Начало

Предстоящо

Няма събития
×

Внимание

JFolder: :files: Пътят не е папка. Път: /home/szedabg/public_html/europedirect/images/events2010/10-mai-kazanlak

×

Забележка

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images//events2010/10-mai-kazanlak

10-mai-kazanlakПо случай Деня на Европа,  в Европейския  информационен  център „Европа - директно" офис - Казанлък се състоя церемония по награждаване на победителите от конкурса за детска рисунка „Моето европейско гражданство". Награди за младите таланти и техните ръководители от Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн, Професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм и 5 школи по изобразително изкуство в гр.Казанлък  връчиха  евродепутатът Илиана Иванова, Кметът на Община Казанлък - Стефан Дамянов, началник отдел "Образование" -Донка Симеонова и Ръководителят на регионалния офис „Европа директно-Стара Загора - Румяна Грозева.  Приветствие и специална награда от името на читателите и зрителите на Портал Европа връчи Огнян Бояджиев главен редактор на Europe.bg -медиен партньор на инициативата.

Конкурсът за детска рисунка  се проведе в община Казанлък под патронажа на г-жа Иванова , която  награди призьорите от трета възрастова група от 14 до 18 години и  обяви имената на младите художници, които ще имат възможността да посетят Европейския парламент в Брюксел по нейна покана. Наградените деца заедно с техните родители ще имат възможност да посетят тази година Европейския парламент, да се запознаят с работата на институцията, да разговарят с евродепутати и да се докоснат до духа на Европа.

„Изразявайки виждането си за своето европейско гражданство чрез изкуство, младите хора изненадват с креативност и разчупено мислене. Хубаво е да поощряваме таланта на децата на България и да им даваме възможност за изява", коментира г-жа Иванова. „Европейското гражданство е едно от големите постижения на европейската интеграция и развитието на европейски ценности и мислене още от училищата ще помогне на България да просперира в рамките на ЕС", добави българският евродепутат.

Конкурсът „Моето европейско гражданство" е съвместна инициатива на Община Казанлък и Информационния център „Европа - директно" в Стара Загора,общински офис Казанлък. Основната цел бе да бъдат привлечени младите творци от община Казанлък да рисуват по зададена тема и да развиват своя талант, въображение и умения, а от друга страна младите хора - участници в конкурса да осмислят какво означава да си гражданин на ЕС.

Рисунките на младите творци са подредени в изложба, посветена на Деня на Европа, която е отворена за посещения от 3 до 11 май включително в изложбената зала на Общински информационен център на ул."Искра" №4

След церемонията по награждаването в централния градски парк, до монумента „Обединена Европа"  беше  посадено вечно зелено иглолистно дърво, наречено  „Коледното дърво на Европа" на територията на общината.Грижата за дръвчето от страна на децата и младежите и украсяването му с коледна украса ще осигури приемственост и устойчивост на инициативата за поколения.

За отбелязването на Деня на Европа целият екип на  Центъра „Европа директно" - Стара Загора предложи на децата от СОУ „Екзарх Антим І" и ОУ „Мати Болгария" да се включат в подреждането  на  мегапъзел „Картата на Европа" с размери 150см/200 см и викторина за Европейския съюз с много и разнообразни награди за всеки ученик.

Събитието  се предаваше  на живо с видеокартина и звук чрез  интернет на Портал ЕВРОПА Europe.bg - медиен партньор на инициативата на евродепутат Илиана Иванова. На публикувания линк можете да проследите   видеозаписа,   заедно с репортаж и фото-галерия от тържеството.

БЛИЦ: Кметът на Казанлък Стефан Дамянов пред Портал ЕВРОПА

С члена на Европейския парламент г-жа Илиана Иванова работим в близко сътрудничество. Тя често посещава нашата община и полага изключителни грижи, за да предаде своя опит като евродепутат на съгражданите й в Казанлък, както и на най-малките. Идеята за Коледното дърво, което току-що засадихме заедно, е да приобщим нашите деца към бъдещето им в Европа, да се научат да уважават своите съграждани – и тук, в Казанлък, а и в цяла Европа. По този начин те ще са се научили на нещо полезно… В следващите години тук, където в момента е това дърво, ми се ще да израсне един хубав парк, който да е плод на грижата и усилията на нашите деца – в съседство с Обелиска на Европа, който построихме по случай приемането на България в ЕС. Сигурно вашите читатели свързват нашия град с розите. Използвам повода, за да ги поканя на Празника на розата, който тази година ще бъде на 4, 5 и 6 юни. Стараем се да запазим традицията – обявяването на Царица роза, нейното коронясване, участието на най-малките в избора на Мини-мис Царица роза… Ще има богата културна програма, розобер, розоварене, както и шествие на розопроизводителите. Заповядайте на празника!

БЛИЦ: Евродепутат Илиана Иванова пред Портал ЕВРОПА

Страхотно е чувството да бъдеш сред такива мотивирани млади европейци! Децата заслужават да получат възможността да посетят Европейския парламент в Брюксел, да видят какво правим ние, евродепутатите. Съжалявам, че не мога да взема всичките деца на това посещение – те всичките заслужават, рисунките им са чудесни, те са подредени тук, в залата. Няма рисунка, която да не ми харесва – чувствам се горда, че съм от този край, в който има толкова много талантливи деца. Специално благодаря на Пламена за рисунката, която ми подари…! Моето пожелание е всички да са живи и здрави, да вярваме в Европа… Аз вярвам в Европа и съм убедена, че тя ще излезе по-силна от кризата.

Видео

Снимки от награждаването


{gallery}/events2010/10-mai-kazanlak{/gallery}

anketa

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 90355169 233826561090752 4566392577518993408 n

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news