Новини

coverОт 2001 г. насам 26 септември е посветен на честването на европейските езици. Европа разполага с истинско езиково съкровище: 23 официални езика и повече от 60 местни общности, които говорят на регионален или малцинствен език, а също и езиците, на които говорят гражданите с произход от други държави и континенти. С цел да насочат вниманието към това огромно езиково богатство, Европейският съюз и Съветът на Европа поставиха начало през декември 2001 г. на инициативата Европейски ден на езиците.

 

В тази връзка Европейски информационен център Европа Директно - Стара Загора, офис Казанлък съвместно с Община Казанлък организира на 26.09.2012 г. отбелязване на Деня на Европейските езици, заедно със СОУ „Екзарх Антим I" и Народно читалище „Възродена Искра - 2000".


epub logoВ 13.15 часа в Актовата зала на СОУ „Екзарх Антим I" ще бъде представена електронната книга „Европейски приказки под липите". Настоящата книга с приказки е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Организатор и домакин на събитието бе Гимназията с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан" – Стара Загора, а Европейски информационен център „Европа Директно" осигури отпечатването на сборник с традиционни национални разкази с името „Европейски приказки под липите".

 

Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства - epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt


Историята на евроседмицата започва с подписването на договора от Маастрихт през 1992 и представлява среща между ученици и преподаватели, първоначално от малка група училища. Постепенно се разпространява в ЕС, а Белгия е първата страна в която се провежда. От тогава до днес тя се провежда всяка година в първата седмица на месец октомври, с различна страна домакин, като през годините претърпява трансформации заради увеличаващият се брой страни членки на ЕС.

 

СОУ "Екзарх Антим І" е известно с работата и постигнатите успехи в многобройните европейски проекти:4 проекта по програма „Коменски" и 14 проекта по програма eTwinnig.Наградите за училището по тези проекти са също впечатляващи: проекттът „Междукултурен диалог чрез музика" е удостоен с награда на МОМН И Центъра за развитие на човешките ресурси за цялостно качествено изпълнение през юли 2010. Проектът „Химни на приятелството" е номиниран за един от 10-те най-добри европейски проекти по програма eTwinnig за 2010 г. 11 европейски проекто по eTwinnig са удостоени със 17 отличия „Европейски знак за качество". Проектът „Междукултурен диалог чрез приказки, рисуване и театър" получи специалната награда „Мевлана" за междукултурно разбирателство през април 2013 г.


Учениците от езиковите паралелки на казанлъшкото училище и старозагорските им връстници преведоха на български всички приказки от страни на Европейския съюз, а децата от Школата по изобразително изкуство „Ренина" към Народно читалище „Възродена Искра - 2000" с ръководител Ренина Лекова направиха илюстрациите към тях.


Гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан" е създадена през 1966 г. като гимназия с преподаване на френски език с прием на ученици от Южна България. От 1985г. в гимназията ежегодно се приемат девет паралелки, които се разпределят в по три паралелки за интензивно изучаване на английски, немски и френски език. Гимназията работи с различни организации и институции, както и с физически лица в страната и чужбина, както и организира и подпомага образователни програми, способстващи за усъвършенстване познанията и уменията на учениците.


Читалище "Възродена искра" е създадено през октомври 2000 г. в отговор на желанието на творците от Казанлък за средище, където да могат свободно и без ограничения да развиват таланта си и подпомагат изявите на самодейните състави в града. За 3 години читалището се утвърждава като една от водещите културни институции и успява да обедини потенциала на голяма част от творците на Казанлък. Съществуващите школи, клубове и курсове го представят на местни, областни, национални и международни конкурси.

 

 

 

 

За контакт:
Диана Петрова
Координатор Информационен център „Европа директно", офис Казанлък
042 605 007
087 902 19 97

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 90355169 233826561090752 4566392577518993408 n

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news