Новини

 

lisbon22За да се съобразят с бройката от 751 депутати, предвидена в Договора от Лисабон и за да направят място за представителите от Хърватия, 12 държави членки на ЕС ще загубят по едно място след следващите европейски избори, като никоя страна няма да получи допълнителни места, в съответствие с решението, прието от Европейския парламент в сряда. Предложението ще бъде разгледано и от държавните и правителствени ръководители в рамките на Европейския съвет, който трябва да приеме позицията си с единодушие.

 

Европейският парламент понастоящем има 754 членове. Когато Хърватия се присъедини към ЕС през тази година, тя ще има право на 12 места, с което общият брой на депутатите ще достигне 766. За да бъдат съобразени с ограничението от 751 места, определено в Договора от Лисабон, местата при европейските избори догодина трябва да бъдат намалени с 15.

 

Разпределението на местата за парламентарния мандат 2014—2019 г. „не трябва да бъде произволно, а да се основава на обективни критерии, които да се прилагат по прагматичен начин“, се казва още в резолюцията, приета с 536 гласа „за“, 111 „против“ и 44 „въздържал се“. Демографските промени трябва да бъдат взети под внимание, като същевременно се гарантира, че „загубите са ограничени до максимум едно място за всяка държава членка“, се добавя в текста.

 

Това означава, че 12 държави членки: Австрия, Белгия, България, Хърватия, Чехия, Гърция, Унгария, Ирландия, Латвия, Литва, Португалия и Румъния, ще загубят по едно място при следващите европейски избори. Германия, от своя страна, ще загуби три, с което броят на депутатите ѝ ще бъде 96 — максимално позволената бройка според Договора от Лисабон.

 

„Ако бяхме приели варианта с пропорционално преразпределение на местата на база броя граждани представлявани от един депутат в ЕП (...), щяхме да имаме доста крайно решение, при което някои държави ще спечелят места, а други ще загубят повече от едно, но можем ли реалистично да си представим, че подобно  радикално решение ще бъде прието от Парламента или от Съвета?“, попита единият докладчик по темата — г-н Rafał Trzaskowski (ЕНП, Полша). Това е „най-малко несъвършеното от всички възможни решения“, допълни колегата му Roberto Gualtieri (С&Д, Италия).

 

Гледайки напред към изборите през 2019 г.

 

Парламентът се задължи да внесе ново предложение преди края на 2015 г. да се създаде система, която ще направи възможно, преди провеждането на избори за Европейски парламент, местата между държавите членки да бъдат разпределяни по „обективен, справедлив, устойчив и прозрачен начин“.

 

Според тази система трябва да се взимат предвид всяко увеличаване на броя на държавите членки и демографските тенденции, „без да се изключва възможността за запазване на определен брой места за депутати, избрани с транснационални листи“, според документа.

 

Цялостното реформиране на системата за гласуване на Съвета на министрите

 

Новата система за разпределяне на местата в Парламента трябва да се разглежда заедно с преразглеждане на системата на гласуване в Съвета на министрите, като част от цялостна реформа на договорите на ЕС. Тази реформа трябва да бъде подготвена в рамките на Европейска конвенция и да следва принципа, че „основата на демократичността на ЕС е представителството на гражданите и на държавите членки“.

 

Следващи стъпки

 

Предложението на Европейския парламент ще бъде изпратено до държавните и правителствени ръководители в Европейския съвет, които трябва да вземат решение с единодушие. За да влезе в сила, това решение трябва да получи одобрението на Европейския парламент. Следващите европейски избори трябва да се проведат през май 2014 г., в съответствие с резолюцията, приета от Европейския парламент на 22 ноември 2012 година.

 

 

Държава членка

Брой места към днешна дата

Предложено разпределение на местата

Разлика

Германия

99*

96

– 3

Франция

74

74

=

Обединено кралство

73

73

=

Италия

73

73

=

Испания

54

54

=

Полша

51

51

=

Румъния

33

32

– 1

Нидерландия

26

26

=

Гърция

22

21

– 1

Белгия

22

21

– 1

Португалия

22

21

– 1

Чешка република

22

21

– 1

Унгария

22

21

– 1

Швеция

20

20

=

Австрия

19

18

– 1

България

18

17

– 1

Дания

13

13

=

Словакия

13

13

=

Финландия

13

13

=

Ирландия

12

11

– 1

Хърватия

12

11

– 1

Литва

12

11

– 1

Словения

8

8

=

Латвия

9

8

– 1

Естония

6

6

=

Кипър

6

6

=

Люксембург

6

6

=

Малта

6

6

=

ОБЩО

766

751

15

 

 

* Трите допълнителни места за Германия са част от преходно споразумение, което ще изтече заедно с мандата на настоящия Парламент.

 

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

vote2024

 

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg