Новини

82-ата междупарламентарна среща – Трансатлантически диалог на законодателите – между ЕС и САЩ ще се състои в петък и събота, 29 и 30 юни 2018 г., в София, България. Основните теми, които ще бъдат обсъдени, са сътрудничеството със Западните Балкани, киберсигурността и търговията.

Домакин на събитието ще бъде Народното събрание на Република България, като участниците ще се срещнат с председателя му Цвета Караянчева, председателя на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов, председателя на Комисията по външни работи Джема Грозданова и председателя на Комисията по отбрана генерал Константин Попов.

Членовете на ЕП и на Конгреса на САЩ ще бъдат приветствани от представители на българското правителство, включително министъра на външните работи Екатерина Захариева, министъра на вътрешните работи Валентин Радев и заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов. Мария Габриел, европейски комисар по въпросите на цифровата икономика и общество, ще представи инициативите на ЕС по въпросите на трансатлантическата киберсигурност.

Програма

Предвидени са четири работни заседания между Европейския парламент и Конгреса на САЩ. Темите, които ще бъдат обсъдени, са:

  • политическата обстановка в ЕС и САЩ;
  • сътрудничеството в областта на външната политика с акцент върху Западните Балкани;
  • киберсигурността с фокус върху защитата на демократичните системи от външна намеса;
  • икономическото сътрудничество, включително търговски въпроси.

Пресконференция

На 30 юни 2018 г. от 10:30 ч. в сградата на Народното събрание, пл. „Народно събрание“ № 2, София, ще се състои пресконференция на ръководителите на делегациите на ЕП и Конгреса на САЩ.

Контекст

Целта на срещата е да бъде направен преглед на текущите законодателни програми от двете страни на Атлантическия океан и да бъдат обсъдени възможностите за засилване на сътрудничеството по общите теми, в рамките на които Европейският парламент и Конгресът на САЩ имат отговорности. Срещата се провежда в решаващ момент за отношенията между ЕС и САЩ, предвид неотдавнашното напрежение по търговските тарифи, ядрената сделка с Иран и бъдещето на мултилатерализма.

Това ще бъде 82-ата среща в рамките на Трансатлантическия диалог на законодателите – единствен по рода си форум, в рамките на който два пъти годишно се обсъжда трансатлантическото сътрудничество в областите на външната политика и сигурността и цифровата и икономическата сфера. Предходната такава среща се състоя през декември 2017 г. във Вашингтон.

Участници

Делегацията на ЕП включва: Кристиан Елер (ЕНП, Германия), председател на Делегацията на ЕП за връзки със САЩ, Андрей Ковачев (ЕНП, България), Ева Майдел (ЕНП, България), Дубравка Шуйцa (ЕНП, Хърватия), Йепе Кофод (С&Д, Дания), Йоан Мирча Пашку (С&Д, Румъния), Ана Гомеш (С&Д, Португалия), Нина Гил (С&Д, Великобритания), Андерс Примдейл Вистисен (ЕКР, Дания), Барбара Капел (ЕНС, Австрия), Марите Схаке (АЛДЕ, Нидерландия). Членове на делегацията на Конгресна на САЩ са: Марио Диаз-Баларт (Републиканска партия, Флорида), Джим Коста (Демократическа партия, Калифорния), Анди Харис (Републиканска партия, Мериленд), Тед По (Републиканска партия, Тексас), Ами Бера (Демократическа партия, Калифорния), Брендън Бойл (Демократическа партия, Пенсилвания), Шийла Джаксън-Лий (Демократическа партия, Тексас).

anketa

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

Текущи покани

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 eu2018ro-banner

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news