Дейности

Календар

Вижте по година Вижте по месец Търси Към месец

Пътуваща изложба „Наследството на Римските договори за днешна Европа: 1957-2017”

Европа Директно – Стара Загора, Представителството на Европейската комисия в България и Historical Archives of the European Union, European University Institute, с любезното домакинство на Регионална библиотека „Захарий Княжески" – Стара Загора ще приемат пътуваща изложба, посветена на 60-тата годипнина от подписването на Римските договори. Гражданите и гостите на Стара Загора ще имат възможност да разгледат тематичните пана в сградата на Регионалната библиотека между 27 юни и 10 юли.
Пътуващата изложба „Наследството на Римските договори за днешна Европа: 1957-2017" е базирана на архивни документи и изображения от Историческия архив на Европейския съюз и Дипломатическия исторически архив на Италианското Министерство на външните работи. Тя е разделена в няколко тематични секции с документални репродукции и цитати.
Раздел I разглежда историческите корени на Римските договори за създаване на ЕИО и Евратом през 1957 г. Той показва ключови документи за политическата и икономическата воля, която ръководи шестте страни учредителки на Европейската общност за въглища и стомана да възобновят процеса на европейска интеграция със създаването на Европейската икономическа общност.
Раздел II се съсредоточава върху икономическото и юридическото наследство на Римските договори. Той разглежда еволюцията на европейския общ пазар от първоначалните разпоредби на Римските договори до стартирането на проекта за Единния пазар под председателството на Жак Делор. Този раздел се съсредоточава и върху пътя към икономическа и валутна интеграция.
Раздел III се фокусира върху наследството на Римските договори в сферите на социалната политика и демократичното участие на общностно равнище. Той показва как социалните разпоредби в Договора за ЕИО - макар и ограничени по обхват и цели - оформят хода на проекта за европейска интеграция през следващите десетилетия. И накрая, той свързва въпроса за европейското гражданство с въпроса за демокрацията на равнище ЕС, като се съсредоточава върху институционалната еволюция на Европейския парламент от Рим до Лисабон.
Раздел IV разглежда въпросите на европейската международна идентичност. Той показва ключови документи за процеса на разширяване от тясно обвързана общност от 6 до големия съюз от 28 страни-членки. Този раздел се съсредоточава и върху международната идентичност на ЕИО / ЕС от колониалното минало на страните основателки към политиките за развитие, предвидени в Римските договори.

 

Обратно

JEvents v3.1.2 Stable   Copyright © 2006-2013

anketa

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 90355169 233826561090752 4566392577518993408 n

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news