Дейности

Календар

Вижте по година Вижте по месец Търси Към месец

Стара Загора се включва в общоевропейска „Размяна на коледна украса” 2011

За шеста поредна година информационния център Европа Директно в Ланголен, Северен Уелс осъществява проекта си „Размяна на коледна украса". В него се включват ученици от началните класове на училища от цяла Европа.

Тази година информационен център Европа Директно - Стара Загора реши да се включи в инициативата, като предостави необходимата информация на желаещите да участват и им предложи методическа помощ. В резултат на отправената покана се отзоваха шест училища от Стара Загора: Основно училище „Димитър Благоев", Второ основно училище „П. Р. Славейков", Пето основно училище „Митьо Станев", СОУ „Васил Левски", СОУ „Железник" и СОУ „Христо Смирненски".

Каква е целта на проекта?

С размяната на коледна украса участниците могат да получат пакети от всички кътчета на Европа, в които има украса и информация за коледните традиции на съответната държава. Чрез творчески и забавни дейности децата, взели участие в проекта разширяват познанията си по география, история, култура и езици, което допринася за разбиране на определението „гражданин на Европа". Подготвяйки собствените пакети, учениците се учат на националните традиции и култура за отбелязването на Коледа, а получавайки подобни пакети с украса научават и за традициите на другите страни. Миналата година са участвали 130 училища от цяла Европа. Проектът създава предпоставки за насърчаване на училищата да поддържат връзка с техните партньори по обмен.

До този момент нито едно българско училище не е участвало в проекта и Европа Директно - Стара Загора поставя начало на едно ново и полезно сътрудничество между най-малките ученици на Европа.

Какви са задачите на учениците?

Да се ангажират с дейностите по изработка на коледна украса, отразяваща нашите традиции в празнуването на Бъдни вечер и Коледа; украсата не трябва да е за цяла елха, може да е само една играчка или комплект малки играчки, гирлянди, нещо от естествени материал;

Да прибавят към украсата информационен пакет на английски език за България и Старозагорския регион и коледните традиции; информационният пакет може да включва кратка обща информация за географското положение, климат, език, животни, растения, традиционни коледни ястия - рецепти, български коледни песни, как звучи „Честита Коледа" на български и друго, каквото може да бъде интересно като информация за деца от другите европейски държави;

Времето за приготвяне на пакетите е от 17.10.2011 г. до 30.11.2011 г., като готовите пакети трябва да бъдат изпратени най-късно до 30.11.2011 г., за да могат всички участвали училища да получат играчките преди 15.12.2011 г., да украсят своята европейска коледна елха и да организират своето събитие.

Участниците сами трябва да осигурят материалите за изработване на украсата. Не е необходимо да бъдат закупувани - могат да се използват естествени материали и материи.

Европа Директно ще финансира частично изпращането на пакетите, като се преговаря с куриерските фирми и за тяхно финансово участие.

По този начин ще можем да „пренесем" късче от България и нашите традиции в цяла Европа.

 

Ето и снимки от работата на децата!

 


 

Обратно

JEvents v3.1.2 Stable   Copyright © 2006-2013

anketa

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 90355169 233826561090752 4566392577518993408 n

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news