Новини

eu-childПравилата относно етикетирането и съдържанието на бебешките млека и храните за хора със специални медицински нужди трябва да бъдат по‑строги и по‑добре формулирани, за да могат да защитават потребителите и да дават прозрачност за предприятията от хранително‑вкусовата промишленост, според проект за законодателство, гласуван от Европейския парламент  в четвъртък, като преговорна позиция със Съвета. Специалните правила обхващат и нетърпимостта към глутен и някои диети с ниско съдържание на калории.

Новите разпоредби ще заменят няколко съществуващи закона, за да се рационализират и да се изяснят правилата за етикетиране и състав, обхващащи около 1-2% от продуктите на общия пазар на храни. Промените бяха предложени в резултат на проблемите, пред които са изправени потребителите и компетентните държавни органи при разграничаванетио на храните за нормална консумация и тези, предназначени за специфични групи.

Бебешки млека

В бъдеще етикетирането на формулите за всички категории мляко за бебета на възраст до 12 месеца (включително и преходните храни) не трябва да включва снимки на бебета или снимки, които „идеализират употребата на продукта", гласи текстът.

Парламентът заяви също, че Комисията следва да преразгледа сложната правна регламентация на млеката, предназначени за деца между 12 и 36 месеца (т. нар. „млека за растеж") и да предложи нови правила за тях, ако е необходимо.

Непоносимост към глутен

Законодателството предвижда и специални правила за етикетиране по отношение на съдържанието на глутен. Храните, продавани на крайния потребител, чието съдържание на глутен не надвишава 100 mg/kg, могат да включват обозначението „с много ниско съдържание на глутен", а тези, чието съдържание на глутен не надвишава 20 mg/kg, могат да включват обозначението „без глутен".

Депутатите призоваха Европейската комисия да изготви проучване, свързано с липсата на специфични правила за непоносимостта към лактоза.

Продукти за отслабване

Членовете на ЕП са загрижени за нарастващия брой етикети на хранителни продукти, които съдържат твърдения, че даденият продукт води до отслабване. Новите правила ще обхващат нискокалоричните диети, предназначени да заменят ежедневния прием на храна, както и строгите диети за затлъстели хора. Те включват „храни, предназначени за употреба в нискокалорични хранителни режими" (800-1200 калории на ден) и „много нискокалорични диетични храни" (400-800 калории).

Твърденията по отношение на диетичните храни, предназначени за широката общественост, следва да се регулират от Регламента относно хранителните и здравни претенции за храните от 2006 година.

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

vote2024

 

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg