Новини

coverОт 2001 г. насам 26 септември е посветен на честването на европейските езици. Европа разполага с истинско езиково съкровище: 23 официални езика и повече от 60 местни общности, които говорят на регионален или малцинствен език, а също и езиците, на които говорят гражданите с произход от други държави и континенти. С цел да насочат вниманието към това огромно езиково богатство, Европейският съюз и Съветът на Европа поставиха начало през декември 2001 г. на инициативата Европейски ден на езиците.

 

В тази връзка Европейски информационен център Европа Директно - Стара Загора, офис Казанлък съвместно с Община Казанлък организира на 26.09.2012 г. отбелязване на Деня на Европейските езици, заедно със СОУ „Екзарх Антим I" и Народно читалище „Възродена Искра - 2000".


epub logoВ 13.15 часа в Актовата зала на СОУ „Екзарх Антим I" ще бъде представена електронната книга „Европейски приказки под липите". Настоящата книга с приказки е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Организатор и домакин на събитието бе Гимназията с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан" – Стара Загора, а Европейски информационен център „Европа Директно" осигури отпечатването на сборник с традиционни национални разкази с името „Европейски приказки под липите".

 

Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства - epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt


Историята на евроседмицата започва с подписването на договора от Маастрихт през 1992 и представлява среща между ученици и преподаватели, първоначално от малка група училища. Постепенно се разпространява в ЕС, а Белгия е първата страна в която се провежда. От тогава до днес тя се провежда всяка година в първата седмица на месец октомври, с различна страна домакин, като през годините претърпява трансформации заради увеличаващият се брой страни членки на ЕС.

 

СОУ "Екзарх Антим І" е известно с работата и постигнатите успехи в многобройните европейски проекти:4 проекта по програма „Коменски" и 14 проекта по програма eTwinnig.Наградите за училището по тези проекти са също впечатляващи: проекттът „Междукултурен диалог чрез музика" е удостоен с награда на МОМН И Центъра за развитие на човешките ресурси за цялостно качествено изпълнение през юли 2010. Проектът „Химни на приятелството" е номиниран за един от 10-те най-добри европейски проекти по програма eTwinnig за 2010 г. 11 европейски проекто по eTwinnig са удостоени със 17 отличия „Европейски знак за качество". Проектът „Междукултурен диалог чрез приказки, рисуване и театър" получи специалната награда „Мевлана" за междукултурно разбирателство през април 2013 г.


Учениците от езиковите паралелки на казанлъшкото училище и старозагорските им връстници преведоха на български всички приказки от страни на Европейския съюз, а децата от Школата по изобразително изкуство „Ренина" към Народно читалище „Възродена Искра - 2000" с ръководител Ренина Лекова направиха илюстрациите към тях.


Гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан" е създадена през 1966 г. като гимназия с преподаване на френски език с прием на ученици от Южна България. От 1985г. в гимназията ежегодно се приемат девет паралелки, които се разпределят в по три паралелки за интензивно изучаване на английски, немски и френски език. Гимназията работи с различни организации и институции, както и с физически лица в страната и чужбина, както и организира и подпомага образователни програми, способстващи за усъвършенстване познанията и уменията на учениците.


Читалище "Възродена искра" е създадено през октомври 2000 г. в отговор на желанието на творците от Казанлък за средище, където да могат свободно и без ограничения да развиват таланта си и подпомагат изявите на самодейните състави в града. За 3 години читалището се утвърждава като една от водещите културни институции и успява да обедини потенциала на голяма част от творците на Казанлък. Съществуващите школи, клубове и курсове го представят на местни, областни, национални и международни конкурси.

 

 

 

 

За контакт:
Диана Петрова
Координатор Информационен център „Европа директно", офис Казанлък
042 605 007
087 902 19 97

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg