Дейности
×

Внимание

JFolder: :files: Пътят не е папка. Път: /home/szedabg/public_html/europedirect/images/events2010/mobility

×

Забележка

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images//events2010/mobility

Календар

Вижте по година Вижте по месец Търси Към месец

Стара Загора отбеляза Европейската седмица на мобилността

За девета поредна година Европа отбеляза Европейската седмица на мобилността от 16 до 22 септември. Кампанията бе и част от инициативите за повишаване безопасността на децата в пътното движение в началото на новата учебна година. Стара Загора се присъедини към Европейската седмица на мобилността, наред с други 2084 градове в Европа и света, които поемат ангажимента да насърчават активната мобилност – придвижването с велосипед и ходенето пеша, като противодействие срещу физическата пасивност, наднорменото тегло и затлъстяването, като мярка за подобряване на физическото и психическо здраве на хората и като фактор за намаляването на вредните емисии в атмосферния въздух, шумовото замърсяване, катастрофите и задръстванията.


“Движи се разумно, живей по-добре” с това мото организаторите на кампанията в Стара Загора – МОС, МБЧК и Детска полицейска академия приканиха връстниците си към активно и безопасно движение. С подкрепата на Община и ОДМВР – Стара Загора, Младежки дом, БЧК, Информационен център “Европа Директно” и Дарик радио те организираха на 21 септември истински празник за децата и младежите от града.


Инициативата стартира със състезание по безопасно управление на велосипед. 18 момчета и четири момичета на възраст от 9 до 16 години покриха без нито грешка теоретичния тест и доказаха, че добре познават правилата за движение. Повече от половината участници преминаха безупречно и състезателното трасе в практическия етап. Решаващ се оказа третият кръг от състезанието, в който доброволците от Младежки червен кръст изпитаха състезателите за оказване на първа помощ на пострадал при пътно транспортно произшествие.


12-годишният Антон Иванов от СОУ “Максим Горки” завоюва първото място в състезанието. Купата за второто място в индивидуалното класиране бе спечелена от Ивислава Иванова от СОУ “Максим Горки”. Трети стана едва 10-годишния Атанас Кънев от същото училище. Четирима скейтъри на 11 години се включиха спонтанно в проявата. Те също преминаха успешно по състезателното трасе и обогатиха празника на мобилността с още една алтернатива за активно движение.
Със значително по-масово участие премина втората проява от инициативата – конкурсът за рисунка на асфалт. Над 60 деца на възраст от 4 до 12 години изпълниха алеите на парк “Пети октомври” с цветове и настроение. С добра идея и прецизно изпълнение рисунката на Илия Симеонов му осигури първо място. С пъстроцветната си обща рисунка, второ място си споделиха сестричките Алейна и Берна. Грамотата за трето място получи Теменужка Йотова. Специална награда на организаторите получи петгодишната Никол, която смая журито. Всички малки художници се сдобиха с грамоти и награди за участието си от Община Стара Загора и Информационен център “Европа Директно”.


А в  конкурса за послание Мирена от СОУ „Железник" спечели специалната награда  на Дарик радио Стара Загора с мотото „По-добре се движи бавно, за да стигнеш бързо". Освен купи и грамоти, победителите и всички участници получиха светлоотразителни ленти, шапки, раници, талони за безплатно посещение на куклен спектакъл и много други награди, осигурени от Община Стара Загора, Информационен център “Европа Директно”, Държавен куклен театър – Стара Загора и ОДМВР.

 

{gallery}/events2010/mobility{/gallery}

 

Обратно

JEvents v3.1.2 Stable   Copyright © 2006-2013

anketa

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 90355169 233826561090752 4566392577518993408 n

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news