Конкурси

karlПроцедурата за подбор за Европейската награда "Карл Велики" за младежи за следващата година стартира в средата на ноември. Наградата се присъжда на млади хора, които участват в проекти, насърчаващи разбирателството между хората от различни европейски страни. През следващата година предстои да бъде петото връчване на наградата, която стартира през 2008 г., като крайният срок за подаване на проекти е 23 януари 2012 г.

Наградата "Карл Велики" за младежи, която се организира съвместно от Европейския парламент и Фондацията за международната награда "Карл Велики" в гр. Аахен, се връчва за проекти, чиито създатели са на възраст между 16 и 30 години. Спечелилите проекти трябва да служат като примери за младите хора, живеещи в Европа, и да предлагат практически примери за съвместно съжителство между европейците. Сред избираните досега проекти са младежки обменни програми, артистични и интернет проекти с европейско измерение...

Общият награден фонд е 10 хил. евро

Проектите, избрани на първите три места, ще получат съответно 5 хил. евро, 3 хил. евро и 2 хил. евро. Авторите на тези проекти ще бъдат поканени да посетят Европейския парламент през есента.

Представителите на националните победители не само ще бъдат поканени да участват в церемонията по връчването на наградата, но ще присъстват също така два дни по-късно на церемонията по връчване на Международната награда "Карл Велики" по време на четиридневната си екскурзия до гр. Аахен, Германия.

Победителите за 2011 г.

През 2011 г. наградата за първо място получи британското лайфстайл списание "Европа и аз", създадено през 2007 г. от млади европейци за млади европейци. На второ място бе отличен проектът за късометражен филм "Балканите отвъд границите" ( Balkans Beyond Borders ) от Гърция. На трето място бе класиран проектът " Escena Erasmus Project " (Испания), който е насочен основно към студенти по Еразъм, като насърчава културните и езикови обмени.

Формулярите за кандидатстване са достъпни на интернет сайта на наградата:

http://www.charlemagneyouthprize.eu/view/bg/introduction.html

За повече информация :

Ayla Sultan Çiçek

Тел.: 0032-2-284 10 09 или 0032-498-98 13 37 (мобилен)

Как ще бъдат избрани победители?

Краен срок за подаване на проектите: 23 януари 2012 г.

Трите най-добри проекти ще бъдат избрани на две фази.

Първа фаза: национални журита от поне двама евродепутати и един представител на младежка организация ще избират национален победител от всяка страна на ЕС до 5 март 2012 г.

Втора фаза: европейско жури, което се състои от трима евродепутати, председателят на ЕП и четирима представители на Фондацията за международната награда "Карл Велики", ще изберат европейския лауреат сред 27-те национални победители до 5 април 2012 г.

Наградите

Наградените три проекта ще бъдат обявени от председателя на ЕП и от представител на Фондацията за наградата "Карл Велики" в гр. Аахен, Германия. Тримата победители ще бъдат поканени да посетят ЕП в Брюксел или в Страсбург.

Представителите на 27-те избрани национални проекти ще бъдат поканени на церемонията по награждаването в Аахен на 15 май 2012 г.

Интернет страница на европейската младежка награда "Карл Велики"

www.charlemagneyouthprize.eu

Интернет страница на фондацията на международната награда

www.karlspreis.de

Прессъобщение за награждаването от 2011 г. (31 май 2011 г.)

http://www.europarl.europa.eu/en/pressroom/content/20110530IPR20497/html/Europe-Me-wins-European-Charlemagne-Youth-Prize-2011

anketa

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 90355169 233826561090752 4566392577518993408 n

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news