Новини

Новини

bg presedencylogoМинистерският съвет одобри календара на събитията на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г., които ще се проведат в България (събитията вижте тук: http://www.eu2018bg.bg/uploaded/files/77-BG-Presidency-Draft-Calendar-31-07-2017-bg-version.pdf(PDF) ). Проектът е изготвен според заявените събития към 31 юли 2017 г.

child-eating-healthy-food 0Новата схема на ЕС за предлагане на плодове, зеленчуци и мляко в училищата ще влезе в сила на 1 август и вече може да се прилага в целия ЕС от първия ден на учебната 2017/2018 година.

                           Успешно приключи пилотното издание на Програмата за училища посланици на Европейския парламент. В проекта участваха 20 средни училища от областите Перник, София и Софийска, които се включиха в Програмата в рамките на учебната 2016/2017 година.

euВ деветия доклад за напредъка към постигане на Съюз на сигурност се изтъкват последните мерки, предприети за предотвратяване на финансирането на тероризма чрез трафик на предмети на културата и за подобряване на оперативната съвместимост на информационните системи на ЕС.

bg presedencylogoПравителството одобри проект на споразумение за партньорство на дейности по организирането на подготовката и провеждането на Българското председателството на Съвета на Европейския съюз 2018 и упълномощи ресорния министър да подпише съответни споразумения.

Отново филм с българско участие сред трите финалистa на LUX 2017

 

На пресконференцията днес за „Венецианските дни“ (Giornate degli Autori), председателят на Европейския парламент Антонио Таяни обяви трите филма, които ще си оспорват първото място за филмовата награда LUX за 2017 г.:

 

- „120 удара в минута“ (Beats per Minute), режисьор Робин Кампийо - Франция

- „Sámi Blood“, режисьор Аманда Кърнел - копродукция на Швеция, Дания и Норвегия

- „Уестърн“ (Western), режисьор Валеска Гризебах - копродукция на  Германия, България и Австрия

Комисията предложи нов набор от действия, с които има за цел да подпомогне допълнително европейските региони да инвестират в нишите, в които те са конкурентоспособни (т. нар. „интелигентна специализация“) и да поощряват необходимите иновации, устойчивост и растеж.

bg presedencylogoМинистерският съвет одобри проект на Програма на Република България за Председателството на Съвета на Европейския съюз в началото на 2018 г. Документът определя политическата рамка и дефинира основните послания и конкретни теми, по които нашата страна ще работи през първата половина на следващата година.

eu-japan-summitСлед 18 интензивни и конструктивни кръга на преговори и няколко срещи на техническо и политическо равнище ЕС и Япония постигнаха принципна политическа договореност по споразумение за икономическо партньорство. Преговорите започнаха през 2013 г.

 • По-строги проверки по веригата за доставки;
 • Нови правила против замърсяване на храните в ЕС;
 • Вносните храни трябва да отговарят на стандартите на ЕС.

Във вторник в пленарната зала на Парламента ще се отбележи трийсетата годишнина на програма „Еразъм+“.

Днес ЕС чества 30-та годишнина на програмата „Еразъм“ за обмен в чужбина, в която досега са взели участие 9 милиона души.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни са сред главните участници в честванията в Европейския парламент в Страсбург в петък по случай 30-та годишнина на програмата „Еразъм“. По този повод Комисията въвежда също така ново мобилно приложение за програмата „Еразъм+“. Приложението е предназначено за студенти, учащи в областта на професионалното образование и участници в младежки обмени и ще улесни действията на младите хора по линия на „Еразъм+“.

stoqnovАнтони Стоянов, директор на Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“, номиниран от Момчил Неков (С&Д), е сред 50-те лауреати за Гражданската награда на Европейския парламент за 2017 г.

eppoНа заседанието на Съвета по правосъдие 20 държави членки постигнаха политическо съгласие за създаването на новата Европейска прокуратура чрез засилено сътрудничество, съобщава пресслужбата на ЕК.

Преди една година Европейската комисия и четири основни платформи на социални медии оповестиха кодекс на поведение за противодействие на незаконните изказвания онлайн, пораждащи омраза.
Той се състоеше в серия от ангажименти, поети от Facebook, Twitter, YouTube и Microsoft, за борба с разпространението на подобно съдържание в Европа. Според оценката, извършена от неправителствени организации и публични органи в 24 държави членки, която беше публикувана на първата годишнина от създаването на кодекса за поведение, дружествата са постигнали значителен напредък в последващите действия по поетите ангажименти.

valdis dombrovskisЗаместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, отговарящ за еврото и социалния диалог, ще посети България на 2 юни 2017 г. В петък той ще представи специфичните за България препоръки в рамките на Европейския семестър 2017, публикувани на 22 май т.г.

bg eu4Министърът за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 Лиляна Павлова проведе поредния кръг от консултации между държавите от председателското Трио - Естония, България и Австрия. Участие в срещата взеха и представители на Генералния секретариат на Съвета на ЕС.

euКомисията представя възможни начини за задълбочаване на европейския икономически и паричен съюз

След като на 1 март представи своята Бяла книга за бъдещето на Европа, сега Комисията излага възможни начини за задълбочаване на европейския икономически и паричен съюз.

liliana pavlova euПравителството прие Устройствен правилник на Министерството за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018. Със създаването на новото ведомство се утвърждава силна координационна структура, която да изпълнява единствено и само функции по подготовката и провеждането на председателството, се казва в съобщение на пресцентъра на МС.

euro brezinysВчера Комисията предложи проектобюджет за 2018 г. в размер на 161 милиарда евро поети задължения, за да се стимулира създаването на повече работни места, особено за младите хора, и да се даде тласък на растежа и стратегическите инвестиции, се казва в съобщение на пресслужбата на ЕК.

bg eu4Десетте години членство на България в ЕС имат положително влияние върху развитието на икономиката на страната. Около този извод се обединиха представители на бизнеса и правителството на конференция на тема "10 години България в ЕС - ползи и предизвикателства. Приносът в сътрудничеството със страните от ЦЕФТА" в БТПП, съобщава БТА.

mariya gabriel1Председателят Жан-Клод Юнкер проведе днес събеседване с Мария Габриел, кандидата, предложен за поста на еврокомисар от българското правителство, който трябва да замени бившия член на Комисията Кристалина Георгиева.

Агенция за регионално икономическо развитие – Стара Загора, в качеството си на европейски информационен център Европа Директно - Стара Загора, част от общоевропейската мрежа Европа Директно, организира информационно събитие за местните и регионални власти и МСП в Югоизточен район. В рамките на събитието ще бъдат представени действията на Комисията в контекста на политическите приоритети с фокус върху Плана за инвестиции за Европа (т.нар. План Юнкер) и в частност възможните такива чрез Европейския портал за инвестиционни проекти (ЕПИП) на ЕИБ и предоставените средства на 9 финансови институции в България.
Събитието ще се проведе на 31 май 2017 г. в Стара Загора с подкрепата на Представителството на Европейската комисия (ЕК) в България.

jcj 1Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер получи предложението на българския министър-председател Бойко Борисов за номинация на г-жа Мария Габриел за кандидат, който да замени предишния комисар Кристалина Георгиева.

open-doors-2017-discussion-with-minister-pavlovaПо случай Деня на Европа и 10 години от членството на България в Европейския съюз Информационното бюро на Европейския парламент и Представителството на Европейската комисия в България посрещнаха в Дома на Европа ученици от цялата страна, част от които имаха възможност да участват в дискусия за членството на България в ЕС с министър Лиляна Павлова. Празникът завърши с 3D мапинг спектакъл, който ще бъде прожектиран от 21:30 часа върху фасадата на Националната художествена галерия (бившия Царски дворец) на площад „Княз Александър I“.

bulgaria-10-years-in-the-eu-report-visualДесетте години членство на България в Европейския съюз са един от най-успешните периоди в българската история. Това е една от основните тези в доклада на Центъра за либерални стратегии по повод десетата годишнина от присъединяването на България към ЕС. Анализът е изготвен по поръчка на Информационното бюро на Европейския парламент и Представителството на Европейската комисия в България.

Екипът на Европейски информационен център Европа Директно – Стара Загора създаде и продължава традицията за ежегодното отбелязване на 9 май – Деня на Европа, с местните власти от региона и с мероприятия с ученици от всички 11 общини в Област Стара Загора.
За отбелязването на 9 май през 2017 г. екипът на ЕИЦ Европа Директно – Стара Загора отново е включил в Календара си мероприятия с децата от всяка община, които да ги въвлекат в историята и живота на Европейския съюз. Предвидени са рисунки на асфалт, викторина с въпроси за Европейския съюз и състезания по подреждане на големи пъзели (200 х 150 см) за най-малките, с награди за победителите и участниците. Ще бъдат предоставени безплатни печатни издания за всички възрасти.
Графикът на провеждане на събитието е: 4 май в Община Опан (12:00 ч.) и Община Гълъбово (13:30 ч.) ; 5 май в Община Николаево (10:00 ч.) и Община Раднево (14:00 ч.); 9 май в Община Казанлък (14:00 ч. ); 10 май в Община Павел Баня (12:30 ч.); 11 май в Община Мъглиж (13:30 ч.); 12 май в Община Братя Даскалови (10:30 ч.) и Община Чирпан (14:00 ч.).
И тази година подготовката на отбелязването на 9 Май – Деня на Европа в град Стара Загора е в партньорство с Община Стара Загора, читалище Родина, Младежки общински съвет и други организации.

-instagramИнформационното бюро на Европейския парламент и Представителството на Европейската комисия в България организират 3D мапинг шоу и ден на отворените врати за ученици по случай Деня на Европа и 10 години от членството на България в Европейския съюз. 3D мапинг спектакълът ще бъде прожектиран на 9 май от 21:30 часа върху фасадата на Националната художествена галерия (бившия Царски дворец) на площад „Княз Александър I“ и ще бъде излъчен 3 пъти – в 21:30, 21:50 и 22:15 ч. Шоуто ще може да бъде гледано и в интернет на www.europarl.bg и във Facebook.

eurobarometer logoПодкрепата сред европейците за членството в ЕС се връща на почти същото ниво като през 2007 г., преди икономическата криза, показва последното проучване на „Евробарометър“.

marianne thyssenЕвропейската комисия представи своето предложение за европейския стълб на социалните права, чиято цел е да допринесе за справедливо и правилно функциониране на пазарите на труда и социалните системи.

860484Европейската комисия обяви дванадесетте носители на наградата на ЕС за литература за 2017 г., сред които е българската писателка Ина Вълчанова с романа ,,Остров Крах“.

kaiseradlerПоредно сериозно признание за работата на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) дойде от Европейската комисия. Проектът „Да спасим царския орел и ловния сокол“  е сред селектираните за най-добър проект по програма LIFE от 1992 г. до сега, избран от специално жури. Едва 15 проекта от близо 4000, изпълнени през последните 25 години, са номинирани в три категории – Природа, Околна среда и Климат. Във всяка категория ще бъдат наградени по два проекта, определени от публиката чрез гласуване във фейсбук до 10 май 2017 г.

ЕДИНАДЕСЕТИ МЕЖДУНАРОДЕН ФОЛКЛОРЕН КОНКУРС

„Пауталия" - 2017

7 - 9 юли 2017г.

гр.Кюстендил

 

Единадесетият международен фолклорен конкурс "Пауталия"-2017, който ще се проведе от 7 до 9 юли 2017 г., се организира под пaтронажа на кмета на Община Кюстендил – г-н Петър Паунов.

Председател на организационния комитет – Иван Андонов.

Художествен директор – Людмила Христова

Технически директор – Илиана Кирилова

Цел: Да даде поле за изява на фолклорни състави и изпълнители от различни държави, които да покажат богатството на своя фолклор; да съхрани и популяризира българското народно творчество и да покаже неговото достойно място сред другите народи.

Конкурсът се провежда в рамките на три дни.

Катедра „Европеистика", Философски факултет, Софийски университет „Св. Климент Охридски"
"Жан Моне Център за високи постижения"
с подкрепата на
Програма "Еразъм плюс"
и Фондация „Ханс Зайдел"
Четвърта международна конференция "Да преосмислим Европейския съюз?"
11-12 май, 2017 г.
Конферентна зала на Дома на Европа в България
София, ул.„Г.С.Раковски" № 124

farmerОт 18 април в ЕС ще се прилага нова система за електронно сертифициране, с която ще се подобри контролът върху вноса на биологични продукти. Така Съюзът утвърждава водещата си позиция в света по отношение на проследимостта и събирането на надеждни данни за търговията с тези продукти.

iphone-410324 1920От средата на юни всички жители на която и да е европейска държава ще говорят по мобилните си телефони по тарифните планове, които имат със съответната мобилна компания.

IMG 3912Екипът на Европейски информационен център Европа Директно – Стара Загора (с приемна структура АРИР-Стара Загора), съвместно с Представителството на ЕК в България организираха дебат, посветен на Бялата книга и описаните в нея 5 сценария за бъдещето на Европа.

Дебатът в Стара Загора се проведе на 21/04/2017 г. от 11:00 ч. в зала „Америка за България" в сградата на ГПЧЕ „Ромен Ролан", гр. Стара Загора и е част от поредицата събития, организирани по темата в рамките на ЕС.

В дебата участваха представители на целевата аудитория – учители и ученици от гимназиалния курс на обучение в региона.

В четвъртък евродепутатите гласуваха отпадането на последното препятствие по пътя към пълното премахване на таксите на дребно за роуминг.

Премахването на таксите на дребно за роуминг от 15 юни 2017 г. ще даде възможност на потребителите да се обаждат, да изпращат текстови съобщения и да прехвърлят данни в друга държава членка на ЕС на същата цена, като у дома.

В четвъртък евродепутатите одобриха неофициалното споразумение със Съвета, с което премахнаха изискването за издаване на визи за кратък престой на територията на ЕС за украински граждани.

Съгласно новите разпоредби украинските граждани, които притежават биометрични паспорти, ще могат да влизат на територията на ЕС без виза за 90 дни в рамките на всеки 180 дни с цел туризъм, посещение на роднини или приятели или за бизнес цели, но не и за работа. Отпадането на изискванията за визи ще важи за всички страни от ЕС с изключение на Ирландия и Обединеното Кралство, както и Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

На 30 март 2017 г. от 10.00 ч. в Дома на Европа в София бъде представен доклад за ползите и предизвикателствата от членството на България в Европейския съюз. Събитието може да бъде проследено на живо в интернет. Докладът е изготвен от екип от изследователи на Центъра за либерални стратегии по заявка на Европейската комисия в България и Информационното бюро на Европейския парламент. С него стартира проектът #BG10xEU, свързан с десетата годишнина от присъединяването на България към ЕС.

Събитието ще бъде открито от ръководителите на двете представителства – Огнян Златев и Теодор Стойчев. Даниел Смилов и Георги Ганев ще представят изводите по основните теми в доклада, сред които политическите и икономически аспекти от членството; политиките на ЕС в полза на гражданите, медиите и НПО сектора в България; образование, наука и култура, както и ефектите от външната политика на ЕС. Публиката ще има възможност да се включи в дискусия с цел финализиране на доклада, който ще бъде публикуван за Деня на Европа.

Председателят на ЕП Антонио Таяни и Ги Верхофстад, координаторът на Председателския съвет на ЕП за Брекзит, ще дадат пресконференция днес в 18.15 ч. българско време. Пресконференцията ще се състои след срещата на председателя с лидерите на политическите групи, които ще направят първоначална оценка на последствията от активирането на процедурата по член 50 от Договора за ЕС за напускане на Европейския съюз от страна на правителството на Обединеното кралство.

Срещата на лидерите на политическите групи е насрочена за 17.00 ч. българско време днес, като целта ѝ е да бъде подготвена пленарната сесия на 3 – 6 април 2017. На тази среща председателят на ЕП Антонио Таяни, лидерите на политическите групи, координаторът на ЕП за преговорите с Великобритания Ги Верхофстад (АЛДЕ, Белгия) и председателят на комисията по конституционни въпроси Данута Хюбнер (ЕНП, Полша) ще направят оценка на очакваното днес съобщение от страна на правителството на Обединеното кралство за активирането на процедурата по член 50 от Договора за ЕС за напускане на Европейския съюз.

Съвместната пресконференция ще се проведе в зала Анна Политковская (PHS 00A050). Тя ще бъде предавана на живо в интернет на EbS+ и EP Live.

logo-eramsus-anniversary11Вчера Европейската комисия представи инициатива в рамките на програма „Еразъм+“ за допълнително подпомагане на обучението и мобилността на младите европейци.

1490453031Общата декларация за бъдещето на Европейския съюз, приета от лидерите на 27-те страни членки на ЕС на юбилейната им среща в Рим, слага началото на промени в съюза в атмосфера на засилващ се оптимизъм, каза председателят на Европейската комисия Жан-Клон Юнкер на пресконференция за резултатите от срещата в италианската столица, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

fullsizerender 1-119В рамките на дейностите по подготовката на Председателството на Съвета на Европа, вицепремиерът Деница Златева посети Летище София, Държавно предприятие „Ръководството на въздушното движение“ и инспектира строителството на моста, който ще свърже бул. „Брюксел“ с Терминал 2 на летището.

euroПлан за действие в областта на финансовите услуги за потребители – по-добри продукти и повече избор за европейските потребители.

4c1-bec7-0d87b7209e5ЕС и Япония се договориха за ускорено сключване на търговско споразумение още през тази година. Това стана ясно след среща между японския премиер Шиндзо Абе и председателите на ЕК и Европейския съвет Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск, предаде БНР.

euro-870757 1280Финансовите министри от ЕС разглеждат предложение за механизъм за обратно начисляване на ДДС. Това е и темата на днешното им редовно заседание, предаде БНР. Целта е да бъдат предотвратени измамите с този тип данък при сделки между различните държави.

Съветът на министрите ще обсъжда и законодателно изменение, с което електронните публикации като електронни книги и периодични издания ще могат да ползват намалени ставки на ДДС, подобно на публикациите на физически носители.

p026440000501-567622 0По повод получени въпроси от различни медии до Европейската комисия, Маргаритис Схинас, говорител на Комисията, отговори следното:

poster-60-years-rome-in-ep-strasbourgНа 20 март 2017 г. от 10.00 ч. в Дома на Европа в София ще се проведе дискусия под наслов „60 години след Рим: Да изградим заедно европейската демокрация“, организирана от Европейското движение и Съюзът на европейските федералисти, съвместно с Информационното бюро на ЕП в България. Дискусията има за цел да отбележи шейсетата годишнина от подписването на Римските договори и да допринесе към дебата за бъдещето на Европа.

refugees-1156245 1280Миналата година България е получила 1.6 на сто (18 990) от общия брой на подадените молби за убежище в ЕС, сочат данни на Евростат, представени от Европейската комисия.

1147a0178-103„Темата за българското председателство на ЕС е национална кауза и не бива да го превръщаме в разменна монета между различни политически субекти“. Това коментира служебният вицепремиер Деница Златева на публична дискусия „Бъдещето на Европа и българското председателство на ЕС“, организирана от ПанЕвропа България, Представителството на ЕК в България и Дипломатическия институт към МВнР. По думите на Златева важно е да има усещане и разбиране сред всички политически партии, че това е изключителна възможност за България десет години след присъединяването й към ЕС, предаде БТА.

online-sales-2108028 1920Днес Европейската комисия представи последния си доклад за системата за бърз обмен на информация за опасни продукти.

Според приетия във вторник проектозакон, делът на отпадъците за рециклиране трябва да се повиши до 70% през 2030 г. от 44% днес. Евродепутатите също искат делът на депонирането на боклука да се ограничи до 5% , заради негативното му влияние върху околната среда. Хранителните отпадъци пък трябва да се намалят с 50%. Предстои Парламентът да преговаря със Съвета на министрите.

sofiaПравителството прие доклад за изпълнението към 28 февруари на Плана за действие за 2017 г. с мерките, произтичащи от членството на България в Европейския съюз.

1147a0178-103Вицепремиерът Деница Златева отрече служебното правителство да е обсъждало конкретни кандидатури за следващ български еврокомисар. По повод публикация, че фаворит за поста е посланикът ни в Швейцария Меглена Плугчиева, Златева отговори, че няма информация да се обсъждат имена, защото въпросът не бил на вниманието на кабинета в момента, коментира БНР.

Европейските организации на производителите на плодове и зеленчуци ще се радват на опростени правила, намалена административна тежест и по-голяма финансова подкрепа в периоди на криза благодарение на нови правила, приети днес от Европейската комисия.

p033913000102-175906Европейската комисия приканва всички заинтересовани страни да предоставят становища относно представените от Газпром ангажименти в отговор на опасенията на Комисията, свързани с конкуренцията на газовите пазари в Централна и Източна Европа. Ангажиментите ще позволят трансграничния пренос на газ на конкурентни цени.

8446-118Местната власт има своето изключително важно място при провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС. Включването на общините е ключово, за да превърнем домакинството ни на Съвета в национална кауза, а посланията на България да бъдат формулирани и припознати от българските граждани. Това заяви служебният заместник министър-председател по подготовката на Председателството на Съвета на ЕС – 2018 г. Деница Златева на работна среща с представители на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

eu flag 0 1Българските граждани запазват одобрението си към Европейския съюз и неговите институции и са склонни да се доверяват повече на тях, отколкото на националните институции. Това сочат резултатите от допитването Евробарометър 86, проведен в края на миналата година.

0322 cvetanovaНа церемония, проведена в Брюксел на Международния ден на жената, комисар Карлош Моедаш и заместник-председателят на Европейския парламент Марейд Макгинес обявиха четирите победителки в конкурса за финансираната от „Хоризонт 2020“ награда на ЕС за жени в областта на иновациите за 2017 г.

council1Съветът на ЕС (формат Общи въпроси) прие заключения относно Механизма за сътрудничество и проверка на Европейската комисия, засягащ България и Румъния. Съветът приветства докладите на Комисията относно напредъка, постигнат в България и Румъния по линия на механизма. Съветът поздравява Комисията за извършената работа, включително общата оценка на постигнатия напредък след присъединяването на България и Румъния към ЕС през 2007 г., и подкрепя балансирания и обективен анализ.

buffer-1143485 1920Съветът на ЕС одобри регламент, който променя Шенгенския граничен кодекс и предвижда систематични проверки, при които ще има съпоставки с бази данни за всички хора, в това число и европейските граждани, при влизането и излизането през външните граници на съюза, предадоха АНСА и ТАСС, като се позоваха на негово изявление, цитирани от БТА.

098523„Изключително важно е да чуем гласа на хората за бъдещето на ЕС, защото един от основните проблеми за нарастващия евроскептицизъм е това откъсване на лидерите и институциите в Брюксел от обикновените граждани“. Това заяви вицепремиерът Деница Златева пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседанието на Съвета на ЕС по общи въпроси, предаде БТА.

justus lipsius 2Европейският съд днес потвърди, че държавите от ЕС не са длъжни да издават хуманитарни визи на хора, търсещи международна закрила.

image-113"България ще застане начело на дебата в Европейския съюз в ключов момент за бъдещето на Обединена Европа. Готови сме да бъдем активен и честен председател на Съвета на ЕС и да фокусираме усилията си върху тези политически приоритети, които ще донесат най-голяма добавена стойност за държавите членки". Това заяви служебният заместник министър-председател по подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС - 2018 г. Деница Златева в Братислава.

На работно посещение в Словакия вицепремиерът проведе консултации по въпросите за подготовката на Председателството на Съвета на ЕС с пълномощника на правителството на Словашката република за председателството на ЕС Иван Корчок. Словакия беше председателстваща страна на Съвета през втората половина на 2016 г.

euflagДосега България е изпълнила два процента от квотите на ЕС за приемането на кандидати за убежище. Това сочат данни, представени днес от Европейската комисия.

Нашата страна е приела 29 мигранти, пристигнали в Гърция при подадени 310 молби и при обещание да приеме 831 души до края на годината. От Италия досега не са приети мигранти, но има подадени 140 молби, а обещанието е да бъдат приети 471 души. От Турция са подадени 50 молби, но досега няма пристигнали у нас, коментира БТА.

citizensСлед като по време на проведената на 3 февруари 2017 г. среща на високо равнище в Малта бе подчертана необходимостта от преразглеждане на политиката на ЕС в областта на връщането, днес Комисията представи обновен план за действие на ЕС в областта на връщането и направи на държавите членки препоръки относно това как да се направят процедурите за връщане по-ефективни.

logo-rare-disease-dayНа 1 март новосъздадените европейски референтни мрежи, обединяващи 900 медицински екипа от цяла Европа, ще започнат работа. Тези мрежи са уникални и новаторски платформи за трансгранично сътрудничество между специалисти с цел диагностика и лечение на редки или слабо разпространени сложни заболявания.

Водещи евродепутати от политическите групи в Парламента реагираха на бялата книга за бъдещето на Европа, представена от председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер пред пленарната зала. Някои евродепутати приветстваха решението на Комисията да очертае пет възможни пътя за развитие на ЕС през идните години, а други критикуваха липсата на конкретен избор или конкретни примери.

В сряда от 16.00 ч. българско време евродепутатите ще реагират на бялата книга за бъдещето на Европа на Европейската комисия, след като тя бъде представена от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. След дебата, от около 17.30 ч. българско време, председателят на ЕП Антонио Таяни и г-н Юнкер ще проведат пресконференция.

1147a0178-103За нас като държава членка развитието на Европа на две, три или на колкото скорости се предлага, е абсолютно неприемливо, заяви Деница Златева - заместник министър-председател по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС, по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

По думите й това се заявява от българска страна във всички национални позиции, при всички посещения в Брюксел - и на президент, и на премиер, и на ресорни вицепремиери и министри, предаде БТА.

48fce36b5857d99a4b1c1fb711f0d22d1bb68fa8„Присъединяването на България към Шенген е от стратегическо значение страната ни и за Европейския съюз в контекста на общата европейска сигурност. За да изпълняваме ефективно ангажиментите си към европейските си партньори, приемането ни в Шенгенското пространство е изключително важно“. Това заяви служебният заместник министър-председател по подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС – 2018 г. Деница Златева на среща с представители на Сената на Националното събрание на Република Франция.

scientific-2040795 1280Изследователи, работещи върху научноизследователски и иновационни проекти, финансирани от ЕС, ще получават заплата, която ще се равнява най-малко на сумата, която биха получавали, ако работеха върху национален проект, като ще имат възможност да получават допълнителен бонус до 8 000 евро на година.

13289-112Служебният заместник министър-председател по подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС – 2018 г. Деница Златева проведе работна среща с представители на Федералното министерство за Европа, интеграцията и външните работи на Австрия. Темата на срещата беше напредъкът по политическите приоритети на Триото председателстващи държави – Естония, България и Австрия.

 dsc4811 650Търговските споразумения могат да спомогнат за увеличаване на продажбите и благоприятстват създаването на работни места в отрасъла на селскостопанските хранителни продукти в ЕС, показва ново проучване.

1772p2352643851 7835f63bb0Съветът на ЕС съобщи, че е одобрил промени в механизма за връщането на визовия режим за граждани на държави извън Общността.

Занапред връщането на визите за граждани на страни извън ЕС ще става по-бързо. Възобновяването на визовия режим ще може да става по сигнал на всяка държава от ЕС или по искане на Европейската комисия, предаде БТА.

1147a0178-103„Изключително важно е всичко, което се случва при подготовката на Председателството, да протича много публично и прозрачно. Предстои ни да обявим десетки обществени поръчки и гарантирам, че техническите задания ще бъдат така формулирани, че да няма предопределеност на един или друг кандидат. Обсъждаме всеки един малък детайл, за да не остава съмнение в честното задаване на обществените поръчки. Бюджетът на председателството е 75 млн. евро и те трябва да бъдат харчени в условия на прозрачност, отчетност и отговорност“. Това заяви служебният заместник министър-председател по подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС – 2018 г. Деница Златева в ефира БТВ.

38dd4bc888a630f8a9f32e146d55d22051926599„Всяко едно министерство има своята специфична и ключова роля за провеждането на Председателството на България на Съвета на Европейския съюз. Само с включването на всички институции в процеса на подготовката ни ще успеем да се докажем като активен, предвидим и достоен партньор на европейската сцена". Това заяви служебният заместник министър-председател по подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС – 2018 г. Деница Златева, която днес взе участие в семинар на тема „Ролята на министерствата при провеждане на Ротационно председателство на Съвета на ЕС“ в Министерския съвет.

city-1134141 1280Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че Европейският съюз би трябвало да направи по-лесно някои държави членки да задълбочават своята интеграция в определени области, без цялата общност да следва примера им, предаде БТА.

1147a0178-103България се отнася изключително отговорно към подготовката на първото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз. В рамките на служебното правителство то е един от основните ни приоритети. Работим усърдно, за да облечем предстоящото Председателство в смислени и разпознаваеми приоритети. В рамките на нашето трио държави председатели на Съвета – Естония, България и Австрия, ще търсим най-добрите общи решения по наболелите въпроси, пред които е изправен Европейският съюз. Това заяви служебният заместник министър-председател по подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС - 2018 г. Деница Златева на среща с ръководители на дипломатическите мисии от Европейския съюз.

marianne thyssenЕС глоби Австрия с почти 30 милиона евро заради подадени неверни статистически данни. Причина е „сериозна небрежност“ на регионалното правителство в австрийската област Залцбург, като е представяло манипулирани данни за финансови преводи свързани с оценката за прекомерния дефицит на страната, обясни еврокомисарят Мариан Тейсен, цитиран от БНР.

junker 2Сметката за излизането на Великобритания от ЕС ще бъде солена за страната, предупреди в реч пред белгийския федерален парламент председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

eu flag 0 1Европейската комисия публикува на 22 февруари своя годишен анализ на икономическата и социалната ситуация в държавите членки, в това число оценка на все още съществуващите дисбаланси.

elzbieta bienkowskaЕлжбета Биенковска, член на Европейската комисия, отговарящ за вътрешния пазар, промишлеността, предприемачеството и малките и средни предприятия, ще бъде на посещение в България в четвъртък, 23 февруари 2017 г.

bike stand EUROPEНа 23 февруари 2017 г. от 10.00 ч. в Дома на Европа в София ще се проведе дискусия с бизнеса под наслов „България 2018 – Председателството на Съвета на ЕС в трудни условия“, организирана от Европейския съвет за външна политика (ЕСВП) – София, Информационното бюро на ЕП в България и Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ). В събитието ще се включат европейските депутати Ева Майдел (ЕНП) и Георги Пирински (С&Д), вицепремиерът Деница Златева, която отговаря за подготовката на председателството в служебното правителство, външният министър Ради Найденов, Йозеф Янинг (директор на ЕСВП – Берлин), както и представители на бизнес общността. Дискусията има за цел да отбележи десетата годишнина от присъединяването на България към ЕС и да допринесе към дебата по приоритетите на ротационното председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., този път от гледна точка на бизнеса.

За да се справи с предизвикателствата пред себе си, да подобри способността си да действа, да възстанови доверието на гражданите и да направи икономиката на еврозоната по-устойчива, ЕС трябва да се възползва пълноценно от Договора от Лисабон. Но за да върви напред, ЕС трябва да се реформира. Това е основното послание на три резолюции, разглеждащи бъдещото развитие на ЕС, одобрени от ЕП в четвъртък.

6811-98„Амбицирани сме да бъдем максимално стегнати във финансовото планиране на Председателството на Съвета на ЕС и да се вместим в заложения бюджет от 150 млн. лева за трите години на подготовката му. Има дейности, които на този етап не са финансово осигурени. В рамките на бюджета ще се опитаме да организираме разходите, така че да не се налага актуализация на тази план сметка“. Това заяви заместник министър-председателят по подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС - 2018 г.

eu flag 0 1Комисията предложи изменения на Регламента относно комитологията с цел повишаване на прозрачността и отчетността в процедурите за изпълнение на законодателството на ЕС.

header-home-ceta 05Днес Европейският парламент гласува в полза на всеобхватното икономическо и търговско споразумение (ВИТС) между ЕС и Канада, с което приключи процесът на ратификация на това споразумение на равнище ЕС.

small pierre moskoviciСлед като европейското икономическо възстановяване демонстрира устойчивост на глобалните предизвикателства през миналата година, очаква се то да продължи през тази и следващата година и за първи път от почти десетилетие насам икономиките на всички държави от ЕС да отбележат растеж през прогнозния период.

epas v1Започват дейностите по Програмата за училища посланици на Европейския парламент за учебната 2016/2017 година. Първите участници са общо 20 училища от областите Пернишка, Софийска и София-град. Фокусът на програмата е да бъде изграден опознавателен модел сред младите за информираност относно европейските институции, структурата на ЕС и ролята на България в него.

bg-eu-flags01Правителството прие годишния доклад за дейността на Съвета по европейските въпроси (СЕВ) през 2016 г. Той съдържа информация за взетите от Съвета решения и за изпълнението на задълженията, произтичащи от членството на България в Европейския съюз, съобщава пресслужбата на Министерски съвет.

berlaymontЕвропейската комисия потвърди, че е била извършена проверка в България по фондовете за наука и образование, но уточни, че докладът от проверката още не е готов и финансирането не е било спирано.

dimitris-avramopoulos smallДнес Комисията прие своя девети доклад за напредъка относно схемите на ЕС за спешно преместване и презаселване, в който прави оценка на действията, предприети от 8 декември 2016 г. досега.

logo eusurveyЕвропейската комисия започва обществена консултация с млади хора, учители, младежки организации, работодатели и други заинтересовани лица относно приоритетите и укрепването на неотдавна създадения Европейски корпус за солидарност.

098523Европейският съюз трябва да бъде готов да се справи със засилване на миграционните потоци в следващите месеци с оглед на подобряването на метеорологичните условия и от там – на възможностите за нелегално преминаване на границите. Като държава-членка, която защитава външна граница на ЕС, България ще бъде бдителна и ще подкрепя общоевропейските решения на миграционния проблем, заяви в Брюксел вицепремиерът по подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС Деница Златева. Тя участва в редовното заседание на Съвет „Общи въпроси“, който подготвя дневния ред на срещата на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС на 8 и 9 март.

03Подготовката на председателството на България Съвета на ЕС е абсолютен приоритет за служебния кабинет. През следващите дни ще представим подробен анализ на напредъка и мерки по изоставащите аспекти. Ще насочим усилията си в тези направления, при които има закъснение. Това заяви служебният заместник министър-председател по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС Деница Златева в студиото на „Неделя 150“ на Българското национално радио.

borderЕвропейската комисия  ще отпусне допълнителни 6,1 млн. евро за управление на бежанската криза в България, съобщава „Блумбърг“.

2346447Модернизацията и опростяването на Общата селскостопанска политика (ОСП), която е една от най-старите политики на Европейския съюз, ще му позволят по-добре да отговори на днешните социални, политически, екологични и икономически предизвикателства, съобщава пресслужбата на ЕС.

Според ново законодателство, одобрено от Европейския парламент в четвъртък, гражданите на Грузия ще могат да влизат без виза в Шенгенското пространство за кратък престой.

Законодателството все още се нуждае от официалното одобрение на Съвета и ще влезе в сила веднага след като започне да се прилага механизмът за суспендиране. Той позволява на държавите членки на ЕС временно да отменят безвизовото пътуване в случай на приток на мигранти или заплаха за обществената сигурност.

Европейската комисия обявява публична консултация за междинната оценка на програма "Европа за гражданите" 2014-2020.

Най-учтиво Ви молим да се включите в проучването, като дадете своята оценка за програма "Европа за гражданите" в срок до 10 април 2017 год.

Линк към проучването: https://ec.europa.eu/home-affairs/content/public-consultation-mid-term-evaluation-europe-citizens-programme-2014-2020_en 
https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/EFCMIDTERMSurvey2017 

Целта на тази публична консултация е да събере данни за изпълнението на проекти и дейности, финансирани от програма "Европа за гражданите" в периода 2014-2016 год. и оцени тяхната релевантност, ефективност, съвместимост с поставените цели и добавена стойност.

Проучването не отнема повече от 10 минути и може да бъде попълнено на всеки един от официалните езици на ЕС. Участието ни в тази публична консултация ще даде възможност на всички заинтересувани страни да повлияят върху приоритетите на програма "Европа за гражданите" през следващия програмен период.

logo-horizontal-jpgМинистър-председателят на Малта Джоузеф Мускат представи в сряда, 18 януари 2017 г., приоритетите на страната си като председателка на Съвета на ЕС пред Европейския парламент в Страсбург. Те включват миграцията, сигурността, преговорите с Великобритания за напускане на ЕС и социалната политика.

bg presedencylogoВицепремиерът в оставка Меглена Кунева представи логото на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Негов автор е Тодор Ангелиев. Той е заложил на три елемента в своят вариант на лого - на кирилицата, българската шевица и българският флаг.

След избора на председател евродепутатите избраха 14 заместник-председатели. Това се случи чрез тайно гласуване в два тура в сряда. Кандидатите трябваше да спечелят абсолютно мнозинство от подадените валидни вотове, за да бъдат избрани. Евродепутатите избраха и петима квестори, сред които и Андрей Ковачев (ЕНП).

След избора на председател евродепутатите ще изберат 14 заместник-председатели. Това ще се случи чрез тайно гласуване в сряда. Кандидатите трябва да спечелят абсолютно мнозинство от подадените валидни вотове в първия или втория тур, за да бъдат избрани. В третия тур кандидатите с най-много гласове ще заемат оставащите места. Изборите за заместник-председатели започнаха в 10.00 ч. българско време.

antonio-taqni-e-noviqt-predsedatel-na-evropeijskiq-parlament-425169Антонио Таяни (ЕНП, Италия) спечели изборите за председател на Парламента с 351 гласа в последния вот срещу Джани Питела (С&Д, Италия), който получи 282.

Резултат от третия тур:

1.     Антонио Таяни (ЕНП, Италия) – 351.

2.     Джани Питела (С&Д, Италия) – 282.

Брой на подадените валидни бюлетини на четвърти тур: 633.

Въздържали се: 80.

Общ брой на подадените бюлетини: 713.

Нито един от кандидатите не постигна абсолютно мнозинство от подадените валидни бюлетини в първите три тура от избора за председател на Парламента във вторник.

ee euЕстония ще председателства Съвета на ЕС преди България - от юли до декември 2017 година. Тук ви представяме накратко организацията на подготовката.

european parliamenНа първата си за годината сесия в Страсбург Европейският парламент /ЕП/ ще избере новото си ръководство, съобщава БНР.

Предаването "Минутите на Европа Директно" ще стартира по същото време - всеки вторник в 10:00 ч., но на друго място: ТВ Загора. Очаквайте ни на 07/02/2017 в ефира на "Сутрин с нас"!

Очакваме Вашите въпроси и коментари, свързани с ЕС на фейсбук страницата ни и на е-поща:

2020Европейската комисия предложи политически и законови решения, които ще дадат тласък на основаната на данни икономика в ЕС в рамките на стратегията за цифров единен пазар, представена през май 2015 г., съобщи пресслужбата на ЕК.

logo presidencyКонкурсът се организира от Националния център по подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС и бе обявен в Деня на народните будители – 1 ноември 2016 г. Приемането на документите приключи на 30 декември 2016 г. като до последния момент в националния център пристигаха пликове с проекти на творци, живеещи у нас и в чужбина. Победителят ще бъде обявен до края на януари тази година. Това се казва от пресцентъра на Националния център по подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС - 2018 година. 

logo-horizontal-jpgМалта поема от Словакия ротационното председателство на Съвета на ЕС, като през следващите шест месеца тя ще определя дневния ред и ще търси компромиси между европейските правителства. Малката островна държава се изправя пред редица предизвикателства, сред които са миграционната криза в Средиземноморския регион, външнополитическите напрежения и очакваният старт на преговорите за Брекзит. Прочетете какво мислят малтийските депутати в Европейския парламент за започващото председателство на Съвета.

bg eu4Министерският съвет одобри анализ на вариантите и подхода за осигуряване на система за акредитация и регистрация на делегациите, които ще участват в събития по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.

Според новите правила, приети от Парламента в четвъртък, изискванията за визи за граждани от трети страни ще бъдат въвеждани повторно с по-бърза и лесна процедура при засилена нерегламентирана миграция или заплахи за сигурността.

Всички европейски граждани трябва да имат право да пътуват до САЩ и Канада без виза, така както американските и канадски граждани посещават ЕС. В дебат в сряда, около 19 ч. българско време, евродепутатите ще призоват Европейската комисия да предприеме действия за постигане на пълна визова реципрочност с тези две страни.

Договорите за обществени поръчки за предоставяне на железопътни услуги на пътници в ЕС трябва да се възлагат чрез наддаване според нови правила, одобрени от ЕП в сряда. Тези правила целят също стимулирането на инвестиции и развитието на нови търговски услуги.

Потребителските такси, които пристанищата в ЕС получават от корабни линии, както и държавните субсидии за тях, трябва да станат по-ясни благодарение на нови правила, одобрени от евродепутатите в сряда.

В резолюция, гласувана в сряда, се казва, че дипломацията, развитието и отбраната трябва да бъдат стълбовете на външната политика на ЕС. Евродепутатите се застъпват за по-реалистична стратегия спрямо Русия и ограничителна политика спрямо страни, които подкопават демокрацията. Те призовават държавите членки към повече единство, доверие и единен глас, за да може ЕС да се превърне в глобален играч.

saharov 2016Наградата „Сахаров“ на ЕП за свобода на мисълта бе връчена на 13 декември на Надя Мурад и Ламия Ажи Башар - две млади жени от язидското малцинство в Ирак, избягали от робство и разказали на света за зверствата спрямо язидите, извършвани от ИДИЛ. „Повече от 3 500 жени и деца са държани в плен като робини от ИДИЛ. Всеки ден те умират по хиляда пъти“, заяви Ламия Ажи Башар при получаването на наградата в Страсбург.

Средствата са от Програмата за развитие на селските райони и ще бъдат използвани за възстановяване на разрушената инфраструктура.

eu flag 0Предвидените мерки са в четири основни области: регистрация на самоличността, издаване на документи, изготвяне на документи и контрол на документите.

Европейският корпус за солидарност е отворен за проекти на широк спектър от организации. Това включва правителствени организации, общини, неправителствени организации и предприятия. Те могат да са с различна големина – от големи мултинационални компании до малки НПО, работещи в местна общност. Тези организации, които работят по проекти за солидарност, ще могат да кандидатстват през цялата година към Комисията.

Очакването и желанието е проектите да започнат да се осъществяват още от пролетта на 2017 г., което означава, че организациите ще търсят доброволци, които да помогнат за изпълнението на проектите. Всички млади хора между 17 и 30 години биха могли да бъдат тези доброволци. За целта, обаче, е необходимо да се регистрират през портала.

Поради едностранно прекратяване на договорните отношения от страна на ТВ Стара Загора предаването "Минутите на Европа Директно" няма да бъде излъчвано до края на годината. Екипът на ЕИЦ Европа Директно Стара Загора ще публикува допълнително информация къде и кога ще бъдат излъчвани "Минутите" от 2017 г.

eu solidarity corpsОт днес младите хора на възраст между 18 и 30 години разполагат с нови възможности да дадат важен принос за обществото в ЕС и да придобият ценен опит и умения в началото на кариерата си.

sakharov-prize-logo-projected-onto-hemicycle-wall-strИнформационното бюро на Европейския в България организира дискусия, посветена на предизвикателствата пред правата на човека в Русия, по случай тазгодишното връчване на наградата „Сахаров“, което ще се състои на 14 декември в Страсбург. Дискусията ще се проведе на 9 декември в Дома на Европа в София, като специален гост ще бъде Кирил Коротеев от руската правозащитна организация „Мемориал“, носител на наградата за 2009 г. За участие е необходима предварителна регистрация на .

roumiana-zlateva-at-lux-prize-2016-audience-mentionПо време на Филмовите дни ЛУКС организаторите на наградата канят всеки зрител на някой от филмите финалисти да се включи в гласуването за Наградата на публиката (Audience Mention). Това е изборът на обикновените хора. Това е и вашата възможност да отличите филма от селекцията на наградата ЛУКС, който най-много ви е харесал. Фаворитът на зрителите се обявява на следващата година, по време на Международния филмов фестивал в Карлови Вари, а всеки един от вас може да бъде избран лично да връчи на тази специална Награда на публиката през юли 2017. Дотук с условностите, защото всичко описано по-горе всъщност се случи на Румяна Златева през настоящата година. Публикуваме историята ѝ тук, за да ви вдъхновим да гледате филмите и да гласувате и вие.

eu budget 2017В бюджета за следващата година, евродепутатите гарантираха по-голяма подкрепа за безработните младежи и допълнителни средства за ключови инициативи за подпомагане МСП, транспортни и инфраструктурни проекти, изследвания и Еразъм+ за студентска мобилност. Размерът на бюджетните кредити за поети задължения възлиза на 157,86 млрд. евро, както и 134,49 млрд. евро в бюджетни кредити за плащания.

digital-single-marketЧрез въвеждането на общоевропейски портал за онлайн плащания на ДДС („Обслужване на едно гише“) разходите на предприятията в ЕС за спазване на разпоредбите ще се понижат значително и ще доведат до икономии в размер на 2,3 млрд. евро годишно.

f mogheriniЕвропейският план за действие в областта на отбраната, приет днес от Европейската комисия (ЕК), има за цел да подпомогне по-ефективното изразходване на средствата от държавите от ЕС за съвместни отбранителни способности, за засилване на сигурността на европейските граждани и за насърчаване на конкурентоспособна и новаторска индустриална база.

energyunionЕвропейската комисия представи пакет от мерки, насочени към запазване на конкурентоспособността на Европейския съюз в условията на прехода към чиста енергия, който променя облика на глобалните енергийни пазари.

investment planКомисията прие заключенията от три оценки в съответствие със своето предложение за укрепване и разширяване на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който е в основата на Плана за инвестиции за Европа, съобщи пресслужбата на Европейската комисия. 

unnamedОрганизатор на конкурса е Национален център по подготовката и провеждане на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година (Национален център) със съдействието на Министерството на външните работи.

 

В конкурса могат да вземат участие български и чуждестранни художници и дизайнери, студенти от специалности, свързани с графичния дизайн и визуалната комуникация, както и други лица с опит в тази сфера.

 

Цел на конкурса: Да се създаде графичен символ на българското председателство, символизиращ ролята на на България в ЕС като равностоен и надежден партньор, който обогатява Съюза с таланта и способностите на своите граждани, уникалното си историческо и културно наследство и богати природни дадености.

 

Краен срок: 30 декември 2016 г.

За повече информация

 

Pokana 2016
Дарителска вечер Коледна трапеза на обединена Европа 2016 г. ще се проведе на 9.12.2015 г. (петък) от 18,30 часа в ресторант Сити Стара ЗагораПартньорската инициатива се реализира с подкрепата на Община Стара Загора и равнопоставеното участие на: Европа Директно, Агенция за регионално икономическо развитие, Обществен дарителски фонд, Търговско-промишлена палата, Клуб на работодателя, Ротари клуб, Ротаракт клуб, Интеракт клуб, Иннер Уийл клуб, Лайънс клуб – Aвгуста, Лайънс клуб – Тракия, Зонта клуб, Клуб на винотоДионис, Младежки общински съвет, Екоцентър, Граждански клуб ЛИПА  и Младежка банка.

 Програмата включва:

 • Дарителски кръг ЗА СТАРА ЗАГОРА

Информация за включените проекти вижте по-долу.

 • Коледна трапеза на Обединена Европа

Традиционни коледни хлябове от различни християнски традиции на страни-членки на Европейския съюз, приготвени от учениците на ПГОХ Райна Княгиня – Стара Загора.

 • Благотворителен търг на кулинарни изкушения
 • Томбола
 • Музикално-артистична програма

 

eu flag 0Европейската комисия предложи нови правила, с които да подсигури ефективни решения при възникване на проблеми със системните пазарни инфраструктури във финансовата система, известни като централни контрагенти (ЦК).

2016-lux-film-prize-luxfilmdays post bgТрите филма финалисти за наградата за кино „ЛУКС“ на Европейския парламент – „Животът ми като Тиквичка“, „Тони Ердман“ (който спечели наградата ЛУКС 2016) и „Като отворя очи“ – ще бъдат показани на 1, 2 и 3 декември в Домa на киното в София в партньорство между Информационното бюро на ЕП и Международния филмов фестивал София Филм Фест. В рамките на тазгодишните Филмови дни ЛУКС, лентата „Като отворя очи“ ще има прожекции още на 5 декември в Плевен (Кино Арена Панорама Мол) и на 13 декември в Благоевград (Синемакс), а „Тони Ердман“ – на 6 декември в Шумен (Латона Синема) и на 10 декември в Стара Загора (Кино Арена Парк Мол). Третият финалист „Животът ми като Тиквичка“, ще бъде показан на 9 декември в Пловдив (Лъки Дом на киното) и на 11 декември във Варна (ФКЦ).

flags-eu-turkeyЕвропейският парламент (ЕП) прие резолюция за замразяване на преговорите за присъединяване на Турция към Европейския съюз, съобщи БНР.

Документът беше одобрен с 479 гласа "за", 37 бяха "против", а 107 "въздържал се".

martin schulzПредседателят на Европейския парламент Мартин Шулц обяви официално, че напуска поста и няма да се кандидатира за нов мандат, съобщи БТА. Той уточни в изявление пред медиите, че догодина ще се кандидатира за германския Бундестаг.

В сряда евродепутатите подкрепиха планове, които да бъдат въведени до 2030 г., за по-амбициозни национални тавани на емисиите на основни замърсители като азотен оксид, прахови частици и серен диоксид. Вече е постигнато неофициално споразумение за новите прагове с холандското председателство на Съвета. Замърсяването на въздуха предизвиква преждевременната смърт на около 400 000 души в ЕС годишно.

В сряда на церемония в Страсбург председателят на Европейския парламент Мартин Шулц обяви победителя в тазгодишното издание на филмовата награда „ЛУКС“. Това е филмът „Тони Ердман“, който е копродукция между Германия, Австрия и Румъния. Той проследява сложната връзка между баща и дъщеря в съвременната корпоративна култура.

propagandaЕвродепутатите алармират за пропаганда срещу ЕС от Русия и ислямистки терористи, съобщава информационната служба на ЕП.

В резолюция, гласувана в сряда, евродепутатите предупреждават, че ЕС се намира под все по-голям натиск от пропаганда от страна на Русия и ислямистки терористи. Нейните цели са изопачаване на истината, провокиране на страх, съмнение и разделение в ЕС.

Темите на дневен ред
Победителят в 10-ото издание на филмовата награда „ЛУКС“ ще бъде обявен от председателя на Европейския парламент Мартин Шулц на церемония в Страсбург в сряда, 23-ти ноември.

eurobarometer logoСпоред последното проучване „Парламетър“ на Евробарометър, поръчано от ЕП и публикувано в петък, 71% от европейците вярват, че това, което ги обединява, е по-важно от онова, което ги разделя, като в същото време 53% считат, че членството на държавата им в ЕС е нещо положително.

Днес Европейската комисия реши да сезира Съда на ЕС относно това, че България не е изпълнила изискването за създаване на единно звено за контакт, гарантиращо задължителния обмен на информация съгласно законодателството на ЕС относно сигурността на документите. Създаването на такова звено за контакт е задължително. То служи за обмен на информация, позволяваща достъп до изображенията на пръстовите отпечатъци, които се съхраняват в електронните паспорти и разрешения за пребиваване на граждани на трети държави.

На 17 и 18 ноември Европейската комисия е домакин на втория годишен колоквиум по основни права. Участниците ще обсъждат темата за медийния плурализъм и демокрацията. Първият заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс, комисар Гюнтер Йотингер и комисар Вера Юрова ще водят дискусиите с високопоставени представители на медиите, страните членки, европейските институции и международни организации, научните среди и гражданското общество за това как да бъдат опазени и насърчавани свободата и плурализмът на медиите в ЕС. 

transperancyСъдебната система е най-корумпираният сектор в България, според Световния корупционен барометър Трансперанси Интернешънъл за 2016 г., съобщава БНР. Следвт я парламентът и данъчните служби. Изследването е проведено сред 60 000 граждани от 42 страни в Европа и Централна Азия. В няколко поредни изследвания съдебната власт у нас остава системният сектор с най-активно изявление на корупцията. Корупционният риск в системата се вижда от всеки трети анкетиран. 

agriИкономическото проучване дава ценна информация за възможните последици от бъдещите търговски споразумения и потвърждава, че подходът на ЕС за системна защитата на чувствителните сектори е правилен.

europe worldЕвропейската комисия одобри осем нови проекта на обща стойност над 32 милиона евро в рамките на Инструмента за партньорство (ИП), за да се стимулира сътрудничеството с държавите партньори в приоритетни области.

tej2016Европейската комисия в България благодари за интереса към конкурса и окуражава всички желаещи да участват и в бъдещи конкурси и инициативи! Вижте новите членове на Младежки eкип Европа за 2017.

2015-bg-tm-0045-wСпоразумение за безвъзмездна помощ за България за модернизация на отсечката Костенец – Септември на железопътната линия София – Пловдив се подписва днес в Брюксел в Изпълнителната агенция "Иновации и мрежи" на ЕК. Финансирането по споразумението е за над 151 милиона евро.

westernbalkansЕвропейската комисия прие на 9 ноември годишния пакет относно разширяването. Тя прави оценка на постигнатото от държавите на Западните Балкани и Турция във връзка с изпълнението на ключови политически и икономически реформи и посочва какво е необходимо да се направи за преодоляването на оставащите предизвикателства. Наред с другото, Комисията препоръчва държавите членки да обсъдят възможността за започване на преговори за присъединяване с Албания. Това обаче зависи изцяло от отбелязването на надежден и осезаем напредък по изпълнението на съдебната реформа, по-специално повторното оценяване на съдиите и прокурорите („проверка“).

eu-flag bgПравителството прие нов план за подготовка на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. Това се налага заради изместването на периода на провеждане на Председателството и въведените промени в националния координационен механизъм.

educationБългария е една от шестте страни, които през 2014 увеличиха инвестициите в образованието с повече от 5 % в сравнение с 2013 г., по-конкретно с 12%. От друга страна, обаче, общите разходи на сектор „Държавно управление“ за образование продължават да са сред най-ниските. Това са част от изводите на изготвяния от Комисията Обзор на образованието и обучението.

Европейският Парламент - Информационното бюро в София, Европейската комисия - Представителството в България, и Европейски информационен център Европа Директно – Стара Загора за пета поредна година организират Дни на Европейския Парламент в Стара Загора и пето издание на European Master Class. Събитието ще се проведе на 04/11/2016 - 05/11/2016 г.
В предходните издания на „Дните" участваха повече от 250 ученици и студенти от Стара Загора, Казанлък, Раднево, Гълъбово, Мъглиж и Ямбол. Форматът на инициативата бе посрещнат изключително радушно от младежите, които изявиха желание да участват в подобни събития и в бъдеще. В резултат на това, Европа Директно – Стара Загора продължава да популяризира работата на Европейските институции сред младежите.

cdn-eu flagsЛидерите на Европейския съюз и Канада ще подпишат днес споразумението за свободна търговия, което е обвързано с отпадането на визите за български граждани в северноамериканската страна. 

borissov junkerЕвропейската комисия (ЕК) възнамерява да разшири обхвата на механизма за сътрудничество и проверка по отношение на България от януари. Това се казва в писмо на председателя Жан-Клод Юнкер до българския министър-председател Бойко Борисов, съобщава Никола Миладинов - кореспондент на БНР в Брюксел.

emil radevПо време на пленарното заседание на Европейския парламент в Страсбург бе проведен дебат с върховния представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини относно ситуацията в Афганистан и по-специално споразумението между ЕС и Афганистан за връщане на афганистански граждани. Участие в дебата взе и българският евродепутат от ЕНП-ГЕРБ Емил Радев, който следи отблизо темата с миграцията в качеството му на член на Комисията по правосъдие и вътрешен ред.

space programКосмическите програми на ЕС вече предоставят услуги, които са от полза за милиони хора. Европейската космическа индустрия е силна и конкурентоспособна и създава работни места и бизнес възможности за предприемачите. Днешното предложение за нова космическа политика е насочено към развиване на нови услуги и укрепване на челната позиция на Европа в тази област.

В резолюция, гласувана в четвъртък, евродепутатите призовават властите в Турция да освободят журналистите, които са задържани без убедителни доказателства за извършването от тях на престъпна дейност. След неуспешния опит за военен преврат от 15 юли правителството е задържало поне 99 журналисти и писатели и е отменило журналистическата акредитация на поне 330 души. 

Уебсайтовете и приложенията на обществената администрация, болници, съдилища и други организации от обществения сектор, трябва да бъдат достъпни за всеки, съгласно новите общоевропейски правила, одобрени от ЕП в сряда. Директивата за уеб достъпа, която е вече договорена от ЕП и Съвета, цели да улесни достъпа до данни и услуги в интернет за възрастни и хора с увреждания.

Европейският съюз следва да постави задължителни ограничения за промишлено произведените транс-мастни киселини, които могат да увеличат риска от сърдечно-съдови заболявания, безплодие, Алцхаймер, диабет и затлъстяване на потребителите, се казва в резолюциятa, гласуванa в сряда. ТМК са свързани най-вече с потреблението на промишлено произведени, частично хидрогенирани масла. 

С гласуване в пленарна зала в сряда ЕП поиска повече средства, които да помогнат на младежите при намиране на работа, стимулиране икономическия растеж и трети страни, с цел овладяване на мигрантската криза. Евродепутатите върнаха всички съкращения в проектобюджета, направени от Съвета.

Евродепутатите ще оценят резултатите от заседанието на Европейския съвет от 20-21 октомври по време на тричасов дебат в сряда сутрин с председателите на ЕК и Европейския съвет, Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск. Повдигнатите въпроси включват бъдещето на СЕТА, преговорите за споразумения за свободна търговия с други страни, отношенията между ЕС и Русия и подобряване защитата на ЕС против дъмпинг. Ще се обсъдят също така и последните миграционни тенденции и защитата на външните граници на ЕС.

Информационните бюра на Европейския парламент в България и Румъния организираха на 20 и 21 октомври трансграничен дискусионен форум „България и Румъния – европейско териториално сътрудничество отвъд граници“ в община Калафат и град Видин. Основни участници във форума бяха председателят на Комисията по регионално развитие в ЕП Искра Михайлова (АЛДЕ, България) и членът на Комисията по транспорт и туризъм Мариан-Жан Маринеску (ЕНП, Румъния). В рамките на събитието във Видин пред препълнена зала се проведе и прожекция на носителя на наградата за кино ЛУКС за 2015 г. „Мустанг“.

f mogheriniЕвропейската комисия представи днес първия си доклад за изпълнението на споразуменията за партньорство с трети страни за по-ефективно управление на миграцията. Четири месеца след като ЕК предложи споразуменията по Европейския дневен ред за миграцията и те бяха одобрени от Европейския съвет през юни с призив за бързото им прилагане, новият подход на Европейския съюз за партньорство със страните на произход и транзит на мигранти започва да дава резултати.

eu flag 0България е сред държавите без допуснати грешки в управлението на проекти от политиката по сближаване на ЕС. Това става ясно от годишния доклад на Европейската сметна палата (ЕСП) за изпълнението на европейския бюджет за 2015 г., който бе представен днес в Министерския съвет от Илиана Иванова, български представител в институцията и председател на втора одитна камара.

Трансграничен дискусионен форум „България и Румъния – европейско териториално сътрудничество отвъд граници“ организират Информационните бюра на Европейския парламент в България и Румъния на 20-и октомври в град Калафат (Румъния) и на 21-и октомври в град Видин (България). Пълната програма на събитието е на www.europarl.bg,  където форумът ще бъде излъчван на живо. За участие е необходима предварителна регистрация на .

bulgaria sofia alexander nevski cathedral panorama istock 000025118398largeДнес е последният ден от Седмицата на регионите и градовете в Брюксел. Няколко са големите теми, които се коментират там - излезлият доклад за предишния програмен период на кохезионните фондове (2007-2013), новостите и променения фокус в настоящия момент, по-близката връзка със средствата по плана Юнкер, както и политиката за сближаване (на регионите на всички нива - между отделните страни-членки в ЕС и вътре в самите държави, където "неравенствата" стават по-големи).

Кандидатите за наградата „Сахаров“ на ЕП за свобода на мисълта за 2016 г. бяха представени на съвместно заседание на комисиите по външни работи и развитие и на подкомисията по права на човека на 6 октомври. Това са журналистът Чан Дюндар и други активисти за права на човека в Турция, лидерът на кримските татари Мустафа Джемилев, езидките Надя Мурад и Ламия Башар, разказали за сексуалното си робство в ИДИЛ, и уйгурският дисидент Илхам Тохти. Носителят на наградата ще бъде избран на 27 октомври.

SALTO Youth Participation RC in cooperation with the National Agency of E+ Programme (Youth) from Italy, Hungary, Croatia,Slovakia, Iceland and Poland is pleased to inform you that the enrollement for the third edition of the MOOC on Erasmus+ started! The cherry on the cake: this year, we add a totally new module on KA3 and the Structured Dialogue!  

20140416 ep-006835 gen 108Практически семинари по писмен превод за студенти и преподаватели организира Информационното бюро на Европейския парламент (ЕП) в България със съдействието и участието на преводачи от Българския езиков отдел за писмени преводи в ГД „Писмени преводи“ на Европейския парламент. Семинарите ще се проведат на 17 октомври в Дома на Европа в София, на 18 октомври в зала „Европа“ във Великотърновския университет и на 19 октомври в аудитория № 6 в Пловдивския университет и ще продължат от 09.00 до 13.00 ч.

eva paunova 20160706„Във все по-дигитализирания свят, в който живеем, обменът на данни е от нарастващо значение за учените, бизнеса и публичните служби. Със създаването на нов европейски облак за отворена наука 1,7 млн. изследователи и 70 млн. специалисти в областта на науката и технологиите ще получат виртуална среда, в която да съхраняват, обменят и използват повторно своите данни от различни дисциплини и държави.

wp1 synthesis factsheetЕвропейската комисия оповести заключенията от независима оценка на инвестициите на ЕС за периода 2007 — 2013 г., като за всяка държава членка има отделен доклад.

Комисията даде началото на обществена консултация, отнасяща се до област "Конкуренция"

Можете да участвате в консултацията чрез сайта „Вашият глас в Европа“: http://ec.europa.eu/yourvoice/consultations/index_bg.htm

kapitan andreevoДнес, по-малко от година след като Комисията направи предложение за създаването на Европейска агенция за гранична и брегова охрана, Агенцията официално започва работа, съобщи пресслужбата Рапид.

euКодексът за поведение на европейските комисари трябва да бъде сериозно затегнат, за да се избегнат конфликти на интереси и да се възстанови доверието на европейските граждани в политическите институции. Това беше ключовото послание, около което се обединиха повечето евродепутати по време на дебата във вторник вечер с комисар Пиер Московичи относно бизнес връзките на бивши и настоящи комисари.

paris climate agreementПарижкото споразумение за борба с климатичните промени, първото в историята универсално, законно обвързващо глобално климатично споразумение, ще влезе в сила следващия месец. Това ще стане, след като необходимите условия бяха изпълнени по-рано от очакваното благодарение на ратифицирането от Европейския парламент за Европейския съюз в исторически вот във вторник.

borissov junkerТази седмица се очаква да бъдат подписани грантовите споразумения по отпуснатите 108 милиона евро от ЕС за овладяване на миграционния натиск по границите на България. Това съобщава председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в писмо до министър-председателя Бойко Борисов. В него той предоставя актуализирана информация за действията на Комисията относно финансовата подкрепа, която България получи на срещата на Европейския съвет на 16 септември в Братислава. Това съобщи пресслужбата на Министерски съвет.

eu-sustainableЕвропейската комисия взе решение за закриване на наказателна процедура №2015/0250 относно нетраспониране в срок на Директива 2012/18/ЕС на Европейския парламент и на Съвета относно контрола на опасностите от големи аварии. Това стана с решение от 29 септември 2016 г., съобщават от Министерство на околната среда.

839 euf bg 2014 2020-3-620x300Правителството определи главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ в Министерството на икономиката за управляващ орган на Оперативна програма „Инициатива за малки и средни предприятия“ (ОПИМСП) 2014-2020. За сертифициращ орган по програмата е определена дирекция „Национален фонд“ в Министерство на финансите.

brussels conference on afghanistanЕвропейският съюз съобщи вчера, че е постигнал споразумение с Афганистан за управление на мигрантските потоци, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Положението във и около мигрантските лагери около град Кале ще бъде обсъдено в пленарна зала във вторник около 18.30 ч. българско време. По време на посещението си в района на 26 септември френският президент Франсоа Оланд каза, че лагерите ще бъдат изцяло премахнати преди края на годината и призова правителството на Великобритания да помогне на Франция за целта.

Можете да гледате дебата в пленарна зала чрез ЕП Live и EbS+.

brexitНа 4 октомври 2016 г. (вторник), от 10:00 часа ще се проведе кръгла маса на тема: СЛЕД БРЕКЗИТ: БЪЛГАРИЯ В ЕВРОПА НА НЯКОЛКО СКОРОСТИ. Кръглата маса се организира от Гражданския съвет на Реформаторския блок и Института за европейски политики (ИЕП).

Събитието ще се състои в зала Сердика на хотел София Балкан(регистрацията започва в 9:30 ч.).

2016luxfilmprize simultaneous einvit bgПрожекция с вход свободен на носителя на награда ЛУКС на Европейския парламент за 2015 г. – филма „Мустанг“ – ще се проведе на 10 октомври от 20.45 ч. в Културен център G8 в София. Събитието се организира по случай десетата годишнина от създаването на награда ЛУКС. Зрителите ще могат да вземат безплатен пропуск за прожекцията на касата на Културен център G8.

Европейският инвестиционен фонд   (ЕИФ)  и  СИБАНК  E АД  (СИБАНК)  подписаха гаранционно споразумение за улесняване на достъпа до финансиране на иновативни малки и средни (МСП) и междинни предприятия (с до 499  души персонал )  в България и Словакия. Тази обща за двете държави операция в рамките на  InnovFin , със СИБАНК като координираща институция, включва споразумение с Č eskoslovensk á  obchodn á  banka a . s . ( CSOB ) – също част от  KBC  Груп, и се ползва от подкрепата на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който е в основата на   Инвестиционния план за Европа . Новото споразумение ще даде възможност СИБАНК да предоставя кредити при изгодни условия на иновативни МСП и междинни предприятия за период от две години. Гаранцията от Европейския инвестиционен фонд е по линия на инициативата „InnovFin на Европейския съюз (ЕС) - финансиране за иноватори“ с финансова помощ по „Хоризонт 2020“, рамковата програма на ЕС за научни изследвания и иновации. Помощта на ЕС за иновативни български и словашки фирми по линията на тази  операция се очаква да генерира кредитен портфейл от 65 милиона евро.

Настоящата транзакция със СИБАНК е отражение на ангажимента на Европейския съюз да започне бързо конкретни инициативи по линия на ЕФСИ, като ускори сделките по кредитиране и гарантиране, с които да се даде възможност за увеличаване на заетостта и растежа в ЕС.

photo-4На 30 септември 2016 г. в Народното събрание на Република България бе връчена Наградата за европейски гражданин, с която Европейският парламент ежегодно отличава граждани и организации за приноса им към насърчаването на по-добро разбиране и по-тясна интеграция в ЕС. На официална церемония двамата български лауреати за 2016 г., Иван Николов и Мариана Пенчева, получиха почетните отличия от номиниралите ги за Наградата евродепутати д-р Андрей Ковачев (ЕНП) и Георги Пирински (С&Д) в присъствието на заместник-председателя на Народното събрание Димитър Главчев и ръководителя на Информационното бюро на Европейския парламент Теодор Стойчев.

edl 30sept2016Европейската комисия в България се включва в отбелязването на Европейския ден на езиците с две събития през следващите дни: ,,Панаир на езиците“ и Многоезична изложба на ,,Малкият принц“ от Антоан дьо Сент-Екзюпери.

ek logoОт Европейската комисия съобщиха за БНР, че вече са обсъждали с българските власти въпроса за неустойката за АЕЦ "Белене", която България трябва да плати за произведеното оборудване.

noshtnauchenite logo okНа 30 септември България се включва в Европейската нощ на учените с мащабна програма в 14 града и населени места в цялата страна, съобщава БНР.

Събитието се провежда в едновременно в 300 града от Европа и света на 30 септември. Освен столицата, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Стара Загора, Благоевград, Сливен, Габрово, Котел, Жеравна, Медвен и Рожен ще се включат в единствената нощ, посветена на науката.

invest planЕвропейският инвестиционен фонд  (ЕИФ) и СИБАНК EАД (СИБАНК) подписаха гаранционно споразумение за улесняване на достъпа до финансиране на иновативни малки и средни (МСП) и междинни предприятия (с до 499 души персонал) в България и Словакия.

Тази обща за двете държави операция в рамките на InnovFin, със СИБАНК като координираща институция, включва споразумение с Československá obchodná banka a.s. (CSOB) – също част от KBC Груп, и се ползва от подкрепата на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който е в основата на  Инвестиционния план за Европа.

meglenakuneva ognian zlatev"Добре подготвеният екип е ключ към успеха на председателството. Вярвам във вас, както вярвах в екипа си при присъединяването на България към ЕС“. С тези думи вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси и министър на образованието и науката Меглена Кунева се обърна към експертите при откриването на Националната програма за обучение на екипа на Българското председателство на Съвета на ЕС. Събитието се състоя в Дома на Европа, на 28 септември 2016, непосредствено преди началото на първия курс.

park-ing- day 2016 hoeНа 30 септември (петък) в рамките на международната инициатива PARK(ing) Day пред Дома на Европа ще можете да се запознаете с и да изпробвате нова, по-екологична форма на придвижване, тепърва придобиваща популярност у нас – електрическите автомобили. Събитието на ул. „Георги С. Раковски“ № 124 се организира от Информационното бюро на Европейския парламент, Представителството на Европейската комисия и Информационния център на ЕС и ще продължи от 9 до 17 ч.

ek logoС ежемесечния пакет от решения във връзка с нарушения от страна на държавите членки Европейската комисия предприема правни действия срещу държавите, които не изпълняват своите задължения, произтичащи от правото на ЕС. Тези решения обхващат различни сектори и области на политиката на ЕС и имат за цел да осигурят правилното прилагане на правото на ЕС в интерес на гражданите и предприятията. Днес от пресслужбата на Комисията обявиха процедурите за нарушение от месец септември.

eu financeВ съответствие с инициативата „Бюджет на ЕС, ориентиран към резултатите“ и усилията за по-добро регулиране днес Комисията прави преглед на работата на групата на високо равнище за опростяване в полза на бенефициерите на европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИ фондовете), съобщава пресслужбата Рапид.

20150225 ep-016235 pgc 418Двамата български лауреати на Гражданската награда на Европейския парламент за 2016 г. Мариана Пенчева и Иван Николов ще бъдат наградени на официална церемония, организирана от Информационното бюро на ЕП в България в партньорство с Народното събрание. Сред гостите на събитието ще бъдат дипломати, представители на държавни институции, НПО и журналисти. Събитието ще се състои на 30 септември (петък) от 11.00 часа в северното фоайе на Народното събрание, а входът е само с покани.

european court auditБългария трябва да отдели повече пари от бюджета си, за да покрие окончателно спиране начетирите блока на АЕЦ "Козлодуй", пише в доклад на Европейската сметна палата. Той обхваща разходите за закриване на съветските реактори у нас, в Литва и Словакия. Toва съобщи Никола Миладинов - кореспондент на БНР в Брюксел.

bg eu4Генералният секретариат на Съвета на ЕС ще проведе безплатни практически обучения за екипа на Българското председателство. В тях ще участват председателите и заместник-председателите на работни групи, които са около 300 човека, съобщи пресцентъра на МС.

За това се договориха заместник министър-председателят по координация на европейските политики и институционалните въпроси и министър на образованието и науката Меглена Кунева и генералният секретар на Генералния секретариат на Съвета на ЕС Джепе Транхолм-Микелсън.

eu flag 0Европейската комисия одобри искането на България за спешна помощ и отпусна 108 милиона евро за управление на границите и справяне с бежанския поток.

travel passПредложение на ЕК за стандартизиран европейски пътен документ, който да ускори връщането на граждани на трети страни, пребиваващи незаконно на територията на държавите членки на ЕС, без наличието на валидни паспорти или лични карти, беше прието от Парламента в четвъртък, съобщи пресслужбата на ЕП.

imf 15092016Международният валутен фонд (МВФ) ревизира прогнозата си за растеж на българската икономика до 3 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, след като очакванията до този момент бяха за свиване до 2,3%. Това заяви ръководителят на редовната мисия на Фонда в България Реза Бaкир на среща с министър-председателя Бойко Борисов.

julianking voteЕвропейският парламент одобри сър Джулиан Кинг за комисар по сигурността.

В качеството си на комисар за съюза за сигурност, Джулиан Кинг ще подпомага изпълнението на Европейската програма за сигурност и допринася за постигането на ефективен и оперативен съюз за сигурност.

junkerНа 14 септември 2016 г. председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер произнесе годишната си реч за състоянието на Съюза пред Европейския парламент. Вижте текста на речта.

junkerПредседателят на ЕК очерта пред европейските депутати в Страсбург един  по собствените му думи "положителен дневен ред за Европа" от конкретни действия и политики в полза на европейските граждани.

lubomir ivanovПрограмата на триото председателства на Съвета на ЕС в периода юли 2017 – декември 2018 ще отразява реални и изпълними приоритети на държавите- партньори Естония, България и Австрия. Съгласие за това бе постигнато на срещата на Триото и Генералния секретариат на Съвета на ЕС, в която за първи път участва Австрия, след като Великобритания се оттегли от ротационните председателства на Съюза. Срещата се състоя в гр.Талин, Естония.

cef1В Официалния вестник на ЕС от 13 септември е публикувано съобщение за покани за представяне на предложения в рамките на работната програма за предоставяне на безвъзмездни средства в областта на трансевропейските далекосъобщителни мрежи по Механизма за свързване на Европа за периода 2014—2020 година.

Един от най-важните пленарни дебати за годината – този за състоянието на Европейския съюз, ще се проведе на 14 септември от 10 часа българско време. Речта на председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер и дискусията след това с депутатите са възможност за задълбочен разговор за посоката, по която трябва да поеме ЕС през следващата година и за това какво трябва да се подобри. Вижте как можете да следите дебата онлайн и как да се включите в дискусията в социалните мрежи.

soteu-2015На 14 септември 2016 г., сряда, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще произнесе годишната си реч за състоянието на Съюза пред Европейския парламент. Той ще направи преглед на постигнатото през изминалата година и ще представи приоритетите за предстоящата година, както и усилията на Комисията за справяне с най-неотложните предизвикателства, пред които е изправен Европейският съюз.

jcjПредседателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обещава подкрепата си за осигуряване на повече помощ от ЕС за охрана на българските граници на срещата на върха на съюза в Братислава на 16 септември. Ангажиментът е поет в писмо от Юнкер до българския министър-председател Бойко Борисов.

bg eu4Мигрантската криза, икономическият растеж и общият енергиен пазар ще са сред приоритетите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, съобщава БНР, като цитира на съвместна пресконференция на вицепремиера Меглена Кунева с директора на Националния център по подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. посланик Любомир Иванов.

eu-flag bgДве обединения и една фирма кандидатстват да обучават държавните служители по европейски въпроси, за да ги подготвят да участват ефективно в процеса на вземане на решения в Европейския съюз. Това съобщава официалната страница на Българското председателство на 9 септември.

eusanctionsПосланиците на 28-те страни членки на Европейския съюз са решили да удължат с половин година индивидуалните санкции срещу граждани на Русия и Украйна, информираха източници, цитирани от ТАСС и Ройтерс, съобщи БТА.

eu2016Холандското председателство на ЕС се проведе в първата половина на 2016 година. В тази публикация ще ви представим председателството от гледна точка на съпътстващата програма, а не на политическата.

Освен в Брюксел, холандското Председателство на ЕС имаше седалища в Амстердам и Хага. Европейските министри се срещаха традиционно в Брюксел и Люксембург, но проведоха и множество срещи.

bg eu4Правителството одобри доклад на министър-председателя Бойко Борисов, с който се предлагат промени в националния механизъм за координация на подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. Мотив за промяната е изтеглянето на Българското председателство в първата половина на 2018 г. и необходимостта от силен политически ангажимент и ускоряване на подготовката.

bg eu4Правителството прие Отчета за изпълнението в периода май-юли 2016 г. на Плана на подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година.

Посочено е, че в този период са определени още 188 членове на екипа на председателството, които са оценени по специално разработената методика за равнището на компетенции, знания и умения. Резултатите са предоставени на Института по публична администрация и Дипломатическия институт и ще послужат като база за по-доброто планиране на обученията и курсовете. Двата института са подготвили и обявили обществени поръчки за следващи обучения и предстои избор на изпълнители.

taxesЕвропейската комисия заключи, че Ирландия е предоставила на Apple прекалени данъчни облекчения на стойност до 13 милиарда евро. Съгласно правилата на ЕС за държавната помощ това е неправомерно, тъй като е позволило на Apple да плаща значително по-ниски данъци, отколкото други предприятия. Ирландия трябва да възстанови неправомерната помощ.

merkel-1Витолд Вашчиковски: Схемата за разпределението на мигрантите между страните в ЕС е принудително преселение

Бъдещето на Европейския съюз след Брекзит е темата на срещата на германския канцлер Ангела Меркел с представителите на страните от Вишеградската четворка – Полша, Чехия, Словакия и Унгария, предаде БНР.

eu1Преустановяване на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС изисква единодушно решение на всички страни членки, заяви днес в Брюксел говорителят на Европейската комисия Александър Полак, коментирайки по молба на журналисти информации в медиите, че много европейски страни искат прекратяване на преговорния процес с Анкара, предаде БТА.

ventoteneЕвросъюзът трябва да направи повече за осигуряване на външната и вътрешната си безопасност, заяви германският канцлер Ангела Меркел.

Тя говори на съвместна пресконференция с италианския премиер Матео Ренци и френския президент Франсоа Оланд. Те се събраха на италианския остров Вентотене в Тиренско море, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства пред ЕС и да определят дневния ред на предстоящата среща на върха на ЕС в Братислава идния месец, предаде БГНЕС.

junkerЕвропейският съюз все още може да постигне споразумение с Турция за безвизов режим от 1-ви октомври. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на форума "Алпбах" в Австрия, цитиран от агенция ТАСС.

european councilВ Официалния вестник на ЕС от 18 август 2016 година е публикувана Препоръка на Съвета от 12 юли 2016 година относно националната програма за реформи на България за 2016 г. и съдържаща становище на Съвета относно програмата за конвергенция на България за 2016 г.  

Ето пълния текст:

ПРЕПОРЪКА НА СЪВЕТА

от 12 юли 2016 година

относно националната програма за реформи на България за 2016 г. и съдържаща становище на Съвета относно програмата за конвергенция на България за 2016 г.

kristalina georgieva bnt 1808„Референдумът във Великобритания ни постави пред необходимостта да даваме отговори на въпроси с или без този референдум. Първият, ако не и най-важен е как да имаме ЕС, в който тези, които искат и трябва да се интегрират повече - еврозоната, да могат да го направят, а тези страни, които искат да имат малко по-„хлабави” отношения с ЕС, да могат да останат в него. По този въпрос работата вървеше и преди, но сега се задълбочава". Това коментира еврокомисарят и зам.-председател на Европейската комисия Кристалина Георгиева в „Денят започва” на БНТ1.

elektroprovod-001Европейската комисия оценява енергийните инфраструктурни проекти в България и съседните страни членки като важен приоритет на Енергийния съюз на ЕС. Комисията взе решение днес да отпусне 29.9 милиона евро за строителството на нов 140-километров далекопровод между Добруджа и Бургас.

sofia lionsbridgeПрез 2018 София ще бъде във фокуса на европейското внимание като домакин на редица значими, публични събития.

Като Европейска столица на спорта, София ще е домакин, организатор и партньор на множество спортни инициативи и свързаните с тях събития, които да стимулират масовия спорт и активния начин на живот.

euМинималната еднократно платима сума от България ще бъде 834 000 евро.

В Официалния вестник на ЕС от 10 август 2016 е публикувано съобщение на Европейската комисия за актуализиране на данните, използвани при изчисляването на еднократно платимите суми и периодичните имуществени санкции, които Комисията ще предложи на Съда в производствата за установяване на нарушения.

nsi tradeТърговският стокообмен на България с ЕС и трети страни се влоши през юни и през цялото първо полугодие с оглед намаляване както на общия износ, така и на общия внос, показват предварителни данни на Националния статистически институт, цитирани от БНР.

През шестия месец на годината общият износ на нашата страна се понижи с 1,8% спрямо юни 2015-а и възлиза на 3,9499 млрд. лева, докато общият внос от ЕС и трети страни се сви с 3,9% до 4,2622 млрд. лева.

Общото външнотърговско салдо на България през юни остава отрицателно и на стойност от 312,3 млн. лева, но спрямо дефицит за 412,2 млн. лева точно преди година.

frontexФронтекс, европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на ЕС, реши днес да подсили съвместната операция в България в отговор на искане, подадено от българските власти на 29 юли.

kuneva bgonairЗначителна част от разходите по българското председателство на ЕС ще отидат за строителство, стана ясно от интервю на вицепремиера и министър на образованието Меглена Кунева пред телевизия Bulgaria ON AIR.

borisov barossoЕвропейската комисия е съгласна в газовия хъб "Балкан" да постъпва и природен газ от Русия по планираните от Москва нови маршрути в региона. Това потвърждение е изпратил в писмо председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер до министър-председателя Бойко Борисов.

juliankingПредседателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че е решил да даде портфейла на сигурността на ЕС на номинирания от Великобритания нов еврокомисар Джулиан Кинг, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Бившият британски премиер Дейвид Камерън номинира Джулиан Кинг за представител на Великобритания в Европейската комисия на мястото на Джонатан Хил, който подаде оставка, след като британците гласуваха за излизане от ЕС на референдума на 23 юни.

europe flagВ Официалния вестник на ЕС от 2 август 2016 година е публикувано Решение (ЕС) 2016/1316 на Съвета от 26 юли 2016 година за изменение на Решение 2009/908/ЕС за установяване на мерките за прилагане на Решението на Европейския съвет относно председателството на Съвета и относно председателството на подготвителните органи на Съвета.

2016-07-28-merkel-sommerpkГерманският канцлер Ангела Меркел отхвърли призивите за намаляване приема на мигранти в Германия и подчерта, че макар и шокиращи, нападенията от последните седмици целят да подкопаят готовността на Германия да приема бежанци, а правителството в Берлин е категорично против, съобщава БНР.

Меркел прекъсна отпуската си и даде по-рано от планираното традиционната си годишна пресконференция.

euЕвропейската комисия публикува днес доклад относно правилата за възнагражденията на кредитните институции и инвестиционните посредници.

В него се констатира, че правилата за възнагражденията като цяло са ефективен инструмент за ограничаване на прекомерното поемане на рискове и проявата на недалновидност. Точно това бяха и причините, поради които тези правила бяха въведени непосредствено след финансовата криза.

Тази вечер, 26 юли 2016, в офицалния Twitter акаунт на Словашкото председателство на ЕС бе публикуван редът за следващите Председателства на ЕС, Промяната се налага от отказа на Великобритания да поеме функциите, след гласуването за напускане на Обединеното кралство на ЕС.

На 26 юли 2016 Съветът на ЕС  прие решение за създаване на на нов ред, в който държавите-членки ще поеме председателството на Съвета на ЕС до 2030 г.

eu-polandЕвропейската комисия призова Полша да приложи през следващите три месеца мерки, с които да защити правомощията на Конституционния съд. По този начин Брюксел увеличи натиска върху евроскептичното правителство във Варшава да уважава демократичните стандарти на ЕС, предаде БНР.