Новини

гр. Стара Загора
ул. "Ген. Столетов" 127, тел: 042 605 007
гр. Казанлък
бул. "Розова долина" 6, тел. 0431 98260
гр. Ямбол 
ул. Раковски 1, п.к. 291, тел.: 046 66 29 39

Наградата на Европейския парламент за защитници на правата на човека и демокрацията бе връчена на опозицията във Венецуела на церемония на 13 декември.

В изказването си при награждаването председателят на Парламента Антонио Таяни отбеляза влошаващата се ситуация във Венецуела и призова за „завръщане към свободните избори с участието на всички, за да може хората във Венецуела да изберат бъдещето си“. „Миналата седмица президентът Мадуро реши по произволен и недемократичен начин да забрани на основните опозиционни партии да участват в президентските избори. Ситуацията не може да продължи по този начин“, добави г-н Таяни. „Ние искаме страната да се върне към демокрацията, към достойнството и свободата“, подчерта той.

Председателят на Националното събрание на Венецуела Хулио Борхес заяви от името на отличените, че наградата е "признание за майките, които се лишават от храна, за да спасят децата си; за децата, които ровят в боклука, за да заситят глада си; за възрастните хора, които умират заради липса на лекарства“. „Гладът е превърнат в политическа система във Венецуела: 75% от хората са загубили 10 килограма от теглото си през последните 12 месеца“, посочи г-н Борхес. Той призова за хуманитарна помощ и за внимателно следене на предстоящите президентски избори.

Кметът на Каракас Антонио Ледесма, който е преследван от властите във Венецуела и живее в изгнание в Европа, заяви: „За разлика от онези, които държат властта във Венецуела, които управляват с пушки или байонети и потъпкват конституцията и законите на републиката, ние искаме мир. Ние идваме тук не да търсим отмъщение, а справедливост“. „Тази награда ни дава повече енергия да продължим да се борим за ценностите и принципите на демокрацията“.

 

Освен г-н Борхес и г-н Ледесма, на церемонията присъстваха и близки на политически затворници във Венецуела: Антониета и Леополдо Лопес (родители на опозиционния водач Леополдо Лопес), Патрисия Гутиерес (жена на Даниел Себайос), Ямил Сале (майка на Лорент Сале), Хосе Игнасио Гуедес (адвокат на Алфредо Рамос) и Алехандра Гонсалес (сестра на Андреа Гонсалес).

Сред гостите на церемонията бяха и финалистката за награда „Сахаров“ Аура Лолита Чавес, както и Бетлеем Исак, дъщеря на другия финалист Давит Исак, който е затворник в Еритрея от 2001 г. В речта си председателят на ЕП Антонио Таяни призова за незабавното освобождаване на г-н Исак от еритрейските власти.

Признание за хората във Венецуела

На 26 октомври председателят на Парламента Антонио Таяни и лидерите на политическите групи присъдиха наградата „Сахаров“ за свободата на мисълта на опозицията в страната, която се противопоставя на режима на Мадуро. Тук се включват Националното събрание, представлявано от неговия председател Хулио Борхес, и всички политически затворници в списъка на неправителствената организация „Foro Penal Venezolano“ (Венецуелски наказателен форум), представлявани от Леополдо Лопес, Антонио Ледесма, Даниел Себайос, Йон Гойкоечеа, Лорент Сале, Алфредо Рамос и Андреа Гонсалес.

Венецуела преживява тежка политическа и икономическа криза. Растящата инфлация оставя милиони хора в затруднения да закупят основни храни и лекарства. Над 120 души са загинали от началото на годината в улични сблъсъци и демонстрации срещу правителството на Николас Мадуро.

Националното събрание, в което опозицията имаше мнозинство, бе лишено от правомощия, а според  „Foro Penal Venezolano", в страната има около 300 политически затворници.

Наградата „Сахаров“ става на 30 години

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта се присъжда всяка година от Европейския парламент. Тя е учредена през 1988 г., за да почете усилията на личности и организации, борещи се за права на човека и за основните свободи, и носи името на съветския физик и дисидент Андрей Сахаров. Сред носителите са Нелсън Мандела и Малала Юсуфзай.

По повод на предстоящата 30-та годишнина на наградата Европейският парламент организира заедно с фотографската агенция Magnum Photos изложба, представяща ежедневието на четирима активисти за права на човека от Тунис, Камбоджа, Етиопия и Босна и Хецеговина. Изложбата, наречена „Те защитават нашите свободи - 30 години награда „Сахаров““ бе открита в ЕП на 12 декември и ще бъде представена в различни страни от ЕС през 2018 г. Тя ще гостува в България в края на май и началото на юни.

Гледайте видеозапис на церемонията на нашия уебсайт и следете дебата в социалните медии с #наградаСахаров и #SakharovPrize.

anketa

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 eu2018bg-banner

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news