Дейности

Календар

Вижте по година Вижте по месец Търси Към месец

Дни на Европейския парламент в Стара Загора

На 16 октомври в Стара Загора, младежи влязоха в ролята на депутати от Европейския парламент. Инициативата е традиционна за Европейски информационен център – Стара Загора и се организира от 2010г. До момента са участвали над 250 ученика и студента на възраст над 16г. тази година младежите бяха от училища в Стара Загора – ГПЧЕ „Ромен Ролан", ТГ „Княз Симеон Търновски" и ППМГ „Гео милев" - и Казанлък – СОУ „Екзарх Антим I".

В рамките на събитието учениците се включват в т.нар. European Master Class, който им дава възможност да надникнат в детайли и зад кулиси на европейските институции. Веднага след това, младежите бяха разпределени на случаен принцип сред политическите семейства в Европейския парламент.

Темата на пленарното заседание в Европейския парламент беше предложението на Европейската комисия за дългосрочен бюджет Многогодишна финансова рамка 2021-2027. След дълги дискусии и разисквания, коалициите се оформиха и младежите, в ролята се на пълноправни членове на Европейския парламент, успяха да приемат Резолюция. Осоновните моменти в нея са, че:

1. Въпреки по-големия размер на бюджета предложен от Европейската комисия, те призовават за допълнително увеличение на предвидените за периода 2021-2027 средства. За целта страните-членки трябва да внасят 1,12% от своя БНД (брутен национален доход).

2. Програмата Еразъм+, като най-успешна в историята на ЕС, трябва да бъде допълнително подкрепена и да разполага с по-голяма бюджет. Част от средствата трябва да бъдат специално насочени към стимулиране на младежката заетост, включително и посредством мерки за придобиване на ключови компетентности и умения, съобразени с нуждите на бизнеса.

3. Одобряват предложените от Европейската комисия средства за Иновации, които да стимулират икономиката на ЕС.

4. Предлагат бюджета предвиден за Обща селскостопанска политика да бъде редуциран. В допълнение, 4% от него трябва да бъдат насочени към Растеж и работни места.

5. Предлагат бюджета за външна сигурност и отбрана, особено що се отнася до укрепване на външните граници на ЕС, да бъде увеличен, достигайки до 5% от общия. За целта, предложението на депутатите е да бъдат намалени с 1% средствата предвидени за Администрация, глобална Европа и кохезионна политика.

6. Обръщайки внимание на важността на регионалното развитие, смятат, че е необходимо Кохезионната политика да разполога с по-голям от предложения от комисията бюджет. Същевременно депутатите си дават ясна сметка, че тези средства трябва да бъдат разпределени по по-добър начин с фокус върху по-слабо развитите региони.

Резолюцията беше приета с 35 гласа „За" и 1 „Въздържал се".

Пет от младежите ще представляват Стара Загора в рамките на национално събитие, което ще симулира работата на Европейския съвет и Европейския парламент. Срещата ще бъде във Велико Търново и е организирана съвместно от мрежата Европа Директно в България, Представителството на Европейската комисия и информационния офис на Европейския парламент.

Други четеринадесет ученици ще продължат да обсъждат темата със свои връстници от Румъния, в рамките на двустранно посещение, организирано от Европа Директно – Стара Загора и Европа Директно – Букурещ.

Обратно

JEvents v3.1.2 Stable   Copyright © 2006-2013

anketa

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 90355169 233826561090752 4566392577518993408 n

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news