Новини

eu-moneyНеплатените сметки от 2012 г. и 2013 г. не трябва да замърсяват бюджета за следващата година с незаконен дълг, заяви Парламентът в резолюция, приета в сряда. Членовете на ЕП настояват, че законно представените сметки от миналата и тази години трябва да бъдат уредени възможно най-скоро, така че 2014 г. — първата година от новата бюджетна рамка — да може да започне начисто.

Неплатените сметки се натрупаха през последните няколко години, след като държавите членки отказаха да осигурят достатъчно средства за покриване както на текущите, така и на неплатените сметки от минали периоди. Това създаде порочен кръг, в който неплатени сметки се прехвърлят за следващи година. Тъй като годишните бюджети не включват средства за плащане на стари сметки, с всяка изминала година дългът става все по-голям.

Помощта за регионите е най-проблематична

През 2012 г. останаха неплатени сметки в размер на 16,2 млрд. евро, от общо 50,6 млрд. евро вземания на държавите членки, свързани с политиката за сближаване. След уреждането на тези стари сметки за плащания през 2013 г. ще останат само 28,9 млрд. евро. Това неминуемо ще доведе до нов недостиг на средства и ако не бъде намерено решение, програмите за 2014 г. ще бъдат застрашени.

До края на 2012 г. нивото на неизпълнени поети задължения е достигнало безпрецедентните 217,3 млрд. евро и съществува риск за по‑нататъшно нарастване и през тази година.

 

Свежи пари за стари сметки и месечни доклади за плащанията

Депутатите осъдиха обичайната практика на Съвета да прави „хоризонтални съкращения“ на плащанията в годишния бюджет и изтъкнаха, че тя е в основата на натрупването на де факто бюджетен дефицит. Те настояват Комисията да представи проект за изменение на бюджета за покриване на сметките най-късно до края на този месец, за да се гарантира, че преговорите за бюджета за следващата година няма да бъдат застрашени. Това всъщност е вече договорено миналата година по време на преговорите за бюджета за 2013 година.

За да се предотвратят шокиращите сметки в края на годината, членовете на ЕП предлагат Комисията да докладва ежемесечно пред Европейския парламент и Съвета за напредъка с плащанията от големите фондове към всяка страна.

Инвестиции в растеж и работни места

Парламентът настоява Комисията да посочи ясно как предложеният бюджет ще допринесе за постигане на целите на Пакта за растеж и работни места, договорен през юни 2012 година. Според ЕП бюджетът не трябва да се разглежда като допълнително финансово бреме, а като инструмент за насърчаване на инвестициите. Способността на бюджета на ЕС да генерира икономически растеж, конкурентоспособност и създаване на работни места е по-важна от всякога по време на икономически затруднения, смятат депутатите.

Текстът, приет в сряда с 532 гласа „за“, 86 „против“ и 67 „въздържали се“, е първата стъпка на Парламента от процедурата по приемането на Бюджет 2014. Следващата е официално предложение на Комисията. Окончателният бюджет се определя съвместно от държавите членки и депутатите, в рамките на МФР.

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

vote2024

 

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg