Новини

Разказите и впечатленията от Европейския парламент на четири български ученички, които се превърнаха в евродепутати за ден, споделяме с вас в серия от публикации. Те пътуваха до седалището на институцията в Страсбург в рамките на програма „Евроскола“ на ЕП.

 Когато България се е присъединила към Европейския съюз, съм била почти на шест. Не помня нищо от времето преди това и макар да съм прекарала първите няколко години от живота си, които се смятат за най-важни в развитието на индивида, когато страната ни все още не е била част от Съюза, усещам себе си като дете на Европа. Защото Европа е повече от политическото, икономическо и мирно обеднинение, наречено „Европейски съюз“.

Оценявам факта, че много неща са се променили за тези 11 години, през които сме членове на ЕС. Брутният вътрешен продукт на страната ни е нарастнал неимоверно, хората, които се чувстват щастливи от живота си, вече са 51%, за разлика от 31% през 2007 г. Минамалната работна заплата се е покачила почти три пъти, наблюдава се ръст и при минималната пенсия. За тези единадесет години сме се превърнали в регионалния иновационен хъб. Да не споменаваме всички евросубсидии, които страната ни е усвоила по различните програми за инфраструктура, развитие на човешките ресурси, подобряване на социалните услуги. И все пак, Европа е нещо повече... Тя е символ и надежда. Символ на демокрацията, на свободата, но и на миналото – и славното, и пагубното. Европа е надежда не само за всички нас, които сме родени в нея, но и за много други, които търсят убежище в границите ѝ.

Аз, като всички мои връстници, съм дете на България, дете на Европа, но и нещо повече – дете на света. Не познавам времето преди правото на свободно движение. Не мога да си представя развитието на икономиката ни без всички средства, които ЕС влага в нас чрез кохезионните фондове, не мога да си представя да нямам възможност да кандидатствам в чужбина. Главата ми не може да побере да бъда част от бъдещето само на една държава.

Чрез програмата „Евроскола“ Европейският съюз ни позволява да бъдем не само своето собствено бъдеще, но и да помогнем в развитието на науката, техниката, икономиката, изкуството на цял един континент. Дава ни възможност да променим съдбите на милиони и ни дава достъп до много повече ресурси, отколкото една страна е способна да притежава. Ние сме децата на Европа и тя предоставя възможности за нашето развитие, както личностно, така и професионално, за да можем един ден ние да се грижим за нея и да запълним всички празнини. За да имаме възможността да се справим с всички кризи и да и върнем величието, което заслужава.

Винаги ми е било интересно да разбера как се вземат решения, от които зависи бъдещето на милони, но никога не съм си представяла, че аз самата ще играя каквато и да била роля на политическата сцена. Често ми повтарят, че трябва да се захвана с политика и докато учтиво клатя глава и любезнича, така и не успях да си се представя като политик. От друга страна, винаги съм изразявала активно гражданската си позиция, особено по въпроси, свързани с правата на човека и с правата на децата, в частност. Това, което определено не съм очаквала обаче, е, че ще имам възможността да бъда евродепутат за един ден.

Присъствала съм на множество кръгли маси, конференции, форуми и семинари, някои дори международни, но никой от тях не може да се сравни с чувството да седиш на първия ред в пленарната зала на Европейския парламент в Страбург. Докато представяш родината си, изпълнен с гордост, точно след изпълнението на националния химн, стотици очи да са втренчени в теб. Да застанеш пред зала, пълна с млади хора, в чиито ръце е бъдещето на Европа, и да откриеш, че твоите сънародници изпъкват сред тях. Стоят по-изправени, съсредоточени, изпълнени с идеи и готови да ги отстояват, но най-важното – горди, че са българи и представят именно България в този важен за тях момент.

В рамките на този един кратък ден успях да открия олицетворението на всички символи и ценности на Европейския съюз. Станах свидетел на пряката демокрация, на солидарността, свободата на словото, достойнството и уважението. Видях единството в многообразието, защото всички ние бяхме различни. В рамките на този ден не бяхме българката, нидерландецът, австрийката. Не бяхме русото момче, синеокото момиче и странникът. Единствените етикети, които бяха подходящи за нас в този ден, бяха: европеецът, евродепутатът за един ден, бъдещето на Европа. Те са отнасят за всеки един от нас и ние се чувствахме именно така.

В Европейския парламент в Страсбург успяхме да се отърсим от всичко, което си мислехме, че сме, но не бяхме и станахме по-глобални. Използвахме множество езици. Комуникирахме главно на английски, но се възползвахме от възможността да упражним и усъвършенстваме знанията си и по някои други. С радост и известна изненада открихме, че разбираме повечето славиянски езици с лекота.

Създадохме нови приятелства и контакти, които биха ни били полезни в бъдеще. Открихме приликите и разликите между народите си и осъзнахме, че не сме чак толкова различни. Всички имаме общи цели и сходни мечти. Забравихме за предрасъдъците си и разчупихме стереотипите. Сработихме се за много кратко време и създадохме устойчиви екипи.

Най-важното, което постигнахме с посещението си в Страсбург, бе да пишем нова история, да дадем възможност на ЕС да чуе нашето мнение по въпросите, които ни засягат и ще засягат бъдещите поколения. Успяхме да се изкажем по едни от водещите проблеми в света и, надявам се, да вдъхновим бъдещи решения на тези проблеми. Дадохме предложение за решаването на проблема с фалшивите новини чрез внедряване на специален софтуер в големите онлайн медии. Видяхме темите от различни гледни точки. Осъзнахме, че ситуацията не е една и съща навсякъде. С радост открихме, че България е водеща в много отношения, особено в сферата на правата на човека и може да даде пример за добри практики.

В края на деня имах неописуемото удоволствие да развея едно от европейските знамена на фона на химна на Европа и броени мигове след това да го слея с всички останали в знак на единството на Европейския съюз. Харесва ми да вярвам, че в края на това приключение освен леко уморени, всички ние сме се превънали в нещо повече. По-добри, по-подготвени, по-солидарни млади хора.

Аз съм дете на Европа и съм готова да поема отговорността. А, вие?

 

Автор: Ива Еленкова Иванова
11а клас, ПМПГ „Св. Климент Охридски“ - Монтана

anketa

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

Текущи покани

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 eu2018ro-banner

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news