Конкурси

Конкурсът за наградата за журналистика на ЕС „Заедно срещу дискриминацията!“ за 2011 г. започна на 23 юни, четвъртък. Наградата за журналистика на ЕС „Заедно срещу дискриминацията!“ се присъжда в рамките на единствения конкурс за журналистика за журналисти от интернет и печатните медии, които се занимават с въпросите на дискриминацията и многообразието в ЕС.  Чрез тази награда Европейската комисия отличава журналисти, които допринасят за по-доброто разбиране от обществеността на стойността и предимствата на многообразието и борбата срещу дискриминацията в ЕС.

Победителят в европейския конкурс и неговите двама подгласници ще получат ваучери на стойност съответно 5000 евро, 3500 евро и 2500 евро.

 В конкурса могат да участват статии, които са публикувани в печатни или онлайн медии в ЕС през периода от 18 септември 2010 г. до 10 ноември 2011 г. Всички материали трябва също да са били изпратени онлайн чрез уебсайта на наградата за журналистика на ЕС за 2011 г.

Конкурсът завършва на 10 ноември 2011 г. в 12,00 ч. (по обед – централноевропейско време).

 Обща информация

Това е осмото издание на конкурса за наградата на ЕС. През 2010 г. бяха изпратени повече от 1200 статии.

 

Победител в конкурса през 2010 г. беше Jeanette Björkqvist от Финландия с нейната статия „Нежеланите хора“ (публикувана във вестник „Хуфвудстадсбладет“), тема на която са преживяванията на ромите от Източна Европа във Финландия. Втора награда получи Edith Meinhart от Австрия за статията й „Загуба на интелект“, публикувана в седмичното бизнес списание „Профил“. Статията разглежда опита на квалифицирани имигранти в Австрия, като представя човешкото лице на тази загуба на талант, дължаща се на дискриминационните нагласи, както и икономическите загуби на ресурси. Rasa Navickaitė от Литва беше отличена с трета награда за статията й „Различни, но щастливи“, публикувана в месечното списание „Хомо Маг“, в която описва преживяванията на двойки от еднакъв пол, които създават семейства в Литва. Победителите получиха наградите си на 21 март в Брюксел от Франсоаз льо Бай, генерален директор на ГД „Правосъдие“ на Европейската комисия.

 Допълнителна информация

Уебсайт на наградата за журналистика на ЕС „Заедно срещу дискриминацията!“   

Уебсайт на кампанията на ЕС „За различността. Против дискриминацията“

 

anketa

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 90355169 233826561090752 4566392577518993408 n

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news