Новини

Евродепутатите обсъдиха с канцлера Ангела Меркел и председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен стратегията и целите на Германското председателство за следващите шест месеца.

Под мотото „Заедно за възстановяването на Европа“, Германското председателство е решено да се заеме с предизвикателствата на пандемията, заяви г-жа Меркел. Тя почерта петте области, върху които Европа трябва да работи, ако иска да излезе единна и силна от настоящата криза: основните права, солидарността и кохезията, климатичните изменения, дигитализацията и ролята на Европа в света. „Германия е готова да покаже изключителна солидарност“, подчерта тя, за да направи Европа зелена, иновативна, устойчива, по-дигитална и конкурентноспособна. „Европа може да постигне велики неща, ако работим заедно и сме солидарни един към друг“, завърши тя. Гледайте цялото изявление на г-жа Меркел тук.

„Предизвикателството, пред което сме изправени ,,не би могло да бъде по-изключително“, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. „Но ние ще излезем по-силни благодарение на плана за възстановяване Next Generation EU. Германия избра една дума: заедно. Това е двигателят на нашия съюз“. Тя подчерта, че Европа се нуждае от двете неща - нов дългосрочен бюджет на ЕС (МФР) и плана за възстановяване Next Generation EU. Комисията ще направи всичко по силите си, за да постигнем споразумение, каза тя.

Манфред Вебер (ЕНП, Германия) каза че Европа се „препъва“ от криза в криза заради страха. „Страхът е враг на солидарността, бъдещето и свободата“. Има големи очаквания от Германското председателство, продължи той. „Сега ЕС се нуждае от смелост, за да прояви солидарност. Този месец имаме нужда от решение за фонда за възстановяване“, настоя М. Вебер. „Никоя общност не може да оцелее без общностен дух. За нас това е просто европейският начин на живот. "

Ираче Гарсия (С&Д, Испания) предложи да работи "рамо до рамо" с Германското председателство за преодоляване на различията и разделенията Север-Юг и Изток-Запад в Европа, в полза на гражданите. „Трябва да докажем, че е възможно да се създаде по-справедливо и по-устойчиво общество, което мисли за околната среда и бъдещите поколения (...), защитава работниците, цени разнообразието и се справя с миграционните потоци със солидарност“, добави тя.

„Сегашният приоритет трябва да бъде приемането на плана за възстановяване и новата финансова рамка” каза Дачиан Чолош (Renew, Румъния). „Изграждаме Европа около проект, визия и силни ценности “, добави той. „Крайно време е да направим спазването на принципите на правовата държава условие за получаване на европейски фондове. Политическата възможност е тук. Използвайте този безпрецедентен пакет като средство за въздействие“.

Йорг Мойтен (ИД, Германия) разкритикува канцлера, че е нeвежа и подхожда идеологизирано. „Предавате европейската идея и застрашавате бъдещето на следващите поколения“, каза той, посочвайки Европейския зелен пакт и фонда за възстановяване. "Вашето разбиране за солидарност е абсурдно", заключи той.

Ска Келер (Зелените/ЕСА, Германия) каза, че същата решителност, която ЕС показва срещу COVID-19, трябва да се прилага и по отношение на климатичната криза. „Трябва да преодолеем кризата с коронавируса и да избегнем климатичната“. Германското председателство може да даде важен принос тук, каза тя, например с амбициозен закон за климата, който призовава за намаляване на емисиите на парникови газове с 65% до 2030 г.

Рафаеле Фито (ЕКР, Италия) заяви, че досега отговорът на ЕС относно пандемията е бил „бавен, не особено ефикасен и без истинска солидарност“. Германия трябва да остави настрана егоизма и да възстанови първоначалния дух на ЕС, като избягва грешките от миналото. „Трябва да съживим икономиката, да приложим благоприятни търговски политики и да възстановим единния пазар.“

Мартин Ширдеван (ЕОЛ/СЗЛ, Германия) припомни вредните политики на строги бюджетни икономии, прилагани по време на финансовата криза, и призова г-жа Меркел да не допуска тази грешка повторно. Той също така призова Германия да направи публични и прозрачни протоколите на Съвета и повече да не блокира предложението за дигитален данък върху големите компании.

Гледайте отговора на Ангела Меркел към лидерите на политическите групи.

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 90355169 233826561090752 4566392577518993408 n

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news