Новини

•Black Lives Matter, казва Парламента

•Евродепутатите категорично осъждат „ужасяващата“ смърт на Джордж Флойд и подкрепят мирните протестите

•Расовата дискриминация и тормозът остават често срещани в целия ЕС

•Слагане на край на расовото профилиране в наказателното право и гарантиране, че полицейското насилие се наказва

Няма място за расизъм и дискриминация в нашите общества, казват евродепутатите, призовавайки ЕС да заеме категорична и решителна позиция срещу расизма, насилието и несправедливостта.

В резолюция, приета в петък с 493 гласове „за“. 104 гласа „против“ и 67 „въздържал се“, Парламентът „категорично осъжда ужасяващата смърт на Джордж Флойд“ в САЩ, както и подобни убийства другаде по света. Евродепутатите призовават американските власти да се ангажират срещу структурния расизъм и неравенствата, критикуват полицейските действия срещу мирните тълпи от протестиращи и журналисти и заплахите на президента Доналд Тръмп да използва армията, както и неговата „подстрекателска риторика“.

Парламентът подкрепя неотдавнашните масови протести в целия свят срещу расизма и дискриминацията и осъждат доктрината за превъзходство на бялата раса във всичките ѝ форми. Членовете на ЕП осъждат случаите на плячкосване, палежи, вандализъм и разрушаване на обществена и частна собственост, причинени от някои демонстранти, склонни към насилие, като същевременно настояват „несъразмерното използване на сила и расистките тенденции в правоприлагането“ да бъдат винаги публично осъждани, където и да се наблюдават по света.

Използването на сила от правоприлагащите органи винаги трябва да бъде " законосъобразно, съразмерно, да служи само като крайна мярка", подчертават членовете на ЕП, като настояват, че "прекомерното използване на сила срещу множество хора противоречи на принципа на пропорционалност". ЕП подчертава, че случаите на полицейско насилие и злоупотреби не трябва да остават безнаказани, и че гражданите имат правото да записват сцени на полицейско насилие, което може да се използва като доказателство.

Слагане на край на расовото и етническото насилие

Текстът призовава ЕС и неговите държави членки да сложат край на расовото и етническото профилиране в наказателното правоприлагане, мерките за борба с тероризма и имиграционните проверки. Новите технологии в тази област трябва да бъдат проектирани и използвани по такъв начин, че не дискриминират расовите и етническите малцинства, добавя той.

Полицията и правоприлагащите органи трябва да дават „пример за антирасизъм и антидискриминация“ и трябва да засилят обучението в това отношение, казват евродепутатите, призовавайки за увеличаване на многообразието в рамките на полицейските сили.

Европейски престъпления срещу човечеството, извършени в миналото срещу чернокожите хора

Институциите на ЕС и държавите членки трябва официално да признаят несправедливостите и престъпленията срещу човечеството, извършени срещу чернокожи и цветнoкожи хора и роми, според Парламента, който определя робството като престъпление срещу човечеството.

Борбата с дискриминацията във всички области трябва да бъде приоритет на ЕС, казват евродепутатите, които призовават Съвета „незабавно да приключи преговорите по хоризонталната директива относно недискриминацията“, блокирана от държавите от ЕС от момента на предложението на Комисията през 2008 г.

Свободата на словото не защитава расизма и ксенофобията

Резолюцията подчертава, че расистките и ксенофобски изказвания не попадат в обхвата на свободата на изразяване. Евродепутатите изразяват съжаление, че екстремистките и ксенофобските политически сили по цял свят все по-често си служат с „изопачаване на историческите, статистическите и научните факти и използват символи и реторика, които възпроизвеждат аспекти на тоталитарната пропаганда, включително расизъм, антисемитизъм и омраза към малцинствата“.

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 90355169 233826561090752 4566392577518993408 n

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news