Новини

1_mainОт 1 февруари започна гласуването в конкурса "Европейско дърво на годината” 2013.
Българските орехи и черница от Глушник се състезават дървета с интересни истории от Чехия, Ирландия, Словакия, Унгария и Полша под номинация номер 2.
За разлика от други конкурси, в този възрастта, красотата и височината на дърветата не са от голямо значение – по-важни са историите, на които са били свидетели те, пишат организаторите от българска страна "Екообщност".

Вид: орехи (Juglans regia) и черница (Morus alba L.)
Регион: с. Глушник, Община Сливен, България
Възраст: 200 - 500 години
GPS: Покажи на картата

3 величествени вековни дървета, издигащи стволове в двора на къщата на Стефан Стефанов от сливенското село Глушник, са го подтикнали да се разрови по-дълбоко в миналото им.

Така Стефан се отправя на пътешествие в историята. Мястото се оказва свързано със значими фигури от българското освободително движение. Паскал Воевода е бил собственик на къщата и в двора, под дърветата, които пазят историческите тайни, се е събирала четата на Панайот Хитов. Дърветата са и до началото на стар римски път. Историческите източници свързват мястото с древната тракийска цивилизация - тракийски могили и светилище са само на 1 км от тях. 

Местните хора са решени да популяризират защитените дървета заедно с богатото историческо наследство.

Целта на конкурса е да привлече вниманието на обществото към интересни дървета, свързани с местни историческите и природни богатства, да ги съхрани и популяризира. Гласуването ще приключи на 28 февруари и организаторът на конкурса, чешката фондация "Партньорство” ще извести резултатите на 1-ви март. Награждаването на победителите ще се проведе през м. май в Брюксел.

Черницата и двата ореха, които растат в сливенското село Глушник, пазят старите тайни на бунтовниците от времето преди освобождението на България от Турско робство. Орехите са на повече от 200 години, а черницата е над 500-годишна. "Под нея често е отсядал Панайот Хитов, който я описва в книгата си "Как станах хайдутин” като място, където е събирал хайдутите си”, споделя номиниралият дърветата Стефан Стефанов от гр. Сливен. На мястото, където растат защитените вековни дървета, е била къщата на Паскал Воеводa, дясна ръка и най-верен ятак на Панайот Хитов. Този двор Панайот Хитов е използвал за сборен пункт на четата си и многократно го споменава в книгите си. Лагерът на четата на Хитов е бил в Матейския балкан - само на няколко километра северно от с. Глушник.

Впечатляващото за дърветата е не само тяхната връзка с историята на България, но и това, че се намират в район, който е наситен с културно-историческо наследство. Археологът доц. д.и.н. Стефан Лисицов, дългогодишен изследовател и познавач на Сливенския край, твърди, че районът крие и редица културни феномени от различни епохи (тракийско светилище, средновековни крепостни съоръжения, рудни находища на цветни метали, използвани в древността) и тепърва предстои те да бъдат описани и изследвани.

Българските финалисти, които спечелиха националния конкурс "Дърво с корен” 2012, ще се съревновават с Краля Дъб, растящ в близост до резиденцията Чарлсвил в Тюламор, Ирландия, унгарския чинар в Егер, платана в полското село Кози и Липата от алеята Нове Хради в Чехия.


В предишните две издания на конкурса "Европейско дърво на годината” през 2011 и 2012 г. българските участници успяха да се представят много добре - през 2011 г. чинарът от с. Гърмен се нареди на второ място, а през 2012 г. – брястът в с. Нисово, Русенско достигна трето място.

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg