Новини

В дебат относно бъдещата стратегия на ЕС за обществено здраве евродепутатите заявиха, че COVID-19 е показал, че ЕС се нуждае от по-силни инструменти за справяне с извънредните ситуации в областта на здравеопазването.

В пленарния дебат с еврокомисаря по здравеопазване Стела Кириaкиду и Съвета, преди гласуването в петък по резолюция за стратегията на ЕС за обществено здраве след COVID-19, членовете на ЕП изтъкнаха необходимостта да се извлекат правилните поуки от кризата с COVID-19. Мнозина подкрепиха необходимостта да се даде на ЕС много по-силна роля в областта на здравеопазването.

Макар да подчертават, че настоящата пандемия все още не е приключила, членовете на ЕП изтъкнаха необходимостта да се гарантира, че здравните системи в целия ЕС са по-добре оборудвани и координирани, за да бъдат готови за бъдещи заплахи за здравето, тъй като никоя държава членка не може да се справи сама с подобна на COVID-19 пандемия.

Няколко евродепутати споменаха, че по-силната роля на ЕС в областта на общественото здравеопазване трябва да включва мерки за справяне с недостига на достъпни лекарства и предпазни средства, както и подкрепа за научните изследвания.

Някои евродепутати поискаха европейските здравни агенции за профилактика и контрол на заболяванията (ECDPC) и Eвропейската агенция по лекарствата (EMA) да бъдат укрепени, докато други аргументираха необходимостта от Европейски здравен съюз с минимални стандарти на ЕС.

Гласуването на резолюцията ще се проведе в петък следобед, като резултатите ще бъдат обявени в 19.00 часа българско време.

Бързи факти

Парламентът системно насърчава създаването на последователна политика на ЕС в областта на общественото здравеопазване. В резолюция относно преработения бюджет на ЕС след 2020 г. и плана за икономическо възстановяване, членовете на ЕП настояха да се създаде нова самостоятелна европейска здравна програма.

Впоследствие Европейската комисия представи предложение за 9,4 милиарда евро в рамките на програма „EU4Health“ за 2021-2027 г. като част от плана за възстановяване на ЕС „Next Generation EU”.

В дебат относно бъдещата стратегия на ЕС за обществено здраве евродепутатите заявиха, че COVID-19 е показал, че ЕС се нуждае от по-силни инструменти за справяне с извънредните ситуации в областта на здравеопазването. 
В пленарния дебат с еврокомисаря по здравеопазване Стела Кириaкиду и Съвета, преди гласуването в петък по резолюция за стратегията на ЕС за обществено здраве след COVID-19, членовете на ЕП изтъкнаха необходимостта да се извлекат правилните поуки от кризата с COVID-19. Мнозина подкрепиха необходимостта да се даде на ЕС много по-силна роля в областта на здравеопазването.Макар да подчертават, че настоящата пандемия все още не е приключила, членовете на ЕП изтъкнаха необходимостта да се гарантира, че здравните системи в целия ЕС са по-добре оборудвани и координирани, за да бъдат готови за бъдещи заплахи за здравето, тъй като никоя държава членка не може да се справи сама с подобна на COVID-19 пандемия.Няколко евродепутати споменаха, че по-силната роля на ЕС в областта на общественото здравеопазване трябва да включва мерки за справяне с недостига на достъпни лекарства и предпазни средства, както и подкрепа за научните изследвания.Някои евродепутати поискаха европейските здравни агенции за профилактика и контрол на заболяванията (ECDPC) и Eвропейската агенция по лекарствата (EMA) да бъдат укрепени, докато други аргументираха необходимостта от Европейски здравен съюз с минимални стандарти на ЕС.Гласуването на резолюцията ще се проведе в петък следобед, като резултатите ще бъдат обявени в 19.00 часа българско време.


Бързи фактиПарламентът системно насърчава създаването на последователна политика на ЕС в областта на общественото здравеопазване. В резолюция относно преработения бюджет на ЕС след 2020 г. и плана за икономическо възстановяване, членовете на ЕП настояха да се създаде нова самостоятелна европейска здравна програма.Впоследствие Европейската комисия представи предложение за 9,4 милиарда евро в рамките на програма „EU4Health“ за 2021-2027 г. като част от плана за възстановяване на ЕС „Next Generation EU”.

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 90355169 233826561090752 4566392577518993408 n

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news