Новини

euНа 8 юни в Информационния център на Европейския парламент в София се проведе второто издание на националното студентско състезание на тема "Новите предизвикателства пред ЕП". В него участие взеха пет университета от София и страната  - Софийски университет "Св. Климент Охридски", Нов български университет, Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", Университет за национално и световно стопанство и Американски университет в Благоевград. Студентите от УНСС заеха първо място, като наградата за тях е посещение на пленарна сесия на ЕП в Страсбург.

В първия кръг от състезанието участниците решаваха тест от 70 въпроса с различна трудност по актуални европейски теми. Класирането показа, че към втори кръг продължават отборите на Софийски университет, Университета за национално и световно стопанство и Нов български университет. Във втория кръг участниците дебатираха по темите за солидарността между поколенията за излизане от кризата; зелената енергия - възможен ли е икономически растеж едновременно с въвеждането на зелени технологии в Европа, и визията на участниците за развитието на България в ЕС след първите пет години членство. По време на дебатите се задаваха разгорещено въпроси както от различните отбори, така и от журито и публиката. Участниците показаха своята добра подготовка, като цитираха различни клаузи от договори на ЕС, критерии за членство в еврозоната и Шенген, както и фактология по различни европейски политики.

В журито взеха участие евродепутатите д-р Андрей Ковачев (ЕНП), Мария Неделчева (ЕНП), Кристиан Вигенин (С&Д) и д-р Антония Първанова (АЛДЕ), както и председателят на Националното представителство на студентските съвети в България - Ангел Георгиев, Елица Златева от специализирания сайт по европейски въпроси euinside.eu, както и ръководителят на Информационното бюро на ЕП в България Виолета Станичич.

В крайна сметка, при все и затруднено от изключително доброто представяне на трите финалиста, журито излъчи като победител отбора на УНСС, а второто място беше поделено между отборите на СУ и НБУ. Отборът-победител получава като награда посещение на Европейския парламент в Страсбург, като всички участници в състезанието получиха и предметни награди. Но може би най-голямата награда за участниците беше възможността да участват в проект, в който да се запознаят с българските евродепутати, да чуят тяхната гледна точка по въпроси, които ги интересуват, както и да обменят опит с други млади хора за това как виждат развитието на България и ЕС в различни области.

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

vote2024

 

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg