Новини

гр. Стара Загора
ул. "Ген. Столетов" 127, тел: 042 605 007
гр. Казанлък
бул. "Розова долина" 6, тел. 0431 98260
гр. Ямбол 
ул. Раковски 1, п.к. 291, тел.: 046 66 29 39

LUX Official Competition BG 17В началото на месец декември предстоят прожекции с ВХОД СВОБОДЕН на филмите „120 удара в минута“, „Кръвта на саамите” и „Уестърн” – финалисти за наградата ЛУКС на Европейския парламент. Представянето на филмите ще се проведе в шест български града. Събитията в София, Пловдив, Варна, Благоевград, Плевен, Стара Загора и Смолян се организират от Информационното бюро на ЕП в България в партньорство със София Филм Фест.

В утрешния ден, 14 ноември, на тържествено заседание на Европейския парламент в Страсбург и в присъствието на режисьорите на филмите, ще бъде обявен носителят на наградата ЛУКС за 2017 година. Българската публика ще има възможността да види и трите филма финалисти в рамките на традиционните Филмови дни ЛУКС.

Входът за всички прожекции е свободен. За да запазят места, зрителите ще могат да вземат до 2 безплатни билета предварително. В деня на събитието ще бъдат допускани зрители до изчерпване на местата. Повече информация ще намерите на уеб-страниците на Информационното бюро на ЕП иМеждународния филмов фестивал София Филм Фест, както и във Facebook.

„УЕСТЪРН“ (WESTERN) на Валеска Гризебах (Германия, България, Австрия): В своя трети пълнометражен филм германската режисьорка Валеска Гризебах „по деликатен начин преработва жанровите правила на уестърна, като ги транспонира в съвременната дълбока българска провинция“ (Cineuropa). Група германски работници потегля за строителен обект в граничен район между България и Гърция. Тази чужда земя и главозамайващите ѝ пейзажи будят приключенския дух на мъжете, но поради езиковата бариера и културните различия те се сблъскват със собствените си предразсъдъци, събужда се недоверие помежду им. Мъжете започват своеобразно съревнование за признанието и благоразположението на местните селяни...

·         София – 1 декември, 19.00 часа, Дом на киното

След края на прожекцията ще се проведе дискусия с представители от екипа на филма – българските копродуценти, както и евродепутати от Комисията по култура и образование в ЕП и филмови дейци

·         Плевен – 11 декември, 19.00 часа, Кино АРЕНА – Панорама Мол

·         Смолян – 13 декември, 19.00 часа, Кино АРЕНА – Смолян

„КРЪВТА НА СААМИТЕ“ (SAMI BLOOD) на Аманда Кернел (Швеция, Норвегия, Дания): Дебютният филм на шведската режисьорка Аманда Кернел, чийто произход е от общността саами, задава въпроса „Може ли наистина да станете някой друг?“ – тя представя една истина за последствията от скъсването на всички връзки с културата и историята на родното. Филмът проследява историята на Еле Маря, четиринадесетгодишно момиче, произхождащо от семейство еленовъди от народа саами. Подложена на унижения от страна на „доброжелателни“ шведи, тя започва да мечтае за един друг живот. За да го постигне, трябва да се превърне в някой друг и да скъса всички връзки със семейството и културата си...

·         София – 2 декември, 19.00 часа, Дом на киното

·         Варна – 5 декември, 19.00 часа, Фестивален и конгресен център Варна – Зала „Европа“

·         Стара Загора – 12 декември, 19.00 часа, Кино АРЕНА – Мол Стара Загора

„120 УДАРА В МИНУТА“ (120 BATTEMENTS PAR MINUTE) на Робен Кампийо (Франция): Четири години след получилия широко признание „Момчета от Изтока”, Робен Кампийо представя един вълнуващ и сърцераздирателен групов портрет на парижките активисти, борещи се за правата на болните от СПИН в началото на 90-те години на ХХ век. Париж, група млади активисти прави отчаяни опити да намери лек за неизвестна смъртоносна болест. Те насочват борбата си срещу фармацевтичните лаборатории, които разполагат с евентуалното лечение, като предприемат конкретни действия с надеждата да спасят живота си, както и съдбата на бъдещите поколения...

·         София – 3 декември, 19.00 часа, Дом на киното

·         Пловдив – 4 декември, 18.30 часа, ЛЪКИ – Дом на киното

·         Благоевград – 7 декември, 19.00 ч., Кино CINEMAX

Наградата ЛУКС на Европейския парламент

Европейската филмова награда ЛУКС има за цел да популяризира многообразието и богатството на европейското кино, както и да насърчава европейски кинопродукции, разкриващи обществените проблеми и душевността на европейците, техния живот, убеждения и съмнения, тяхното търсене на идентичност. Всяка година Европейският парламент организира филмови дни ЛУКС, които представят финалистите в конкурсната програма. Всяка година филмите се избират от жури, съставено от представители на филмовата индустрия. Трите финалиста са резултат от техния избор. Филмът, който печели наградата, се избира от членовете на Европейския парламент.

Специална награда на публиката

Приканваме публиката също така да гласува за предпочитания от трите филма на www.luxprize.eu или на Фейсбук страницата на Наградата ЛУКС. Резултатите от гласуването на публиката се обявяват по време на Международния филмов фестивал в Карлови Вари. Избира се на случаен принцип един от гласувалите, който получава покана да присъства на фестивала. Обявяването на Специалната награда на публиката символично закрива наградата ЛУКС за предходната година и открива сцената за новата, като се посочват 10-те филма от официалната селекция.

anketa

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 eu2018bg-banner

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news