Новини

climateВсички предложения за повишаване на безопасността, препоръчани след стрес‑тестове на ядрените реактори в ЕС, трябва да бъдат приложени незабавно и в пълна степен, според резолюция, гласувана днес. В нея депутатите настояват операторите на ядрените централи да платят за подобрения и, в случай на авария, да поемат всички разходи, за които са отговорни.

Amalia Sartori (ЕНП, Италия), председател на Комисията по енергетика и автор на устния въпрос, попита кои от направените констатации по време на стрес-тестовете ще станат част от предстоящия преглед на Директивата за ядрена безопасност и призова за ясна информация за датата и съдържанието на обещаните предложения за въвеждане на задължителни правила за ядрена застраховка и отговорност.

Спешни мерки за повишаване на безопасността

„Стрес-тестовете показаха, че практически всички атомни централи трябва да предприемат конкретни подобрения за повишаване на безопасността“, заяви Парламентът и настоя за спешното прилагане на необходимите мерки.

Депутатите настояха Групата на европейските регулатори в областта на ядрената безопасност (ENSREG) да поеме водеща роля в наблюдението на изпълнението на препоръките, подчертавайки същевременно, че „независимо от размера на разходите за тези подобрения, те трябва да бъдат поети изцяло от ядрените оператори, а не от данъкоплатците“.

Директивата за ядрена безопасност и отговорността

Парламентът приветства предстоящото преразглеждане на Директивата за ядрена безопасност, която трябва да има „амбициозен характер“ и да доведе до значителни подобрения. Той приветства и плановете на Комисията за „законодателни и незаконодателни инструменти“ за ядреното застраховане и отговорност, като подчерта, че ядрените оператори и притежателите на лиценз за обработка на ядрени отпадъци следва да разполагат с необходимите финансови средства, посредством застраховки или други финансови инструменти, с които да могат да покрият всички разходи, за които те отговарят по отношение на вреди, нанесени на хора и на околната среда в случай на авария.

Ядрените стрес-тестове

В текста се подчертава, че стрес-тестовете са „непълни“ и рискове като вторични събития, стареене на материали, човешки грешки, специфични дефекти във вътрешността на корпусите на реакторите и много други недостатъци не са били взети под внимание. Според текстът „дори успешно преминат стрес-тест не може да гарантира безопасността на атомната електроцентрала.

Незаконодателната резолюция бе приета с 414 гласа „за“, 116 „против“ и 83 „въздържал се“.

Процедура: въпрос към Комисията (с резолюция)

Приетият текст

Видеозапис на дебата

 

 

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

vote2024

 

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg