат за състоянието на Европейския съюз с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на 16 септември и върху окончателното гласуване на решението за собствените ресурси за предстоящия бюджет на ЕС. Те също така ще се подготвят за гласуванията за актуализиране и надграждане на Механизма на ЕС за гражданска защита / RescEU, ще направят равносметка на икономическото и социалното въздействие на корона вируса и ще обсъдят начините за справяне с недостига на лекарства. Политическите групи ще набележат най-неотложните теми в сферата на външните работи, които ще бъдат разгледани с върховния представител на ЕС Жосеп Борел и ще подготвят гласуванията за включване на морския транспорт в търговията с въглеродни емисии, подобряване на контрола върху емисиите от автомобили и борбата с глобалното обезлесяване.
Програма на председателя на ЕП. Председателят на ЕП Давид Сасоли ще се срещне с президента на Грузия Саломе Зурабишвили в сряда и с премиера на Косово Авдула Хоти в четвъртък. Председателят Сасоли ще се присъедини към срещата на говорителите на Г7 чрез видеоконференция в събота.

Допълнителна информация 

Седмична програма

Пресслужба на Парламента

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 90355169 233826561090752 4566392577518993408 n

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news