Конкурси

Фондация „Роберт Бош" и фондация „Ерсте",  в сътрудничество с Балканската мрежа за разследващи репортажи (BIRN), имат удоволствието да обявят началото на петото издание на програмата „Балканската стипендия за отлични постижения в журналистиката".

Всяка година 10 балкански журналисти са избирани чрез конкурс да получат финансиране и професионална подкрепа за проучване и създаване на репортаж по тема с регионална и европейска значимост. Поканват се опитни журналисти да кандидатстват и да представят своите предложения за проучвания по темата за 2011 г. - „ПРАВОСЪДИЕ".

Успешните кандидати ще получат:

 • стипендия от 2000 евро, средства за пътуване в размер до 2000 евро и шанса да участват в 7-месечна програма за професионално развитие;
 • възможността да пътуват из региона с цел да създадат задълбочени проучвания с регионални и европейски измерения;
 • трейнинг от международно признати журналисти и експерти;
 • възможността техният материал да бъде публикуван из Европа и да станат членове на разрастващата се мрежа от балкански журналисти с отлични постижения в професията.

Изисквания

Кандидатитае трябва да са:

 • граждани на Албания, Босна и Херцеговина, България, Косово, Македония, Румъния, Сърбия, Хърватия и Черна гора;
 • да имат журналистически опит;
 • отлично да владеят английски език (като репортажите може да са на местния език);
 • да имат съгласие от работодателя си за участие.

За програмата

Стипендиантската програма включва въвеждащ семинар през май във Виена, напътствия за всеки стипендиант, индивидуални пътувания до други стани от региона и от ЕС, както и заключителен семинар и церемония за връчване на наградите през ноември в Берлин.

Стипендиантите ще получат напътствия от редакционния екип на Балканската мрежа за разследващи репортажи в процеса на работа, а по време на семинарите във Виена и Берлин ще научат повече по актуални теми на Европейския съюз, ще се срещнат с австрийски и германски политици и икономисти, ще създадат контакти с медийний партньори на програмата - Süddeutsche Zeitung и Der Standard.

Независимо жури ще избере трите най-добри статии, които ще получат атрактивни награди: 4000 евро, 3000 евро и 1000 евро.
Завършените репортажи ще бъдат разпространени на местните езици и на английски език и ще бъдат публикувани в онлайн издание, достъпно на уебсайта на стипендиантската програма: http://fellowship.birn.eu.com

Стипендиантите са окуражавани да поддържат контакт и да подкрепят нови членове чрез мрежата от възпитаници.

Кандидатстване

Кандидатурите трябва да бъдат получени не по-късно от 1 март 2011 г. Заявлението и насоките за кандидатстване са налични на адрес: http://fellowship.birn.eu.com

За повече информация:
Dragana Žarković Obradović
Fellowship programme manager
BIRN
Kneginje Ljubice 12
11 000 Belgrade, Serbia
Tel/fax: +381 (0)11 6 555 91
Email:

anketa

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

 • 1
 • 2
 • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 90355169 233826561090752 4566392577518993408 n

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news