Новини

berlaymontСъвсем наскоро Европейската комисия прие своя план за предоставяне на над 661 млн. евро за хуманитарна помощ през 2013 г. Това е така нареченото „решение относно хуманитарната помощ в световен мащаб", което ще представлява финансовата основа на Оперативната стратегия на Комисията относно хуманитарната помощ за 2013 г. Комисията ще финансира хуманитарни операции, провеждани от над 200 от нейните партньорски организации в почти 80 държави или региони.

Сахел в Западна Африка, включително продължаващите действия в отговор на конфликта в Мали (82 млн. евро), Судан и Южен Судан (80 млн. евро), Демократична република Конго (54 млн. евро), Пакистан (42 млн. евро) и Сомалия (40 млн. евро). Всички тези страни са в състояние на мащабни и продължителни кризи, предизвикани от конфликти, недостиг на храна или и от двете. От географска гледна точка най-голямата част от помощта ще бъде предназначена за региона на африканските държави южно от Сахара, за който са предвидени 344,5 млн. евро, или 52 % от финансирането за хуманитарна помощ в предварителното програмиране на Комисията.

Кристалина Георгиева, европейски комисар по въпросите на международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи, заяви: „Обхватът и мащабите на решението на Комисията относно хуманитарната помощ в световен мащаб ни връщат в реалността и напомнят за размера на хуманитарните нужди по света. За стотици милиони хора кризите не са редки явления, а повтарящи се, привидно неизбежни изпитания. Хуманитарната помощ е жизненоважен израз на нашата човечност по отношение на страдащите. Чрез нея не само се удовлетворяват основните физически потребности на хората, но тя дава и надежда, както съм наблюдавала, на онези, които са изгубили почти всичко останало."

„Както и преди, ЕС ще предоставя хуманитарна помощ единствено въз основа на това къде нуждите на хората са най-належащи, и независимо от всякакви политически съображения. През изминалата година посетих редица зони на конфликт по света - в Мали, Сирия и на други места, - където помощта успя да стигне до нуждаещите се само защото се възприема, че е неутрална и не облагодетелства никоя от страните в конфликта. Този принцип ще остане основополагащ за ЕС при предоставянето на спешна помощ."


ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg