Вашите въпроси за ЕС

Вашият въпрос за ЕС:: Здравейте,Мой приятел Англичанин работи извънБългария в Европейска държава къдетотой и фирмата в която работи плащат данъците си. Той иска да се премести в България като по това което прочетох разбрах че му трябва ЕГН. Това което го притеснява е че ще трябва да бъде двойно таксуван. Какво и къде трябвада представи за да не плаща данъци в държавата в която работи и в България.Това което са ми казвали е че трябва дапокаже в България документ че вдругата държава плаща по=високиданъци от тези в България. Дали това евярно незнам. Затова питам. Благодаря предварително!

 

Здравейте,

Благодаря, че се обърнахте към Европа Директно - Стара Загора за информация.

Съществува риск доходът ви да бъде обложен с данък два пъти, ако две страни имат право да сторят това, например ако:

§  живеете в една страна от ЕС, но работите в друга  (трансграничен работник);

§  сте командирован в чужбина за кратък период от време;

§  живеете и търсите работа в чужбина  и сте прехвърлили обезщетенията си за безработица от вашата страна по произход;

§  сте пенсионер и живеете в една страна , а получавате пенсията си от друга.

 

В тези случаи, макар че за вас винаги ще важат данъчните правила в страната ви на пребиваване, може да ви се наложи да плащате данъци и в другата страна.

За щастие, повечето страни са сключили споразумения за избягване на двойното данъчно облагане помежду си. Благодарение на тези споразумения обикновено можете да избегнете двойното облагане:

§  съгласно много двустранни данъчни споразумения размерът на данъка, който плащате в страната, където работите, се приспада от данъка, който дължите в страната си на пребиваване;

§  в други случаи доходът, получен в страната, където работите, може да подлежи на облагане само в тази страна и да е освободен от данъци в страната ви на пребиваване.

Имайте предвид, че данъчните ставки в двете страни най-вероятно ще се различават. Ако данъчната ставка в страната, където работите, е по-висока, това е окончателната ставка, по която ще платите данък, дори ако платеният в тази страна данък се приспада от дължимия данък във вашата страна на пребиваване или ако вашата страна на пребиваване ви освобождава от плащането на данък.

За да бъдете освободен от двойно данъчно облагане, може да се наложи да докажете в коя страна пребивавате и че вече сте платили данъци върху дохода си. Проверете в данъчните органи какви доказателства и документи трябва да представите.

Обикновено, ако живеете в дадена страна от ЕС и работите там за предприятие, установено в друга страна от Съюза, съгласно повечето данъчни спогодби ще трябва да плащате данък само в страната си на пребиваване.

С уважение,
 
Димитрина Павлова
 

Информационен център "Европа Директно"
Стара Загора

anketa

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 90355169 233826561090752 4566392577518993408 n

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news