Новини

•Увеличение на националните и трансгранични инспекции по труда

•Достойните условия за настаняване трябва да бъдат отделени от възнаграждението

•Комисията трябва да провери дали съществуващите закони в ЕС са подходящи за целта в условията на пандемия

Евродепутатите призовават за спешни действия в защита на здравето, безопасността и справедливите условия на труда на трансграничните и сезонните работници по време на пандемията от COVID-19

Кризата с COVID-19 допълнително извади на показ и изостри социалния дъмпинг и съществуващата несигурност на положението на много от мобилните работници, работещи в сектора на хранително-вкусовата промишленост, строителството и здравеопазването в ЕС. В приетата в петък резолюция Парламентът призовава Комисията да извърши оценка на здравните условия и условията на безопасност на труда на трансграничните и сезонните работници, включително ролята на посредническите агенции и подизпълнители, за да бъдат премахнати пропуските в европейското и националното законодателство.

Текстът също така призовава за бързо и балансирано споразумение за координация на системите за социално осигуряване, необходимо за борба със социалните измами и злоупотребата с правата на мобилните работници

Спешни мерки за защита на сезонните и трансграничните работници

Евродепутатите призовават Комисията да издаде нови, специфични насоки за трансграничните и сезонните работници в контекста на COVID-19, да предложи дългосрочни решения за справяне с неправомерните практики на подизпълнение и да гарантира приоритетно, че Европейският орган по труда функционира пълноценно.

Държавите членки трябва да увеличат капацитета на инспекциите по трудаи да осигурят качествено жилищно настаняване, наемът на което да не бъде включен в тяхното възнаграждението, се казва в текста.

Резолюцията беше приета с 593 гласа „за“, 34 гласа „против“ и 38 гласа „въздържал се“.

Следващи стъпки

Очаква се скоро Европейската комисия да представи насоки за защита на трансграничните и сезонните работници.

Бързи факти

Всяка година в ЕС се наемат между 800 000 и един милион сезонни работници, главно в селскостопанския и хранително-вкусовия сектор: 370 000 в Италия, 300 000 в Германия, 276 000 във Франция и 150 000 в Испания.

Сезонните и трансграничните работници могат да бъдат наети в друга държава членка на ЕС въз основа на правото им на свободно движение в рамките на ЕС. Законодателството на приемащите държави членки се прилага въз основа на принципа на равно третиране. Достъпът до обезщетения за безработица и социална защита се регулира чрез координация на системите за социално осигуряване, която в момента се преразглежда. 1.3 милиона души в ЕС живеят в една държава членка и работят в друга.

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 90355169 233826561090752 4566392577518993408 n

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news