Забавно за ЕС

 

euflagЕвропейският парламент забрани използването на обръщенията "господин" и "госпожа" в официални документи, тъй като с тях се нарушавала равнопоставеността на двата пола. Брюксел приел и директива за "неутрален език", която има задължителна сила в деловодството на всички страни в ЕС. С това използването на съответствията на тези обръщения на европейските езици вече е административно нарушение. Вместо тях при устно или писмено обръщение ще се ползват името и фамилията на лицата, се казва в директивата.

Наред с това се забранява използването в документи на редица думи, назоваващи професия или вид занятие, като "спортсмен" и "политик", например, които ще бъдат заменени с "атлет" и "политически лидер". Според евродепутатите тази мярка ще гарантира на официалните документи пълна "политическа коректност".

anketa

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 90355169 233826561090752 4566392577518993408 n

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news