Дейности

Календар

Вижте по година Вижте по месец Търси Към месец

Отбелязваме 9 май - Ден на Европа в Стара Загора

 

Европейски информационен център Стара Загора и Община Стара Загора традиционно ще отбележат Деня на Европа 9 май със серия от събития, които ще започнат от 17:00 в парк „5-и Октомври".

На срещата на лидерите на ЕС в Милано през 1985 г. е взето решение 9 май да се чества като „Ден на Европа".

Но с какво всъщност е свързан 9 май и защо го отбелязваме? Вероятно много малко хора в Европа знаят, че на 9 май 1950 г. е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз.

На този ден в Париж, на фона на опасността от Трета световна война, която би погълнала цяла Европа, френският министър на външните работи в периода 1948-1952 г Робер Шуман прочита пред международната преса декларация, в която се призовават Франция, Германия и други европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като „първа стъпка към европейска федерация". Така този френски политик се превръща в един от бащите на идеята за европейско обединение.

Това обръщение се превръща в т.нар. Декларация Шуман. През април 1951 г. по идея на Франция договорът е подписан от Германия, Италия, Холандия, Белгия и Люксембург, като по този начин се учредява първата европейска общност.

Отбелязването на Деня на Европа 9 Май ще бъде поставено с изпълнение на „Ода на радостта" от градския духов оркестър. Под съпровода на един от най-популярните символи на Обединена Европа, представители на Младежки Общински Съвет Стара Загора ще водят Парад на знамената на страните-членки на ЕС. Мажоретният състав към Центъра за работа с деца  пък ще предхожда официалното приветствие на Областния управител на Област Стара Загора Недялко Недялков.

 

На главната сцена пред шадравана в парк „5-и Октомври" забавлението ще бъде осигурено с песни и танци на съставите към НЧ „Родина - 1860", а именно Детска вокална студия "Усмивки" и Школа за народно пеене "Жарава". Между изпълненията на съставите публиката ще бъде предизвиквана с въпроси от водещите като срещу всеки правилен отговор има предвидена награда.

Освен на главната сцена, организаторите са предвидили 6 забавни къта. Всеки от тях ще бъде удостоен с директни включвания, посветени на определена тема:

  • три къта, посветени на Европейския съюз и неговите страни-членки, представени от Младежка театрална студия- „Сцена 99" към НЧ „Родина - 1860".
  • кът за подреждане на гигантски пъзел, изобразяващ обединена Европа, нейните общностни символи, както и тези на всяка страна-членка
  • кът за решаване на кръстословица и оригами, подготвени от НЧ „Родина - 1860"
  • кът за общностно месене на хляб, организиран от "Мрежа хлебни къщи" и Дневен Център "Св. Св. Козма и Дамян", където всеки може да омеси собствена хлебна кукла.

 

sz chirpan

Към края на програмата ще бъде разигран „Театър на трохите", в който „ще участват" замесените и изпечени хлебни кукли от тематичния кръг.

Отбелязването на 9 май в Стара Загора ще приключи с изпълнение на детска вокална група към II ОУ „П. Р. Славейков" „Ян Бибиян".

Наградите и печатните материали за гражданите отново са осигурени от Европейски информационен център Европа Директно - Стара Загора.

Малко по-късно същата вечер младежи от Ротаракт Стара Загора и РМС Инициатива ще пуснат фенери в Старозагорското небе. Началото ще бъде дадено в 20:30 на площада пред сградата на Община Стара Загора.


 

Обратно

JEvents v3.1.2 Stable   Copyright © 2006-2013

anketa

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 90355169 233826561090752 4566392577518993408 n

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news