Конкурси

Фондация Кредо Бонум обявява открит конкурс за лого на планирания маршрут за поклоннически и културен туризъм "Софийската Света гора". Конкурсът е във връзка с проекта на фондацията за изграждане на връзки между манастири, църкви, могили, останки от селища и други религиозни и културни обекти около столицата. Основната цел на проекта е да бъдат популяризирани религиозните и културни обекти в Софийската света гора и да се развие нов тип културен туризъм.

Повече за проекта може да видите ТУК.

"Софийската Света гора" представлява венец от манастири около столицата. Някои от тези обители възникват още в годините на Първата българска държава, но най-голям духовен разцвет бележат през Второто българско царство. Тогава около София се образува комплекс от манастири, тясно свързани помежду си, който по подобие на Атонския започва да се нарича „Мала” или „Софийска Света гора”. Според някои изследователи, пръв цар Иван Шишман нарекъл манастирския комплекс с това име. Манастирските обители са разположени по склоновете на Витоша, Плана, Лозенската и Стара планина, и са посветени на популярни светци, поддържали вековните вярвания и обичаи на българите, и намерили отражение в бита на местното население. Макар и далеч от значимата си роля и великолепие в миналото, този комплекс съществува и днес, като някои от по-отдалечените от столицата манастири са в окаяно състояние, пусти или с един-двама монаси или монахини, които ги пазят от окончателно заличаване.

Цел на конкурса:

Конкурсът е насочен към създаване на лого (запазен графичен знак) и логотип (запазен шрифт и изписване на наименованието) на маршрута "Софийската Света гора".

Избраният проект ще бъде използван за разработката на информационните и промоционални материали по проекта, които включват указателни табели, информационни табла с карти около обектите, уеб сайт, книжки с представяне на обектите, картички и други материали, като конкретното им приложение ще подлежи на съгласуване с компетентните институции, ако това е необходимо.

Предложеният запазен графичен знак трябва да отговаря на семантиката на обектите, включени в Софийската Света гора и да има връзка с планираните маршрути за поклоннически и културен туризъм.


Наградата:

На победителя в конкурса ще бъде заплатено авторското право за ползване на логото в размер на 3000 лева, както и ще му бъде възложена поръчката за изпълнение на дизайна за материалите по предложен от фондацията ценоразпис.

Очаквани резултати:

 • да изгради визуална концепция, която да идентифицира проекта и да утвърди специфичния му образ в общественото съзнание
 • да определи подходящо съдържание на визуалната стратегия за публична комуникация
 • да доведе до разпознаваемост на маршрута и висока посещаемост на обектите
   
  Критерий за оценка:
 • Вярно семантично съдържание
 • Оригинална авторска идея
 • Професионален графичен дизайн

Предложените проекти трябва да включват:

- лого, черно-бял вариант
- лого, цветен вариант
- композиция на логото със запазен шрифт, изписващ името на проекта "Софийската Света Гора" на кирилица и латиница - Sofiyskata Sveta Gora

- заедно и поотделно

- разработка на логото в позитив и негатив
- разработка на логото в два размера – голям (100%) , при който дългата страна на знака трябва да бъде 12 см, и малък с дължина 2 см.
- кратко описание на идеята, както и нейното приложение в разработката на материалите по проекта (обем на текста до 1000 знака).

Начин на провеждане на конкурса:
Фондация Credo Bonum, ул. Славянска 2, София 1000
За конкурса за лого "Софийската Света Гора"

В конкурса може да участват индивидуално или в екип дизайнери, художници, рекламни и дизайнерски фирми, студенти в съответните специалности, архитекти, както и неспециалисти в областта на дизайна.

Конкурсът се обявява публично на 25 март 2011 на уеб сайта на фондация Credo Bonum и чрез съобщения в медиите.

Краен срок за подаване на предложения: 25 април 2011, 17:00 часа.
Проектите трябва да бъдат получени до посочената дата и час (не важи датата на пощенското клеймо)


Предложенията се изпращат на адрес:

Фондация Credo Bonum, ул. Славянска 2, София 1000
За конкурса за лого "Софийската Света Гора"

или се подават лично в офиса на фондацията всеки работен ден от 11:00 до 17:00 часа до крайния срок.

Всички предложения трябва да бъдат подадени на електронен носител под формата на pdf файл, както и на разпечатка на хартия във формат А3 до 3 страници.

Конкурсът е явен и затова на подадените материали трябва да бъдат посочени име и информация за контакт на кандидата.

Изборът на победител на конкурса ще бъде направен от жури в седем-членен състав.

Всички подадени предложения ще бъдат показани в Пространство за нова култура Credo Bonum, ул. Славянска 2 в едноседмична изложба от 3 до 8 май 2011г.

Резултатът от конкурса ще бъде обявен на специална прес конференция на 3и май от 11:00 часа в Галерия Credo Bonum.


Жури:

 • Йорданка Фандъкова – кмет на София
 • Цветелина Бориславова – основател и председател на Фондация Credo Bonum
 • Проф. Виктор Паунов – професор в специалност „Книга и печатна графика“ на Националната художествена академия, София
 • Йордан Жечев – криейтив директор, рекламна агенция DDB
 • Доц. Д-р Валентина Динева – Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, автор на книгата Софийската Света гора
 • Александра Ланг - маркетинг експерт, съветник по маркетинга и рекламата на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков
 • Арх. Валери Гюров – Сдружение "Трансформатори"

За допълнителна информация:
Галина Димитрова
Координатор проекти
Фондация Credo Bonum

тел:  02 815 96 19
моб: 0884 054 555

anketa

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

 • 1
 • 2
 • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 90355169 233826561090752 4566392577518993408 n

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news