Новини

Евродепутатите ще обсъдят резултатите от срещата на върха на ЕС на 17 - 21 юли с председателите на Съвета и Комисията Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен в четвъртък, 10:30 ч. българско време.

В края на извънредния пленарен дебат, насрочен от 10:30 ч. до 13:30 ч. на 23 юли, членовете на ЕП ще приемат резолюция относно многогодишната финансова рамка (МФР), системата за собствени ресурси и плана за възстановяване на Европа.

Коментирайки резултата от заседанието на Европейския съвет, състояло се на 17 - 21 юли в Брюксел, председателят на Европейския парламент Давид Сасоли заяви във вторник: „След дни на дискусии европейските граждани очакват споразумение, което да отговаря на значимостта на този исторически момент. Загрижени сме от опасността, в бъдеще европейската солидарност и общностният метод да бъдат загубени. Европейският парламент определи своите приоритети и очаква те да бъдат изпълнени. Многогодишната финансова рамка трябва да бъде в състояние да отговори на основните предизвикателства пред Европа в средносрочен план, като Зеления пакт, дигитализацията, икономическата устойчивост и борбата срещу неравенствата.“

„Нови източници на собствени ресурси са необходими незабавно. Нуждаем се едновременно с това от мерки за гарантиране на ефективната защита на върховенството на закона. Също така Парламентът многократно призовава за прекратяване на отстъпките за държавите членки. Ако тези условия не са изпълнени в достатъчна степен, Европейският парламент няма да даде съгласието си. Пандемията от COVID-19 все още не е преминала и наблюдаваме нови огнища в Европа. Повече от всякога е необходимо да се действа бързо и смело."

Може да проследите пленарното заседание на живо на платформата EbS или на интернет страницата на Европейския парламент.

Следващи стъпки

Съветът на ЕС трябва да финализира мандата си да започване на преговори с Парламента относно МФР за 2021-2027 г., реформата на собствените ресурси и плана за възстановяване. Парламентът ще има последната дума относно МФР, преди тя да влезе в сила. Настоящият многогодишен бюджет изтича на 31 декември 2020 г.

Евродепутатите ще представят условията си в резолюция в пленарна зала в четвъртък. Преговарящият екип на ЕП ще започне преговори с германското председателство на Съвета на ЕС възможно най-скоро.

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 90355169 233826561090752 4566392577518993408 n

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news