Новини

Поставяйки акцент върху бъдещите поколения, председателят на Комисията У. фон дер Лайен обсъди на пленарно заседание инструмента за възстановяване в размер на 750 млрд. евро в рамките на преработената МФР.

След представянето на председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен и поетия ангажимент от представителя на Хърватското председателство Николина Брняц да работи с държавите членки за бързо приключване на преговорите с Парламента по новия пакет, лидерите на политическите групи взеха думата, за да представят своите първи реакции. Натиснете върху техните имена, за да гледате отделните изявления.

„Европейската солидарност се завърна и откриваме нов етап за ЕС“, заяви Манфред Вебер (ЕНП, Германия). Новите пари трябва да се харчат за свежи идеи, а не за старите проблеми на Европа. „Солидарността върви заедно с отговорността“, затова трябва да бъде ясно как ще бъдат върнати парите, каза той, призовавайки за нови собствени ресурси и за това, че цифровите гиганти трябва също да платят своя дял.

Ираче Гарсия (С&Д, Испания) благодари на Урсула фон дер Лайен за амбициозното предложение и за това, че е дала на ЕП „ролята, която заслужава“ в изготвянето на пакета за възстановяване. Предупреждавайки, че оцеляването на европейския проект е поставено на въпрос, тя призова Съвета на ЕС да приеме новата МФР с квалифицирано мнозинство, за да не остане ЕС „заложник на четири държави членки, които предпочитат националния отговор пред европейския“.

"Това е повратно събитие, безпрецедентно в историята на Европа", заяви Дачиан Чолош (Renew, Румъния). "МФР и планът за възстановяване трябва да се съсредоточат върху бъдещето", като Зеленият пакт и цифровата програма са градивните му елементи, отбеляза той. „Можем да се различаваме по някои детайли, но аз наистина приветствам подхода“, каза той, като напомни на държавите членки, че „ЕС не е машина за пари. Солидарността върви заедно с ценностите“.

Йорг Мойтен (ИД, Германия) отхвърли пакетното предложение като „напълно погрешно и безсмислено“, без подходящо правно основание и без отговорност или икономически смисъл. Комисията иска да харчи пари „като за последно“. Това е висока цена за европейските данъкоплатци, заключи той.

Ска Келер (Зелените/ЕСА, Германия) призова: „Не трябва да повтаряме големите грешки от миналото и да принуждаваме държавите към мерки за строги икономии и слепи пазарни идеологии. Вместо това трябва да сме сигурни, че парите са добре инвестирани в проекти, които ще помогнат в дългосрочен план, ще създадат работни места и ще спасят единствената планета, която имаме“.

Йоан Ван Овертвелд (ЕКР, Белгия) каза: „Ако ще позволим заеми и грантове, трябва да има ясни условия. Парите трябва да отидат там, където са най-необходими, и трябва да има механизми за безопасност за нашия бизнес. Хората, които работят и спестяват, не трябва да заплатят тези програми".

„Вместо да предложи разделяне със старите догми“, планът за възстановяване спира по средата на пътя, каза Манон Обри (ЕОЛ/СЗЛ, Франция). Приветствайки новите предложения относно собствените ресурси, тя призова за отмяна на кризисния дълг, за отпускане на преки безсрочни заеми на държавите членки и за обвързване на публичната финансова подкрепа за предприятата със социални съображения. 

Комисията също представи актуализираната си работна програма за 2020 г., която дава приоритет на необходимите действия за задвижване на европейското възстановяване и устойчивост. 

Следващи стъпки

Парламентът и Съветът ще обсъдят новите предложения и ще вземат решение за техния окончателен вид по време на предстоящите преговори.

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 90355169 233826561090752 4566392577518993408 n

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news