Дейности

Календар

Вижте по година Вижте по месец Търси Към месец

„Дни на Европейския парламент" в Стара Загора

На 17-и и 18-и май в Регионална библиотека „Захарий Княжески Стара Загора" Европейски информационен център Европа Директно - Стара Загора съвместно с Информационното бюро на Европейския парламент в София проведе за първи път в региона събитие под наслов „Дни на Европейския парламент".

В двата дни се включиха 42 ученици от Област Стара Загора и студенти от Тракийския университет, които демонстрираха завидни знания за европейските институции и техните правомощия. Всеки участник получи сертификат за успешно преминат European Master Class и участие в симулация на Европейския парламент. Темата, която обсъждаха младежите беше за бъдещето на ядрената енергетика и атомните електроцентрали в Европейския съюз.

През първия полуден участниците успяха да научат повече за Европейската комисия, Европейския съвет и отношенията помежду им. В рамките на симулационно заседание на Съвета на енергийните министри под председателството на Унгарския министър, чиято роля изпълни доц. Ингрид Шикова, завеждащ катедра Европеистика към СУ, беше отхвърлено „предложението" на Европейската комисия за незабавна забрана на атомните електроцентрали. В ролята на председател на ЕК бе Есен Алиева от Дирекция „Информация и комуникация" към Представителството на Европейската комисия в България.

След бурните дискусии и интересни препоръки към страните-членки от сутринта, следобедния панел, с участието на Петър Нацев, парламентарен съветник на евродепутата Илиана Иванова и Росен Димов, старозагорския представител в Team Europe Junior, предложи на участниците възможността да опознаят съвсем отблизо работата на Европейския парламент, неговите членове и комисии. Денят завърши с изключително забавна и оспорвана тестова игра. Разделени на четири отбора, младежите отговаряха на въпроси за Европейския парламент и Европейския съюз. Правилният отговор носеше между 100 и 400 точки, а грешният - наполовина по-малко.

 

 

18 май започна с официалното откриване на фотографска изложбата „Българските евродепутати: Брюксел, Страсбург, България", която е предоставена от Информационното бюро на Европейския парламент в България. Това беше и първото пътуване на изложбата, която бе открита за първи път на 9 май в София като част от отбелязването на Деня на Европа. Фотосите бяха представени от Виолета Станичич, ръководител на Информационното бюро.

Малко по-късно г-жа Станичич влезе в ролята на Председателя на Европейския Парламент Йержи Бузек и заедно с двамата панелисти от предходния следобед модерираха симулационното заседание на Европейския парламент. За целта всички участници чрез жребий бяха разделени в различните политически семейства, представени в настоящия Европейски парламент, като броят им бе съобразен с реалното разпределение на местата.

След поредица от вътрешни гласувания, пленарни дебати, сформиране на коалиции и пленарно заседание, евродепутатите за един ден достигнаха до приемането на Резолюция на Европейския парламент. Според нея се предвижда:

 

  • всяка държава-членка на ЕС трябва да проведе стрестестове на своите атомни електроцентрали, посредством независими фирми, за да се избегне евентуално манипулиране на резултатите;
  • всяка държава-членка, която има на своята територия атомна електроцентрала трябва да осигури изграждането, поддръжката и сигурността на хранилище за ядрени отпадъци, за да се прекрати транспорта на ядрени отпадъци между различни държави на територията на Европа;
  • до 2020 година поне 30% от енергията на територията на ЕС да бъде добивана чрез възобновяеми енергийни източници, като това число е общо за 27-те, а не отделно за всяка държава-членка.

 

След това младежите получиха своите сертификати и подаръци от Европа Директно - Стара Загора, Информационното бюро на Европейския парламент в България и Представителството на Европейската комисия в България.

 

 

Обратно

JEvents v3.1.2 Stable   Copyright © 2006-2013

anketa

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 90355169 233826561090752 4566392577518993408 n

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news