Новини

eu-moneyМандатът на Европейския парламент за преговори за бюджета на ЕС за 2014—2020 г. с ирландското председателство бе одобрен с резолюция в сряда. ЕП отхвърли заключенията на Европейския съвет от 8 февруари в настоящия им вид. Депутатите настояха за повече гъвкавост и ефективност в бюджета.

Резолюцията, изготвена от ръководителите на групите на ЕНП, С&Д, АЛДЕ, Зелените и ЕОЛ / СЗЛ, бе приета с 506 гласа „за“, 161 „против“ и 23 „въздържал се“.

Без дефицит!

В резолюцията се обръща внимание на все по-големия проблем с недостига на средства, който задържа плащанията на сметки и застрашава програмите на ЕС. Дефицитът през миналата година доведе до изчерпването на средствата за няколко важни програми на ЕС, като „Еразъм“, Рамковата програма за научни изследвания и Социалния фонд, още в самото начало на годината.

Парламентът настоява въпросът за неплатените сметки за 2012 г. да бъде решен преди сключването на споразумението за многогодишната финансова рамка (МФР), както бе договорено на бюджетните преговори миналата година. Освен това, Парламентът иска политически ангажимент от Съвета, че всички изискуеми през 2013 г. сметки ще бъдат изплатени през 2013 г., така че да се избегне прехвърлянето на дефицит в новата МФР. По закон ЕС не може да поддържа дефицити.

Гъвкавост, възможност за преглед, собствени ресурси

Резолюцията дава силен мандат на преговарящите от страна на Европейския парламент, за да се гарантира, че МФР е достатъчно гъвкава и че дава възможност да се използват оптимално наличните средства. Парламентът също така призовава за възможност за преглед на разходната част на МФР, така че да се даде на новоизбраните Парламент и Комисия възможност да влияят върху бюджетите, които ще наследят.

Парламентът ще настоява също и за система на реални собствени ресурси за финансирането на бюджета на ЕС, както и всички разходи на ЕС да бъдат финансирани от бюджета на ЕС, а не отделно от него.

Следващи стъпки

Неформалните преговори трябва да доведат до регламент за определяне на МФР, за който ще бъде необходимо съгласието на Парламента, както и междуинституционално споразумение между Европейския парламент, Съвета и Комисията.

Парламентът преговаря паралелно и по правната база на различните програми на ЕС, като за тях ЕП и Съветът вземат решения съвместно. Ако няма споразумение за МФР към началото на 2014 г., таваните на МФР ще бъдат определяни на база таваните за 2013 г., коригирани с инфлацията.

 

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg