Новини

На извънредно пленарно заседание евродепутатите коментираха споразумението на Европейския съвет на 17 - 21 юли относно финансирането на ЕС и плана за възстановяване от кризата.

В рамките на дебат с председателите на Съвета и на Комисията Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, сделката, постигната на неотдавнашното заседание на Европейския съвет относно фонда за възстановяване, беше определена като „историческа“ от много членове на ЕП, тъй като за първи път държавите членки се съгласиха да емитират съвместен дълг от 750 милиарда евро. Повечето евродепутати изразиха своето недоволство относно съкращенията в дългосрочния бюджет (многогодишна финансова рамка, МФР).

„Не сме готови да преглътнем хапчето за МФР“, заяви Манфред Вебер (ЕНП, Германия). Лидерът на социалистите и демократите Ираче Гарсия, също изрази несъгласието си със съкращенията, „(не можем да ги приемем) в момент, когато трябва да засилим стратегическата си автономия и да намалим различията между държавите членки“.

Множество членове на ЕП подчертаха, че въпросът за изплащането на дълга не е решен. Те настояха, че тежестта не трябва да пада върху гражданите и че за изплащането му трябва да се гарантира със стабилна система от нови собствени ресурси, включително цифров данък или налози върху въглерода, която да бъде въведена по задължителен график. В допълнение много от евродепутатите подчертаха, че „ЕС не е машина за пари за националните бюджети“, изтъквайки, че „пестеливите“ страни не желаят да плащат цената за облагите от единния пазар, и настояха, че никакви средства не трябва да отиват за „псевдодемократични“ правителства, които не зачитат върховенството на закона и ценностите на ЕС.

Други членове на ЕП бяха по-скептични към въвеждането на нови собствени ресурси, генериращи достатъчно средства за погасяване на целия дълг, и предупредиха, че кризата не трябва да се използва като претекст за по-нататъшна интеграция в ЕС. Мнозинството обаче подчертаха, че Парламентът е готов за бързи преговори, за да бъдат направени необходимите подобрения в общата позиция на Съвета.

Членовете на ЕП ще гласуват резолюция в края на дебата, която ще послужи като мандат за предстоящите преговори с германското председателство на Съвета на ЕС. Резултатът от окончателното гласуване ще бъде обявен на пленарното заседание днес в 18.30 часа българско време.

Кликнете върху връзките, за да видите отделните изявления:

Шарл Мишел, председател на Европейския съвет

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия

Манфред Вебер (ЕНП, Германия), Ираче Гарсия Перес (С&Д, Испания), Дачиан Чолош (Renew, Румъния), Никола Бе (ИД, Франция), Филип Ламбертс (Зелените/ЕСА, Белгия)

Робертс Зиле (ЕКР, Латвия), Мартин Ширдеван (ЕОЛ/СЗЛ, Германия)

Заключително изявление на Шарл Мишел, председател на Европейския съвет

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 90355169 233826561090752 4566392577518993408 n

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news